> In Nederland komt 62% van de ammoniak-uitstoot die neerslaat op beschermde natuur uit de landbouw, met name van veehouderijen. > De grootste stikstofoxiden-uitstoot komt van Tata Steel, gevolgd door Schiphol*.
Cijfers over stikstof
De landbouw zorgt voor ongeveer 60% van de stikstofuitstoot (door mest, maar ook uit kassen en door landbouwvoertuigen), het wegverkeer voor bijna 30%.
In Nederland stoot de landbouw volgens het RIVM al decennia de meeste stikstof uit, gevolgd door industrie en verkeer. Zeker in de buurt van Natura 2000-gebieden is dat een probleem.
De allergrootste uitstoters van stikstof in Nederland zijn geen veehouderijen, maar de landbouw is wel verantwoordelijk voor het gros van de ammoniakemissies – waarvan de afname laatste jaren is gestokt.
Elk bedrijf dat binnen 25 kilometer van een natuurgebied ligt én meer dan een door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) bepaalde hoeveelheid stikstof uitstoot, is een piekbelaster. Dat zijn voornamelijk boerenbedrijven, maar ook een aantal industriële bedrijven valt daaronder.
Van de drieduizend bedrijven die als piekbelaster worden beschouwd, zitten er ruim 1.800 in Gelderland. Daarmee is die provincie veruit 'hofleverancier' als het gaat om piekbelasters.
Kabinet presenteert stikstofaanpak: boeren vanaf 2500 mol zijn piekbelaster. Boeren die meer dan 2500 mol stikstof deponeren op stikstofgevoelige natuur worden door het kabinet aangemerkt als piekbelasters.
> In Nederland komt 62% van de ammoniak-uitstoot die neerslaat op beschermde natuur uit de landbouw, met name van veehouderijen. > De grootste stikstofoxiden-uitstoot komt van Tata Steel, gevolgd door Schiphol*.
Tata Steel
Staalbedrijf Tata Steel in IJmuiden heeft de twijfelachtige eer om Neerlands grootste vervuiler te zijn, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Emissieautoriteit. Vorig jaar stootte het bedrijf ruim 5,7 miljoen ton CO2 uit.
Broeikasgasemissies per sector in de EU
Energie is verantwoordelijk voor 77,01% van deze uitstoot in 2019. Hiervan maakt de uitstoot door vervoer ongeveer een derde uit. Uitstoot door landbouw draagt met 10,55% bij, industriële processen en productgebruik met 9,10% en het beheer van afval met 3,32%.
Heeft alleen Nederland een stikstofprobleem? Nee, de Habitatrichtlijn van de EU verlangt van iedere lidstaat dat die zijn biodiversiteit beschermt. De uitspraak van het Europees Hof over de Nederlandse aanpak geldt voor alle EU-landen.
Teveel stikstof is slecht voor de natuur. Planten die van stikstof houden, zoals grassen, brandnetels en bramen, groeien extra hard. Zo verdringen ze kwetsbare planten. Stikstof is van zichzelf niet schadelijk voor mensen en de natuur.
De uitstoot van stikstof in Nederland behoort tot de hoogste van de wereld. Dat komt doordat we een dichtbevolkt land zijn, met veel verkeer en veel intensieve landbouw. In Europa is Nederland de grootste uitstoter van stikstof (per hectare). Wij stoten gemiddeld 4 keer zoveel uit als andere Europese landen.
Per dag komt een gemiddeld mens dus op zo'n dertig gram stikstofuitstoot. Best veel, hè? Om het even in perspectief te plaatsen: pluimvee stoot zo'n 54,3 miljoen kilogram stikstof per jaar uit; bij varkens ligt dat op 88,9 miljoen kilogram. Oftewel: mensen stoten met hun ontlasting meer stikstof uit dan deze dieren.
Het merendeel van de uitstoot van ammoniak in de landbouw komt voor rekening van rundvee (54 procent), gevolgd door varkens (17 procent) en pluimvee (11 procent).
De meest vervuilende industrieën, gemeten naar de impact op klimaatverandering, zijn de chemische en petrochemische industrie, ijzer en staal, cement, pulp en papier, en aluminium.
Vattenfall staat in de top 10 van grootste uitstoters volgens de Nederlandse Emissie Autoriteit, die CO2-uitstoot bij de schoorsteen meet; daardoor ontstaat over de centrales van Vattenfall in Velsen vaak een wat vertekend beeld in dit soort lijstjes.
"In absolute termen zijn China en India op dit moment heel vervuilend: met name omdat ze veel kolen gebruiken. Dat is de goedkoopste en meest vervuilende fossiele energiebron.
Rotterdam meest vervuilende Europese haven, becijfert milieuorganisatie.
Intussen is China "de grootste vervuiler van de planeet" geworden. Zo stootte het land vorig jaar maar liefst 11336 megaton CO2 uit. Ter vergelijking, ons land stootte 96 megaton uit, dat is ongeveer evenveel als China op 3 dagen.
Volgens de bestuurders en brancheorganisatie LTO is er snel een oplossing nodig, want het is de vraag hoelang de boeren zullen wachten. Uit de rondgang blijkt dat zeker 700 boeren bij de provincies hebben gemeld dat ze willen stoppen.
Door een PAS-melding te doen, hoefden boeren in die periode geen aanvraag te doen voor een vergunning om uit te breiden, maar de melding was voldoende. Zo hoefden deze boeren geen natuurvergunning aan te vragen.
Het zijn bedrijven met een gemiddelde economische omvang van circa 31 nge. In deze categorie kleine bedrijven is een nevenberoep of een aanvullend inkomen vaak pure noodzaak. De grote boerenbedrijven bestaan uit grofweg 24 duizend bedrijven van een gemiddelde grootte en 25 duizend grote bedrijven.