Een op epoxy gebaseerde polymeer is mechanisch zeer sterk, (Epoxy heeft een druk- en treksterkte die twee keer groter is dan die van beton) bestand tegen chemicaliën (in de vaste vorm) en heeft een zeer groot hechtingsvermogen gedurende de overgang van vloeistof naar vaste stof.
Epoxy hecht op vrijwel elke ondergrond. Te denken valt aan hout, metaal, aluminium, polyester, (de meeste) kunststoffen, steen, beton etc. Epoxy hecht niet of slecht op polyethyleen (PE). Hiervan zijn de meeste vuilniszakken gemaakt.
Zo kunnen epoxylijmen gebruikt worden op verschillende oppervlaktes, zoals PVC, diverse metalen, keramiek, glasvezel, beton, glas, hout en plastic.
Epoxy is zeer sterk als lijm maar de hardheid maakt het ook vrij broos en onflexibel als laagje over polystyreen (EPS). Als je alleen een laag epoxy op polystyreen smeert geeft dit wel een zeer hard oppervlak maar ook een oppervlak dat snel zal barsten.
De mechanische sterkte van epoxy is veel hoger dan die van polyester. Dit uit zich in zaken als trek-, druk- en afschuifsterkte, waarbij epoxy wel 3-4 maal zo sterk kan zijn.
Is epoxy/giethars duur? Hoe dikker de gieting, hoe duurder het product. De epoxy-gietharsen voor dikke gietingen zijn prijziger dan normale epoxyharsen – afhankelijk van het merk en de kwaliteit. Vanzelfsprekend wordt epoxy ook duurder wanneer je er meer van gaat gebruiken.
Wanneer de epoxyhars volledig is uitgehard, houdt u in principe een stuk hard plastic in uw handen. U kunt het materiaal dus op de volgende manieren nabewerken: slijpen (handmatig of met een machine) boren.
Epoxy hecht op zeer veel ondergronden en is zeer sterk. De hars vermengd met harder is vaak te dun om een lijmnaad te vullen, en wordt daarom vaak verdikt met vulmiddelen. De meest gebruikte vulmiddelen voor verlijmen zijn katoenvezel om hout te verlijmen en stewathix om andere materialen te verlijmen.
Wij adviseren om 12 tot 24 uur tussen de verschillende lagen te houden. Vaak lijkt de coating helemaal droog, maar de absolute doorharding heeft toch wat meer tijd nodig. Wij adviseren dan ook om na de klus 7 dagen te laten uitharden, voordat er intensief gebruik wordt gemaakt van de vloer.
Universele epoxy heeft een relatief korte verwerkingstijd van ca. 45 minuten. Het uitharden zal gebeuren, afhankelijk van de laagdikte na enkele uren. Deze epoxy ontwikkelt relatief veel warmte en kan bij het mengen van grote volumes tot wel 80 graden heet worden en zelfs gaan roken.
Gorilla Glue is dé oplossing voor bijna elk project of reparatie. Het is 100% waterdicht en weerbestendig, veilig voor binnen- en buitengebruik, en sterk genoeg om alle elementen van de natuur te weerstaan. Gorilla Glue maakt een superieure binding. Het is de sterkste Lijm op de Planeet Aarde.
Voor een stevige verlijming van metaal is Loctite Super Glue-3 Gel Universal een betrouwbare en goede keuze. De lijm is sterk en eenvoudig te gebruiken. Lees snel verder over hoe je deze lijmt het beste kunt gebruiken.
2-componentenlijmen zijn over het algemeen zeer sterk en kunnen een brede waaier aan materialen aan elkaar bevestigen. Het kenmerk van een 2K lijm is dat de reactie (het uitharden van de lijm) pas plaatsvindt nadat de beide componenten met elkaar zijn vermengd.
Hoe lang gaat een gietvloer mee? Een gietvloer gaat, mits je 'm goed onderhoudt, zo'n 15 tot 20 jaar mee.
Ben je op zoek naar een ijzersterke lijm? Dan zou epoxy lijm uitkomst kunnen bieden! Dit is een vulmiddel verdikt met epoxy en is geschikt voor het verlijmen van kunststof, metalen, hout, beton en keramiek.
Epoxy is een kunststof, en snijden in of op epoxy geeft dus een grote kans dat kleine stukjes epoxy los komen en in je eten terecht komen. Als je een snijplank wilt maken, maak die dan van hout en snijd alleen op het houten gedeelte.
Teveel pigment gebruikt.
Als je teveel pigment gebruikt, kan je werkje ook zacht blijven. Vooral met de pigmentpasta's is dat het geval. Pigment pasta's bevatten epoxy hars en teveel pigment gebruiken geeft dus een onjuiste verhouding hars : verharder. Maar ook andere pigmenten kunnen dit probleem geven.
Of je nou hout, steen, beton, aluminium, staal, polyester of epoxy moet lijmen: met epoxylijm zit je goed. Epoxy bestaat standaard uit twee componenten. Wanneer je deze bij elkaar voegt ontstaat er een chemische reactie, waardoor de epoxy uithardt.
Na het schuren van de epoxy giethars is het tijd om het geheel mooi af te werken. Je laat de epoxy weer glanzen door deze te polijsten. Breng wat polijstpasta aan op de pad en begin met polijsten op een laag toerental. Spray intussen af en toe wat water op het oppervlak zodat het niet te warm wordt.
Epoxy lijmen Koel en vorstvrij bewaren tussen +10°C en +30°C.
Verwijderen van epoxyhars sluiers
Het product verwijderen door middel van een spons of pad. Daarna, afspoelen met zuiver water. De reiniger aanbrengen ten vroegste 48 uur na het opvoegen met de epoxymortel (24 uur bij temperatuur > +20°C).
Meestal een lage krimp tijdens de omzetting van vloeibaar naar vast. Hoogwaardige epoxy is nauwelijks of niet brandbaar.