De Vlaamse variant van de CREG is de VREG: de Vlaamse Regulator voor Elektriciteit en Gas. De VREG voert dezelfde taken uit, maar dan binnen het Vlaams Gewest. Bij de VREG kan je ook de zogenaamde V-test doen, een test die jou in staat stelt om alle verschillende energieleveranciers op de markt te vergelijken.
Veel Vlamingen associëren de Vreg met betrouwbaarheid. Het is namelijk een “officiële vergelijker”, in tegenstelling tot de zogenaamde “commerciële” vergelijkers zoals Tariefchecker.
Wij zijn de onafhankelijke autoriteit van de Vlaamse energiemarkt van vandaag en morgen. We reguleren, controleren, informeren en adviseren. Hiervoor voeren we een open communicatie met energiespelers, eindverbruikers en overheden. We spelen in op evoluties en verschuivingen op de energiemarkt.
De CREG heeft een dubbele taak. Enerzijds houdt zij toezicht op de transparantie en de mededinging op de elektriciteits- en aardgasmarkt. Anderzijds waakt de CREG erover dat de markttoestand het algemeen belang beoogt en in het algemene energiebeleid past, steeds rekening houdende met de essentiële consumentenbelangen.
De Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) staat in voor: het reguleren van de elektriciteits- en gasmarkt in het Vlaams Gewest, onder meer: de technische regels (Technische Reglementen) opstellen die de netbeheerders moeten naleven bij het beheer van hun elektriciteits- en gasdistributienet.
Zo hoort energiedirect.nl dus altijd tot de goedkoopste energieleveranciers van Nederland.
Opnieuw afficheert Eneco het goedkoopste tarief (429,29 euro). Engie (432,34 euro) en Mega (479,74 euro) vervolledigen ook hier het podium. Wie één van de duurdere contracten op de markt heeft afgesloten, moet tot de helft meer ophoesten dan bij het goedkoopste aanbod.
Iedereen die twee of meer toegangspunten heeft op het elektriciteitsnet en een digitale meter heeft. Dat kunnen zowel natuurlijke personen als rechtspersonen zijn: burgers, lokale overheden, kmo's tot grote ondernemingen. Let op: het energiedelen mag niet de belangrijkste commerciële of professionele activiteit zijn.
In 2021 is Pure Energie door overstappers en Gaslicht.com uitgeroepen tot beste energieleverancier van Nederland.
Waar komt het aardgas vandaan? In België zijn er geen aardgasbronnen. Het aardgas wordt voornamelijk ingevoerd uit Noorwegen, Nederland en Qatar (LNG) en in mindere mate uit Rusland en Groot-Brittannië. Aardgas kan onder vloeibare vorm, dit is LNG, worden aangevoerd per methaanschip via Zeebrugge.
Personen die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming en een contract hebben afgesloten als residentiële afnemer van elektriciteit, aardgas of warmte, hebben tijdelijk recht op het sociaal tarief.
Wanneer heb je recht op het sociaal tarief? Om het sociaal tarief te krijgen, moet iemand in je gezin normaal gezien een bepaalde uitkering of tegemoetkoming krijgen, zoals een leefloon of een tegemoetkoming voor personen met een handicap.
Volgens het Nibud kost 1 kWh stroom gemiddeld bijna 23 cent kost (prijs per 1 mei 2021). Bij het berekenen van de totale kWh prijs tellen verschillende soorten kosten mee. Niet alleen de kosten per hoeveel stroom die je afneemt. Die vind je in Mijn Contract in Mijn Vattenfall.
Het aardgasverbruik van een doorsnee gezin bedraagt gemiddeld 2.326 kWh (koken + warm water). Als aardgas naast koken en water ook voor de verwarming wordt gebruikt, stijgt het verbruik naar een gemiddelde van 17.000 kWh.
Verander elk jaar van energieleverancier
Je hoeft zeker niet ieder jaar van leverancier te veranderen. Wel is het aan te raden om één keer per jaar de CREG Scan te doen, zodat je weet of je nog goed zit. Maak er een vaste gewoonte van wanneer je je jaarlijkse afrekeningsfactuur ontvangt.
De bedrijven die failliet zijn gegaan, zijn op chronologische volgorde: Welkom Energie, ENSTROGA, Kleinverbruik Energie Nederland (KEN/Anode), FENOR, Naked Energy en SEPA Green Energy.
Wat is voordeliger: vast of variabel? Over het algemeen is het voordeliger om een energiecontract met vaste tarieven te kiezen, omdat de jaarkosten in deze contracten lager liggen dan bij een variabel energiecontract. Vaak bieden energieleveranciers ook welkomstkortingen aan bij vaste contracten.
De tien bedrijven waar het volgens de consumentenbond (pdf) om gaat zijn: Fenor, Allure Energie, Energie van Ons, DGB Energie, Huismerk Energie, Naked Energy, Vrij op naam, ServiceHouse, OM Nieuwe energie en Vandebron.
Je levert het overschot automatisch aan het energienet. Dat noemen we 'terugleveren'. Energie die je direct verbruikt gaat niet het net op. Dus als je wasmachine draait terwijl de zon volop schijnt, lever je (een deel van) de op dat moment opgewekte elektriciteit niet terug.
Luminus Optifix is de laagste vaste prijs van Luminus. Je weet dus zekerheid dat je het voordeligste tarief hebt voor elektriciteit en gas. Zo bespaar je makkelijk én voor lange tijd.
Mega krijgt een score van één ster op vijf volgens de klachtenindicator van de Vlaamse energieregulator VREG. Hoe meer sterren, hoe minder tweedelijnsklachten per 5.000 huishoudelijke afnemers.