Eén van de meest effectieve manieren om een vol gevoel te creëren zonder te eten is door meer te drinken gedurende de dag. Het drinken van water vult je maag en je zult er eveneens voor zorgen dat je vochthuishouding op peil blijft.
Als je rustig eet, voel je je sneller verzadigd. Er wordt namelijk histamine aangemaakt op het moment dat je eet. Dit hormoon komt ongeveer 20 minuten na de eerste hap vrij. Als je te snel eet, zit je al vol voordat dit 'verzadigingshormoon' vrijkomt.
Ons lichaam maakt tijdens het eten hormonen aan. Deze hormonen geven de hersenen uiteindelijk een seintje dat we vol beginnen te raken. Dit heeft even tijd nodig. Het duurt ongeveer twintig minuten voordat ons lichaam in de gaten heeft dat we verzadigd zijn.
Waarom langzaam eten? Een van de belangrijkste voordelen om langzaam te eten is dat het je lichaam de tijd geeft om te herkennen dat het genoeg heeft gehad. Het duurt ongeveer 15-20 minuten voordat je brein het signaal stuurt dat je vol zit. En de meeste mensen hun maaltijden duren korter dan deze 15-20 minuten.
Spinazie, sla, boerenkool. Bladgroenten zijn heel erg rijk aan vezels en water. Alle twee uitermate geschikt om je maag een vol gevoel te geven. Bovendien zitten groene bladgroenten boordevol mineralen, vitaminen en vezels en zijn daardoor heel geschikt voor een gezond dieet.
Voedzaam betekent volgens het woordenboek: 'Veel voedingsstoffen bevattend'. Wij hebben dat vertaald naar: Zorgen voor een zo groot mogelijke variatie aan vitaminen, mineralen, eiwitten, vetten, goede koolhydraten en vezels.
De bouw en ligging van de maag
De maag is een rekbaar orgaan dat boven in de buikholte ligt, links van het midden en vlak onder het middenrif. Als de maag leeg is, is hij helemaal plat. Als u net gegeten hebt, is de maag ongeveer 30 centimeter lang.
Gevolgen dwangmatig overeten
Dwangmatig overeten kan zowel lichamelijke als emotionele problemen veroorzaken. Door het vele en ongezonde eten, kan je problemen met je gewicht krijgen. Met alle gezondheidsnadelen die daarbij horen. Ook kan het ervoor zorgen dat je onzeker wordt en je gaat afzonderen van je omgeving.
De 10 gezonde voedingsmiddelen om snel aan te komen
Het grootste deel van het dieet bestaat uit hele voedingsmiddelen die rijk zijn aan calorieën en voedingsstoffen, zoals rijst, noten, notenpasta, rood vlees, zalm, gedroogd fruit, avocado's, gezonde granen, hele eieren en volle zuivelproducten.
Mager vlees of vis, zoals kipfilet of pangasiusfilet, zijn goed geschikt voor gewichtsverlies. Vetarme kwark, eieren en magere kaas, zoals emmentaler, zijn ook lekkere en goede eiwitbronnen. Bij plantaardige eiwitbronnen heb je het over peulvruchten. Erwten, sojabonen, maïs of linzen zijn het meest geschikt.
Je metabolisme snelheid daalt tot wel 20-30% als je te weinig eet. Als je extreem daalt in je calorie-inname kan het zelfs zijn dat je Basale metabolisme (hetgeen wat je verbrand in rust) tot zelfs wel 45% daalt! Oftewel, je zult steeds minder snel afvallen, ondanks dat je steeds minder gaat eten.
Eet meer vezels
Het bevat veel voedingstoffen zoals vitamines, mineralen, antioxidanten en andere nutriënten die je niet alleen een hongergevoel tegen gaan, maar ook je gezondheid bevorderen. Voorbeelden hiervan zijn groenten, fruit, haver, volkoren producten, volle granen, bonen, linzen en peulvruchten.
Voedsel met weinig calorieën kan erg vullend zijn. Deze voedingsmiddelen bevatten meestal veel water en vezels, maar hebben weinig vet. Natuurlijke en onbewerkte soorten voeding zijn meestal vullender dan bewerkte voedingsmiddelen.
Gemiddeld neemt men 29 minuten voor het avondeten, 21 minuten voor de lunch, 15 minuten voor het ontbijt en 9 minuten voor het eten van iets tussendoor. 23% van de ondervraagden geeft aan meer tijd aan het avondeten te besteden dan 5 jaar geleden. De avondmaaltijd wordt gemiddeld 5,5 keer per week zelf bereid.
Langzaam eten is gezond
Door meer te kauwen kan het lichaam meer voedingsstoffen opnemen. Ook zorgt het voor minder gasvorming in de darmen. Ons lichaam krijgt, door langzaam te eten, meer tijd om het verzadigingssignaal te verwerken waardoor we automatisch minder eten en de kans op overgewicht verkleinen.
Je verteert je eten beter
Als je langzaam eet, en dus meer kauwt, verteer je het eten beter, wat ervoor zorgt dat je lichaam de voedingsstoffen beter kan opnemen. Snel eten zorgt er daarentegen voor dat je jouw eten minder goed verteert, wat onder andere voor gasvorming kan zorgen.