De gemeente controleert woningen en woonwagens of ze veilig zijn om in te wonen. Bijvoorbeeld of de woning kan instorten of dat er brandgevaar is. De gemeente verklaart de woning of woonwagen onbewoonbaar als het niet voldoet aan de regels. Daarna moet u binnen 6 maanden de woning verlaten.
Een woning wordt onbewoonbaar verklaard als ze minstens 1 gebrek heeft in categorie III. Deze gebreken veroorzaken mensonwaardige levensomstandigheden of vormen een direct gevaar voor de veiligheid of de gezondheid van de bewoners. De woning is niet geschikt voor bewoning.
Een ongeschikt- en/ of onbewoonbaar verklaarde woning is zonder herstel van de vastgestelde gebreken niet geschikt om te bewonen. Dit heeft sowieso een aantal gevolgen, zowel voor de huurder als voor de eigenaar van de woning.
Een woningcontroleur die vandaag in een woning een probleem vaststelt, kent daar 1, 3, 9 of 15 strafpunten aan toe, naargelang de ernst van het probleem. Vanaf 15 strafpunten is een woning ongeschikt.
Een woning wordt bewoonbaar geacht wanneer zij voldoet aan minimumcriteria op het vlak van hygiëne, veiligheid en comfort, zoals : waterdichtheid (m.a.w. er sijpelt geen water binnen) elektrische en gasinstallaties die voldoen aan de normen. voldoende verluchting van de kamers.
U mag uw woning 6 maanden leeg laten staan. Na deze 6 maanden moet u (eigenaar of beheerder van de woning) de lege woning bij de gemeente melden. Dat geldt voor alle typen (zelfstandige) woningen, dus ook voor woningen in een Vereniging van Eigenaren (VvE).
Wat als de huurwoning niet in orde is? Een woning moet voldoen aan minimale kwaliteitsvereisten. Blijkt dit niet het geval, dan kan de huurder aan de vrederechter naar keuze om herstel of om de ontbinding van de huurovereenkomst vragen.
Als je een woning huurt die niet voldoet aan de vereisten en de eigenaar niet (spoedig) het nodige doet om de gebreken weg te werken, kan je een woningonderzoek (= conformiteitsonderzoek) aanvragen.
40 | WAT MOET U DOEN ROND WONINGKWALITEIT? Als de adviseur Woningkwaliteit het advies geeft om de woning ongeschikt en/of onbewoon- baar te verklaren, moet de burgemeester de bewoners en de houders van het zakelijk recht horen.
Woonkwaliteit gaat over de woning én de directe woonomgeving, waar- bij de wensen van de woonconsument centraal staan. De woningmarkt verandert van een aan- bieders- naar een vragersmarkt.
Het conformiteitsattest is een officieel document dat de gemeente aflevert en dat aantoont dat uw woning aan de woningkwaliteitsnormen voldoet. In sommige gevallen kan ook Wonen-Vlaanderen een conformiteitsattest afleveren.
De Vlaamse Wooncode. De Vlaamse Wooncode is de grondwet voor het woonbeleid in Vlaanderen. Het centrale uitgangspunt is het recht op een behoorlijke huisvesting voor iedere burger. Een woning moet voldoen aan een aantal minimale woningkwaliteitsnormen op het vlak van veiligheid, gezondheid en woonkwaliteit.
Vlaamse inventaris van ongeschikte en onbewoonbare woningen. Deze inventaris bestaat uit 2 lijsten: - woningen die ongeschikt of ongeschikt en onbewoonbaar werden verklaard op basis van de administratieve procedure tot ongeschikt- en onbewoonbaarverklaring van de Vlaamse Codex Wonen (boek 3);
Schriftelijk opzeggen
Volgens de wet moet u een huurcontract opzeggen via een aangetekende brief. U krijgt dan bewijs dat de brief is verstuurd en ontvangen. U kunt onze voorbeeldbrief huur opzeggen gebruiken. U hoeft geen reden te noemen voor het opzeggen.
TVAnaïs en Cedric hebben het tweede seizoen van het VTM-programma 'Huis gemaakt' gewonnen. Het koppel krijgt hun zelf verbouwde woning in Antwerpen cadeau, zonder ooit nog één cent te moeten afbetalen.
Recent werden gemeentelijke verordeningen tot het invoeren van een verplicht conformiteitsattest goedgekeurd in Zottegem en Zwalm. De verplichting zal er vanaf 1 januari 2022 gefaseerd worden ingevoerd rekening houdend met het kadastraal bouwjaar van de woning.
De gemeente mag voor de behandeling van een aanvraag van een conformiteitsattest een vergoeding vragen. 90 euro voor een zelfstandige woning; 90 euro voor een kamerwoning, verhoogd met 15 euro per kamer, met een maximum van 1.775 euro per gebouw.
Iedereen die eigenaar, mede-eigenaar, vruchtgebruiker, erfpachter, opstalhouder of (onder)verhuurder een woning is, kan op vrijwillige basis een conformiteitsattest aanvragen voor: een woning die hij verhuurt, te huur stelt of ter beschikking stelt als hoofdverblijfplaats.
Conformiteitsattesten zijn in principe 10 jaar geldig, ook als de woning ondertussen van eigenaar verandert.
Het conformiteitsattest is een officiële verklaring dat de woning of kamer voldoet aan de normen inzake veiligheid, gezondheid en kwaliteit die de Vlaamse Wooncode oplegt. Het is logischerwijze gekoppeld aan de opheffing van een ongeschikt- en onbewoonbaarverklaring.
Is het attest verplicht? Een conformiteitsattest is niet verplicht, tenzij uw huurwoning ongeschikt- en/of onbewoonbaar werd verklaard. Wat als u verhuurt aan een OCMW-klant? Als u geen conformiteitsattest heeft, geeft het OCMW geen huurwaarborg.
In een standaard huurovereenkomst bestemd tot hoofdverblijfplaats wordt uitdrukkelijk de verplichting opgelegd dat de huurder zijn hoofdverblijfplaats moet vestigen in het gehuurde goed. Wat als blijkt dat de huurder zich niet houdt aan deze verplichting en zijn domicilie niet vestigt in jouw huurpand.
De verhuurder mag een woning aanbieden zonder verwarming en warmwatervoorziening, tenzij in het huurcontract staat dat de woning over deze voorzieningen beschikt. Dan moeten die natuurlijk ook aanwezig zijn en functioneren.
Telkens bij de aanvang EN het einde van een huurovereenkomst MOET tussen partijen verplicht een plaatsbeschrijving worden opgemaakt. Het is zelfs wettelijk verplicht om de plaatsbeschrijving samen met de eigenlijk met de eigenlijke huurovereenkomst te registreren.