Elk jaar dat je niet claimt of geen schade rijdt, bouw je 1 schadevrij jaar op. Deze telling geldt niet voor bijvoorbeeld bromfietsen, scooters, brommobielen of snorfietsen. Claim je 1 of meer autoschades die je zelf hebt veroorzaakt, dan verlies je meestal 5 schadevrije jaren.
Check het meest recente polisblad van je verzekeraar. Sinds 2014 zijn alle verzekeringsmaatschappijen verplicht je schadevrije jaren op je polis te vermelden. Je schadevrije jaren checken door inzage te vragen in Roy data. Een telefoontje plegen naar je verzekeraar en navragen hoeveel schadevrije jaren je hebt.
Schadevrije jaren bouw je alleen op als een autoverzekering op jouw naam staat. Als partner van de verzekerde of kind bouw je niets op, ook al rijd je evenveel in de auto. In sommige gevallen kun je als partner of kind toch schadevrije jaren overnemen, zoals na een scheiding of overlijden.
Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar, maar nog niet op kinderen. Een groot nadeel van een autoverzekering op naam van je ouders is dat je zelf geen schadevrije jaren opbouwt. Alleen de persoon op wiens naam de autoverzekering staat, bouwt schadevrije jaren op.
Je kind kan zonder problemen in jouw auto rijden. Je hoeft je verzekeraar niet van te voren te melden dat de auto door je kind gebruikt wordt als hij of zij er af en toe een keer in rijdt. Mocht hij of zij schade veroorzaken dan valt dit gewoon binnen de dekking van je verzekering.
Als een auto op jouw naam staat, dan mag de autoverzekering in principe alleen door jou persoonlijk worden afgesloten. Je ouders zijn geen kentekenhouder van de auto en mogen de auto dus niet op hun naam verzekeren.
Voor elk jaar dat geen schade claimt, bouw je één schadevrij jaar op. Wanneer je wel schade claimt, verlies je schadevrije jaren. De premie die je maandelijks of jaarlijks betaalt aan je verzekeraar wordt onder andere bepaald door de hoeveelheid schadevrije jaren die je hebt opgebouwd.
Het afkopen van schadevrije jaren is eigenlijk niets anders dan de schade voor eigen rekening nemen. U heeft namelijk in ieder geval tot één jaar na de schadedatum de mogelijkheid om zelf de schade (terug) te betalen. De maximale termijn voor het (terug)betalen van de schade kan per verzekeraar verschillen.
Je kunt bij een autoverzekering altijd maar één bestuurder opgeven. Dat moet de persoon zijn die het meeste in de auto rijdt. Je kunt dus geen extra bestuurder opgeven of de autoverzekering op twee namen zetten.
Met een afstandsverklaring verklaart u de opgebouwde schadevrije jaren over te dragen aan uw ex-partner, waardoor u niet langer rechten kan ontlenen aan de eerder opgebouwde jaren. Zonder handtekening van de houder kunnen schadevrije jaren dus niet worden overdragen.
Negatieve schadevrije jaren vervallen na 3 jaar
Sommige verzekeraars laten ze vier of vijf jaar meetellen. Het is hierbij belangrijk dat de schadevrije jaren de volledige periode niet in gebruik zijn geweest. Positieve schadevrije jaren vervallen ook als ze niet gekoppeld zijn aan een autoverzekering.
Maximale schadevrije jaren
U kunt maximaal 99 schadevrije jaren opbouwen. Voor elke schade die u claimt, raakt u 5 schadevrije jaren kwijt. Wanneer u meer dan 15 schadevrije jaren heeft, valt u na een schadeclaim altijd terug naar 10 schadevrije jaren. Het maakt dan niet uit of u 15 of 30 schadevrije jaren heeft.
Zoals we al even lieten vallen, verschilt het per verzekeraar hoeveel korting je op je premie krijgt met het aantal schadevrije jaren dat je hebt. Elke verzekeraar heeft een eigen schadevrije jaren tabel. Dit wordt ook wel de bonus-malus ladder genoemd. Meestal ligt de maximale no-claimkorting rond de 80 procent.
U heeft nog geen schadevrije jaren en wordt door de verzekeraar op basis van uw leeftijd ingeschaald op trede 7. Dat betekent dat u 45% korting op de premie krijgt. Als u het komende jaar geen schade claimt bij de verzekeraar stijgt u naar trede 8 en gaat het kortingspercentage omhoog naar 50%.
Als je een motor hebt, bouw je ook schadevrije jaren op. Je kunt deze schadevrije jaren meenemen van je motorverzekering naar je autoverzekering of andersom.
U koopt op korte termijn geen andere auto
U krijgt een nieuw polisblad waaruit blijkt dat de autoverzekering per de verkoopdatum beëindigd is. Hieruit blijkt ook op hoeveel schadevrije jaren u recht heeft. Deze kunt u weer gebruiken zodra u weer een auto op naam gaat verzekeren.
Schadevrije jaren opbouwen als regelmatige bestuurder
De verzekeringsnemer bouwt de schadevrije jaren op. Wanneer er een andere regelmatige bestuurder op de polis vermeld staat, worden er geen schadevrije jaren opgebouwd door hem of haar.
Heeft u 2 schades? U gaat dan naar 2 schadevrije jaren. U krijgt dan 65% korting op de premie.
Autoschade claimen
Na een schadeclaim op je autoverzekering daal je direct een aantal treden en stijgt de premie. Het maakt geen verschil of je bijvoorbeeld €500 claimt of €5000. De premie stijgt even hard, ook als je maar voor 50% van de schade opdraait.
Je kunt bij de meeste verzekeraars namelijk twee auto's verzekeren op één naam. Hieraan zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. Je kunt bijvoorbeeld alleen twee auto's verzekeren wanneer deze op jouw eigen naam of die van je partner staan en jullie op hetzelfde adres wonen.
De vraag 'Hoeveel auto's mag je op je naam hebben? ' wordt ons regelmatig gesteld. En in principe mag u zo veel auto's op uw naam zetten als dat u thuis aan auto's heeft. In principe geldt er geen limiet.
Hebt u een geldig rijbewijs, dan mag u, uiteraard na toestemming van de eigenaar, rijden met de auto van iemand anders. Controleer wel of de internationale motorrijtuigverzekeringskaart (de vroegere groene kaart) nog geldig is voor u met de wagen de weg op gaat.
De persoon die uw auto heeft geleend, kan de schade niet claimen op zijn persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering (AVP). Schade veroorzaakt met of door een motorvoertuig is namelijk niet gedekt op deze verzekering. Dus als u de rekening bij de auto-lener neerlegt, betaalt hij/zij uit eigen zak.