Grootte aquarium: ongeveer 50 liter per Sluierstaart. Start met een aquarium vanaf +/-60 liter. Neem hier ook als het kan wat marge in, de bodembedekking en aquariumplanten nemen ook ruimte in (+/- 50 liter van een aquarium van 250 liter).
Een aquarium voor sluierstaarten moet in eerste instantie minimaal 60 centimeter lang zijn voor twee jonge vissen maar ze groeien snel. Pas in een groter aquarium groeien de vissen tot hun maximale afmetingen door.
Belangrijk is en blijft de hoeveelheid water per goudvis. Ongeveer 50 liter per goudvis moet worden aangehouden. Daarom horen goudvissen eigenlijk in de vijver. Simpelweg omdat de meeste aquaria te klein zijn.
Dat komt omdat goudvissen grote vervuilers zijn. Daarom is de rekensom iets zwaarder ingestoken. Precies de reden waarom je bij de Vismeter vragen om in te vullen of je een koudwater of tropisch aquarium hebt. Het zeer algemene uitgangspunt is: per gemiddelde goudvis 50 liter water.
Houd de liter-regel aan.
Doorgaans kan er in een goed onderhouden aquarium 2,5 cm vis per 3,5 l water. Voor metrische eenheden kun je uitgaan van 1 gram vis voor elke 4 liter water. Deze leidraad werkt het beste voor kleine vissen die in groepen leven, zoals tetra's, regenboogvissen en platy's.
Ervan uitgaande dat per guppy gemiddeld 6 liter water nodig is, kunnen in een aquarium van 60 liter ongeveer 6 tot 8 guppy's. Een aquarium zal nooit tot de rand met water worden gevuld, en daarnaast nemen planten, decoratie en de bodem ook ruimte in beslag.
Wat dacht je van zwaarddragers, molly's en voor op de bodem b.v. een aantal corydoras en er zijn ook wel zalmpjes te vinden die op leidingwater te houden zijn. Google maar eens op een goede vissen database, dan vind je vast wel iets, let wel op dat je er niet te veel vissen in doet.
Je kunt een goudvis prima samen met een sluierstaart houden. Het is echter wel belangrijk om dan zinkend voer te voeren, en beide vissen apart te voeren. Goudvissen zijn namelijk een stuk sneller en kunnen het voer al opeten voordat je sluierstaart er bij kan.
Goudvissen zijn koudwatervissen die je zowel binnen in een aquarium als buiten in een vijver kan houden. Het aquarium moet minstens 1 meter lang zijn. Sommige soorten worden wel 40 cm lang en hebben een aquarium van 4 meter nodig. In een aquarium hou je dus beter (kleine) siergoudvissen.
Onder goede omstandigheden kunnen sluierstaart zo'n 15 tot 20 jaar oud worden. Sluierstaarten worden dus ouder dan goudvissen.
Vuistregels bij het voeren van goudvissen
Kies ervoor om een goudvis één keer per dag te voeren. Of kies ervoor om die portie op te delen in zeer kleine mini porties zodat je meermaals per dag een heel klein beetje kan voeren. Geef niet meer dan een goudvis binnen 2 á 3 minuten kan opeten.
Gewone goudvissen zijn winterhard en kunnen gehouden worden tussen 4 en 28°C. Maar voor de sluierstaarten ligt de ideale temperatuur tussen 16 en 26°C. Het is belangrijk om geen te grote schommelingen in temperatuur te hebben, daar kunnen ze witstip van krijgen.
Een goudvis heeft eigenlijk een vijver nodig, en een sluierstaart echt wel een bak van 1.20-1.50 meter (het is overigens wel 50 liter per goudvis, niet 5). Je kan wel een leuk tropisch aquarium van je bak maken (maar je hebt wel een filter nodig).
Als vuistregel hou 80 liter water aan voor je eerste goudvis en 40 liter water voor elke volgende goudvis die je wilt nemen. Stel je hebt ruimte voor een aquarium van 160 liter. Kun je daarin zonder problemen 3 volwassen sier goudvissen houden of 6 halfwas goudvissen of 12 kleine goudvissen.
Hoe snel groeit een sluierstaart? Tussen de 0,4 en 0,8 cm per maand. Jonge vissen groeien sneller dan wat oudere exemplaren.
Ze kunnen met de kop omhoog drijven, met de kop omlaag, langs een blad liggen, of zelfs op hun zij op het substraat liggen. Zinken naar de bodem – veel soorten vissen rusten op of dicht bij de bodem van het aquarium als ze slapen.
Sluierstaart eitjes
Let er alleen wel goed op dat het vrouwtje voldoende rust krijgt. Het vrouwtje legt haar eitjes bij voorkeur op planten. Nadat het vrouwtje haar eitjes heeft gelegd zal het mannetje ze bevruchten. Al binnen enkele dagen zullen de eitjes uitkomen.
Sluierstaarten zijn sociale dieren die nooit te lang alleen gehouden moeten worden. Alleen zijn zorgt ervoor dat ze zich kwetsbaar en onveilig voelen, wat onnodige stress veroorzaakt. Hou ze dus altijd met 2 of meer! Wat betreft andere bakgenootjes zijn er helaas niet al te veel opties.
Klein blijvende maanvissen en discussen bestaan niet. Neontetra's passen absoluut goed in 60 cm. Guppy's zullen je wel aanspreken vanwege de felle kleuren en lange vinnen. Ze kweken wel nogal snel dus dan moet je weten wat je met alle nakomelingen doet.
Conclusie: ververs de eerste week 3x 50% van het water en bouw dit geleidelijk af naar 1x in de week 50%. Je zult zien dat de planten (en vaak ook de vissen) waterverversingen super vinden. Je bak zal er ook veel frisser bij staan.
Voor de beginnende aquarist is er de keus uit twee aquaria, namelijk het koudwateraquarium (goudvisaquarium) of een verwarmd tropisch zoetwateraquarium. Wij raden beginners niet aan een zee-aquarium aan te schaffen, dit vereist stukken meer kennis. De keuze voor een koudwater- of warmwateraquarium is aan jezelf.
Niet te onderschatten : de Guppie bevindt zich meestal in de bovenste waterlagen ( kijk maar naar zijn speciaal aangepaste bek ) en de Sluier zal meestal de bodem afzoeken naar eten, ze zwemmen mekaar dus niet in de weg. Besluit: mits het aquarium groot genoeg is... ja, Sluierstaart en Goudvis kunnen bij elkaar.
Een richtlijn voor guppy's is om elke twee weken ongeveer een derde van het water te vervangen. Maak het mechanische deel van het filter regelmatig schoon door te spoelen in het oude aquariumwater.
Door hun opvallende vinnen kunnen guppy's niet samenleven met vissen die de neiging hebben, aan vinnen te trekken (zoals de Sumatraan en de kempvis).