Dieren die het allerbeste kunnen zien dat zijn de uilen. Ze kunnen net zo scherp zien als roofvogels. Dat kunnen ze bovendien ook 's nachts. Alleen uilen kunnen niet met hun ogen draaien.
Octopussen, uilen, krokodillen en katten hebben iets gemeen: een speciale aanpassing waardoor ze 's nachts kunnen zien.
Gigantische ogen blijken speciaal in water dieper dan 500 meter, grote objecten die zelf licht geven veel beter waar te nemen. En een dier dat door de reuzenpijlinktvis wel bijzonder in de gaten moet worden gehouden is er wel degelijk: de potvis!
Het beste antwoord
Roofvogels hebben een uitzonderlijk goed en scherp zicht. Toegevoegd na 47 seconden: De ogen zitten aan de voorkant van de kop en 'kijken' naar voren (net als wij mensen), daarmee kan de vogel goed 'diepte zien'. Dat wil zeggen dat hij goed de afstand kan bepalen tot de prooi.
Koeien zien maar zo'n 30 procent van wat de meeste mensen zien. Ze hebben wel een blikveld van 330 graden. Het verschil tussen licht en donker nemen de herkauwers extremer waar. Hun ogen hebben meer tijd nodig om te wennen aan andere lichtverhoudingen.
Honden kunnen alleen geel en blauw tot ultraviolet licht oppikken. Hierdoor kunnen ze geen onderscheid maken tussen de meeste kleuren. Dankzij de ogen aan de zijkant van hun kop, hebben honden een gezichtsveld van 240 graden vergeleken met het menselijke veld van 200 graden. Ook kunnen honden 's nachts heel goed zien.
Ratten met gepigmenteerde ogen zien een wazige wereld met slechts vage kleuren variërend van blauwgroen tot amber en ultraviolet. Het zien van ultraviolette stralen is voor de rat juist handig. Door ultraviolette licht te waarnemen kunnen ratten bijvoorbeeld urine zien.
Daardoor staan de ogen van prooidieren aan de zijkant van de kop. Dit zorgt ervoor dat ze bijna geheel om zich heen kunnen kijken, maar slecht diepte zien. Voorbeelden van prooidieren zijn het konijn, cavia, paard en vogels (geen roofvogels).
Ook is er laatst een dier gevonden dat geen ogen lijkt te hebben genaamd: Speleonectus Atlantida. Toegevoegd na 6 minuten: O ja ook interessant is, is een zeebeest genaamd nautilus. Dit dier is wel begiftigt met iets van gezicht en 2 dingen die op ogen lijken. Maar in de ontwikkeling van de ogen is hij blijven haken.
Dankzij de flexibele halswervels hebben de meeste uilen een gezichtsveld van wel 270 graden. De mantisgarnaal - Welk dier nu écht heel goed kan zien? Dat is de mantisgarnaal. Deze garnaal kan ultraviolet licht zien en zelfs infrarood licht.
Met 5 à 6 maanden ziet een baby kleuren een stuk helderder. Het dieptezicht ontwikkeld zich waardoor ze de afstand van objecten kunnen inschatten. Hoewel het zicht nog niet optimaal is, kunnen ze sneller bewegende objecten volgen en dingen vastgrijpen. De baby's oog-handcoördinatie verbetert op deze leeftijd.
Kattenogen bevatten daarentegen juist veel minder kegeltjes dan die van mensen. En de kegeltjes zorgen voor het zien van kleuren. Mensen kunnen de 3 primaire kleuren zien: rood, geel en blauw. Katten kunnen maar 2 primaire kleuren zien: geel en blauw (en natuurlijk de combinatie tussen deze twee, namelijk groen).
De ogen van vogels lijken op die van mensen. Met de staafjes in het netvlies zien vogels licht en donker. Kegeltjes zorgen ervoor dat vogels kleuren waarnemen en een scherp beeld hebben. Daarnaast zien vogels, in tegenstelling tot mensen, ook ultraviolet licht en beleven de wereld daardoor toch heel anders dan wij.
Dat het nachtdier beter in het donker kan kijken dan de mens, is niets nieuws. Zijn zicht bij slecht licht is zo'n zes tot acht keer beter dan dat van de mens. Dit komt doordat een kat over meer staafjes beschikt in zijn netvlies die zorgen voor nachtzicht.
De vraag blijft: kunnen katten geesten zien? Als geesten bestaan en aanwezig zijn, ja, dan zijn ze meer dan in staat om ze te detecteren met hun unieke visie en gehoor.
Gemiddeld heeft de mens een zichtscherpte van 20/20. De visuele scherpte van een kat fluctueert tussen 20/100 tot 20/200. Ofwel: een kat moet op ongeveer 6 meter van een object zijn om te kunnen zien wat een mens van 30 tot 40 meter afstand kan zien.
De zoo van Parijs pakt morgen uit met wel iets heel erg bijzonders: de blob. Een wezen dat loopt zonder poten, eet zonder maag en communiceert zonder mond.
Brughagedissen (Tuatara)
Je kunt de dieren tegenkomen in de natuur van Nieuw-Zeeland. Deze beestjes hebben niet twee, maar drie ogen. Hun derde oog zit bovenop hun kop en wordt eigenlijk niet gebruikt.
De grote wasmot heeft het meest gevoelige gehoor van alle dieren. Dat hebben Schotse wetenschappers vastgesteld. Een grote wasmot kan geluiden opvangen tot 300 kilohertz. Ter vergelijking: de bovengrens van de geluidsgolven die menselijke oren kunnen waarnemen ligt op 20 kilohertz.
Gedragsonderzoek uit 1970 wijst uit dat konijnen een beperkt aantal kleuren zien. Ze zien in de kleuren blauw en groen. Ze zien deze kleuren misschien niet zoals wij ze onderscheiden, maar ze kunnen wel onderscheid maken tussen deze twee kleuren. Konijnen kunnen wel veel beter in schemer zien dan mensen kunnen.
Vissen hebben zich aangepast aan die omstandigheden. Ze kunnen vooral de kleuren zien die in hun natuurlijke omgeving veel voorkomen. Sommige diepzeevissen zien alleen blauw licht, andere soorten ook groen, rood en ultraviolet. Op het eerste gezicht lijken vissenogen heel anders dan de onze.
Vogels, reptielen, amfibieën en vissen zien mogelijk kleuren waar wij ons geen voorstelling bij kunnen maken. Dat zeggen onderzoekers die experimenten hebben gedaan met wilde kolibries waaruit blijkt dat zij vijf zogeheten 'niet-spectrale kleuren' kunnen zien.
In grote steden zijn ze er steeds meer klaar mee: de overlast van ratten. En dat kan heel ver gaan, zegt ongediertebestrijder Richard Piké. "Ze kunnen echt uit de wc-pot naar boven komen." "En dan krijg je dus een koud neusje tegen je billen aan.
Ratten zullen bijvoorbeeld niet snel mensen aanvallen. Het echte gevaar zit hem in het feit dat ze ernstige ziektes kunnen verspreiden. Bovendien kunnen ratten brandschade veroorzaken, vooral als ze besluiten om hun bijtkunsten op elektriciteitskabels en snoeren te vertonen.
Ratten kunnen twintig keer per dag seks hebben. Mannetjes kruipen op alles wat los en vast zit, een dominant exemplaar bestiert wel twintig vrouwtjes in zes uur. Net als mensen doen ze het soms voor hun plezier. Vrouwtjes zijn geslachtsrijp na drie maanden en blijven dat tot hun dood.