In 2020 werd 9,1 miljard kilogram huishoudelijk afval ingezameld, 521 kilogram per inwoner. Dit was een jaar eerder nog iets minder dan 8,5 miljard kilogram (492 kilogram per inwoner). Hiermee is deze afvalberg met 6,8 procent gegroeid, de grootste toename sinds 1997.
We scheiden al bijna 80 procent van het papier en karton.
Onder klein chemisch afval (ook wel KCA genoemd) vallen kleine producten die giftig, brandgevaarlijk of op een andere manier schadelijk zijn. Op het werk zijn dit bijvoorbeeld batterijen, accu's, inktcartridges en toners. Maar ook spaar-, TL- en ledlampen vallen onder klein chemisch afval.
Afvalverwerking in Nederland in het algemeen
In Nederland ontstaat jaarlijks ongeveer 60 miljoen ton afval. Dit wordt op verschillende manieren verwerkt. Ongeveer 80% wordt gerecycled. Het composteren en vergisten van gft-afval valt onder recyclen.
In 2022 werd 183 kilogram restafval en 21,2 kilogram pmd-afval per inwoner ingezameld. In 2021 was dit respectievelijk 198 kilogram en 22 kilogram per inwoner.
Omdat het dumpen van afval telt als milieudelict, kost een boete al snel € 350,-. Naast dat de boete veel geld kost, is er natuurlijk ook sprake van schade aan de natuur. Met het dumpen van afval dient u dus niet alleen schade toe aan uw portemonnee, maar ook aan de omgeving.
Groenteafval, fruitafval en tuinafval mag u in de gft-bak doen. Van dit afval kan compost gemaakt worden.
Het huishoudelijk afval in Nederland wordt op twee manieren ingezameld. De eerste is het huis-aan-huis ophalen van afval bij huishoudens thuis via de vuilniswagen. De andere manier is het wegbrengen of laten wegbrengen van afval naar een milieustraat of afvalbrengstation door huishoudens of andere particulieren.
Hoe meer afval er wordt weggegooid, hoe meer er ook zal moeten worden afgebroken.Dit proces kost veel energie en veroorzaakt een schadelijke uitstoot voor het milieu. Daarom is duurzaam omgaan met afval erg belangrijk om een positieve bijdrage aan onze wereld te leveren.
Afval is een restproduct dat mensen overhouden en waarmee ze niks meer kunnen doen. Andere mensen of dieren kunnen er soms wel weer wat mee doen. Tegelijkertijd is afval dus ook een grondstof voor nieuwe producten. Denk bijvoorbeeld maar aan groenteafval dat je aan de kippen kan geven.
Negatieve gevolgen voor het milieu
Zwerfafval op land en in water heeft negatieve gevolgen voor de leefbaarheid en het milieu. Het vervuilt en trekt ongedierte aan. Daarnaast eten dieren het afval op of raken erin verstrikt. Veel afval belandt ook in zee.
Materialen als papier, glas, plastic en batterijen kunnen voor een groot deel hergebruikt worden. Dat bespaart nieuwe grondstoffen, energie en geld.
Wat kun je allemaal recyclen? Papier, metaal, glas, karton, piepschuim, groenafval, hout, kunststof. In je eigen huis kun je afval scheiden, zodat het later hergebruikt kan worden. Bijvoorbeeld apparaten waar alle materialen uitgehaald kunnen worden voor hergebruik.
De meest gerecyclede materialen in Europa zijn aluminium, staal, glas, papier en plastic. Voor het recyclen van deze materialen is minder energie nodig dan wanneer het materiaal nieuw uit grondstoffen vervaardigd wordt.
Grotere hoeveelheden olie en (frituur)vet kun je het beste gescheiden inleveren. Giet het terug in de oude verpakking of in een melkpak met dop en lever het in bij speciale bakken bij de supermarkt, kringloopwinkel of milieustraat. Inzamelpunten vind je op Frituurvet, recycle het.
Restanten van verzorgingsproducten hoeven niet bij het klein chemisch afval (KCA). Ook nagellak, nagellakremover en (lege) spuitbussen niet. Lege plastic verpakkingen van shampoo, deo en tandpasta kunnen bij het plastic verpakkingsafval, die van chemicaliën als nagellak(remover) niet. Die moeten bij het restafval.
Klein chemisch afval (kca) kunt u inleveren bij een gemeentedepot, chemokar of kca-depot. En meestal ook bij winkels die producten verkopen die tot kca behoren.
Je mag dus niet zomaar alles van plastic of metaal in een pmd-container gooien. Globaal geldt: het moet een verpakking zijn van voeding of cosmetica. Zo mag je eetbakjes van bijvoorbeeld lasagne bij het pmd gooien, maar ook slagroombussen of spuitbussen haarlak.
Vlees- en visresten gaan snel stinken en trekken ongedierte aan. Gooi ze in de bak die het eerst geleegd wordt (biobak of vuilnisbak), en verpak ze eventueel in een krantenpagina. Gooi het afval zo droog mogelijk in de gft-bak.