De maximale waarde van een byte is 11111111 (acht enen). Er is een handige manier om een getal naar binair om te zetten. Deel het getal steeds weer door 2 en schrijf de rest op.Schrijf die resten van rechts naar links en je hebt het binaire getal.
Bijvoorbeeld: Is het binaire getal 1101, dan staat er een 1 op de plaats van de achttallen, zodat de waarde 8 is. Dus het binaire getal 1101 is dan gelijk aan het decimale getal 13, omdat er 1 acht, 1 vier, 0 tweeën en 1 één staan: 8 + 4 + 0 + 1 = 13.
7 = 0111. De BCD-code van 167 is dus 0001 0110 0111.
Met vier bits kun je zestien combinaties maken: je kunt voor alle acht combinaties met drie bits een 0 zetten, maar ook kun je voor die acht combinaties een 1 zetten. Elke keer als je een bit toevoegt krijg je twee keer zoveel combinaties. Met 4 bits heb je dus 16 ( = 2 4 ) mogelijkheden.
Een binaire code wordt gebruikt om tekst, instructies aan de computer of andere gegevens te symboliseren met behulp van slechts twee tekens. Meestal worden hiervoor de cijfers "0" en "1" gebruikt, waardoor het binaire talstelsel gebruikt kan worden om met de binaire code te "rekenen".
BCD code. BCD staat voor Binary Code Decimal; deze code vertaalt twee decimale digits 'rechtstreeks' naar twee binaire getallen. Voor het getal 15 schrijft men bijvoorbeeld: 1 → 0001.
Door de transistoren handig te combineren kunnen eenvoudige berekeningen worden gedaan. We kunnen bijvoorbeeld makkelijk getallen optellen. Het binaire rekensysteem helpt ons bij het rekenen middels transistoren, en is daarmee belangrijk bij het gebruik van computers.
Advocatenkantoor elfri.be
Binair betekent denken en rekenen met een getallenstelsel dat slechts 2 getallen werkt, 0 en 1 in plaats van het gebruikelijke 10-tallige stelsel of met tweedelige waarden in logica, alwaar waar en onwaar worden bewerkt in reeksen logische operatoren.
Het binaire getallenstelsel bestaat maar uit twee cijfers, namelijk 1 en 0. Een 1 of een 0 wordt ook wel een bit genoemd. Een reeks van acht 1-en en 0-en wordt een byte genoemd. Een halve pagina met tekst op een computer is hetzelfde als 1 KB (KiloByte), 1.000 bytes.
Computers rekenen alleen met enen en nullen, en dat wordt met een moeilijk woord binair genoemd. Achter een binair getal wordt een 'b' gezet, zodat het makkelijk te zien is dat het om een binair getal gaat, en niet om een decimaal getal.
Het deeltal wordt gedeeld door de deler, en het antwoord is het quotiënt. Vergelijk de deler met het eerste cijfer in het deeltal. Als de deler het grootste getal is, blijf dan cijfers toevoegen aan het deeltal tot de deler het kleinste getal is.
In de computerwereld wordt de hexadecimale voorstelling van getallen veel gebruikt, omdat deze manier van representeren goed aansluit bij de binaire representatie in de computer. Het woord 'hexadecimaal' wordt vaak afgekort als 'hex', hoewel dit 'zes' betekent.
De cijfers achter de komma noem je decimalen. Je kunt nullen achter een decimaal getal zetten om erachter te komen of een getal groter of kleiner is dan een ander decimaal getal met meer decimalen.
In een computer zitten miljoenen kleine schakelaars. Zo'n schakelaar kan twee posities aannemen: stroom doorlaten of juist niet. En die twee mogelijkheden geven we aan met 1 en 0.
Omschrijving: Binair horloge. Orgineel horloge met de tijd in binaire getallen weergegeven.
Een getallenstelsel met als grondtal 8 wordt het octale stelsel genoemd. Het octale stelsel gebruikt de eerste 8 getallen van het decimale stelsel. Er wordt dus gebruik gemaakt van de cijfers 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6 en 7. Het woord octaal is afgeleid van het Latijnse woord voor acht: octo.
Een bit is de kleinste eenheid die er is op de computer. Een bit kan aan of uit zijn (0 of 1) Een byte is ook een eenheid, en bestaat uit 8 bits. Een byte kan een waarde hebben tussen de 0 en 255.
Omdat de hexadecimaal 16 als grondtal heeft, komen de 'plaatswaarden' overeen met machten van 16. Om naar een decimaal om te zetten vermenigvuldig je elke plaatswaarde met de overeenkomstige macht van 16. Begin dit proces met het opschrijven van de machten van 16 naast de cijfers van een hexadecimaal getal.
Rond 1672 bedenkt de Duitse geleerde Gottfried Wilhelm (von) Leibnits het binaire of 'tweetallig' stelsel.
Een byte (symbool: B) is een binaire eenheid van informatie, voor te stellen als een woord van een aaneengesloten rij van bits. De de facto standaard is dat een byte uit 8 bits bestaat.
Omdat een pincode uit vier cijfers bestaat, zijn er 10x10x10x10 pincodes mogelijk. Dat zijn er dus 10.000. Pincodes zoals 1111, 1234 en 4444 worden als onveilig beschouwd.
Vanaf eind jaren 1960 werkten de meeste computers met 128 verschillende symbolen en vanaf eind jaren 1970 met 256 verschillende symbolen. Daarvoor zijn 7 respectievelijk 8 bits per symbool nodig. Het aantal bits dat nodig is om een symbool in het geheugen op te slaan noemen we een byte.