Naast wol zijn katoen, zijde en linnen ook echte aanraders op een warme zomerse dag. Katoen staat bekend om het ademende effect en vangt weinig hitte op. Bovendien trekt katoen vocht aan, waardoor je minder kans hebt op vervelende zweetplekken.
Wat draag je bij 30 graden? Bij 30 graden Celcius is het in Nederland al snel benauwd. Kies daarom voor wijde kleding van katoen, polyester of linnen.
Wit en lichte kleuren, zoals lichtblauw of -roze, weerkaatsen zonlicht, maar houden óók lichaamswarmte vast. Donkere kleuren absorberen lichaamswarmte juist.
Hoe minder kleding, hoe beter bij hoge temperaturen. Maar of het lichte of donkere kleding is, maakt volgens wetenschappers niet uit. 'Witte of lichte kleding mag dan licht weerkaatsen, het laat ook méér straling door. Hierdoor is het voor je gevoel even warm als wanneer je donkere kleding draagt', aldus Eijsvogels.
Lichte kleding en zweten
Het advies om zo min mogelijk te dragen", zegt thermofysioloog Hein Daanen eerder al eens tegen Editie NL. "De kleur maakt niet zoveel uit, zolang de kleding maar luchtig en licht is en soepel valt." Volgens Daanen is het ook belangrijk dat je goed zweet: "Je huid koelt af door het vocht.
Yes, viscose neemt zweet op.
De beste stoffen tijdens het tropische weer zijn katoen, linnen of een lichte wolsoort. Katoen is een goede optie omdat het hitte niet opvangt én omdat het vocht laat wegtrekken. Bye bye zweetplekken. Ook linnen is een natuurlijke stof die hitte meer buiten houdt dan andere stoffen.
-Draag lichte en luchtige kleding. Wit stoot hitte af en donkere kleuren nemen juist hitte op. Draag ook een pet of hoed en een zonnebril. Ook voldoende te smeren met de zonnecrème.
Viscose is rekbaar en comfortabel om te dragen, maar absorbeert niet erg en doet u veel zweten. Pas op dat u dit materiaal niet draagt bij warm weer, want viscose is zwaar om te dragen.
Geel is warmte, vrolijkheid en optimisme. Geel stimuleert en geeft focus.
Welke stoffen dragen het fijnst wanneer de temperaturen omhoog schieten? Blijf in elk geval weg van kunststoffen zoals polyester en viscose, en kies in plaats daarvan voor natuurlijke materialen. Deze stoffen helpen je het hoofd koel te houden, en zijn bovendien een duurzame optie.
Witte kleding heeft hier dus een andere belangrijke functie. In de Sinai woestijn dragen Bedoeïenen graag zwarte kleding om koel te blijven. Uit een onderzoek van 1980 blijkt dat zwart weliswaar meer warmte absorbeert, maar niet sneller doordringt tot de huid en zwart laat aantoonbaar minder straling door.
Als een zwarte auto in de zon staat, wordt hij warm omdat de kleur zwart de energie van de zonnestralen opneemt. Wit blijft het koelst omdat het alle kleuren terugkaatst.
Het is niet slim om je dorst te lessen met suikerrijke dranken, zoals cola, sinas of sap.Daar zitten veel calorieën in. Kies liever voor water, thee en koffie zonder suiker.
Enkele tips om het hoofd koel te houden:
Neem extra pauzes, hou siësta. Beperk inspanningen en blijf zoveel mogelijk uit de zon. Drink bij hoge temperaturen aanzienlijk meer vocht per dag dan de gebruikelijke 1,5 liter. Een extra glaasje bouillon met wat extra zout zal u ook goed doen.
Ook wordt het bloed door al het zweten wat dikker. Dit betekent dat het hart harder moet werken om het lichaam van voldoende zuurstof en voeding te voorzien. Het hart van een gezond persoon kan deze extra inspanning wel aan. Maar voor ouderen en hart- en vaatpatiënten is dat lastiger, en soms fataal.
Hitte en je hart
Warme dagen vormen een extra belasting voor je hart. Zoals je hierboven kon lezen, raken we veel warmte kwijt via het bloed. Om al het bloed te kunnen koelen, moet het sneller worden rondgepompt. Je hart moet dus krachtiger gaan pompen om zo meer bloed per slag rond te kunnen sturen.
Door de warmte hebben we energie nodig om af te koelen. "Afkoelen kost heel veel energie. Dat betekent ook meteen dat je minder energie hebt om alert te zijn of actieve dingen te doen", vertelt Levels. Door het warme weer is het voor je lichaam een stuk lastiger om zijn hitte kwijt te raken.
Een dag met een temperatuur van 20,0 graden of hoger wordt in de weerkunde een warme dag genoemd. Bij 25,0 graden of hoger spreken we van een zomerse dag en 30 graden of hoger is een tropische dag.
Kort, korter, kortst gaat namelijk niet per se op in de hitte!Zon direct op je huid zorgt ervoor dat je het nog warmer krijgt. Soms kun je dus beter lange kleding dragen dan korte shorts en rokjes.
Deze stoffen laten lucht door en helpen je lichaam koel te blijven. 2. Draag losse en wijdvallende kleding: Vermijd strakke kleding die aan je lichaam plakt, omdat dit de luchtstroom kan belemmeren en je warmte vasthoudt. Kies in plaats daarvan voor loszittende shirts, jurken, shorts of wijde broeken.
Het uiterlijk van katoen kan verschillen van mat tot glanzend. Hoe meer glans, hoe hoger de prijs. Katoen draagt in de zomer lekker koel en neemt snel vocht op. Het nadeel hiervan is dat bij zeer warm weer of tijdens het sporten, de stof vochtig wordt van het zweet en gaat plakken.
Nadelen van viscose
De stof krimpt snel, waardoor je goed op moet letten met wassen. De stof wordt minder sterk als hij nat wordt. De stof is van zichzelf niet rekbaar. De stof is niet op alle fronten duurzaam.
Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste. Daar zweet je het minst in als het warm is. Katoen is een ademde stof en neemt vocht op.