Wat te doen? Als u tijdens een verblijf in de tropen of na terugkomst in Nederland koorts krijgt of vermoedt dat u malaria heeft, ga dan zo snel mogelijk naar een arts of ziekenhuis. Laat uw bloed onderzoeken op malariaparasieten en start bij besmetting direct met de behandeling.
Het is belangrijk dat u zo snel mogelijk naar een arts gaat, wanneer u malaria symptomen krijgt. Een snelle behandeling is nodig, omdat malaria dodelijk kan zijn. Nadat de aanwezigheid van de parasieten in uw bloed is aangetoond, start de behandeling met medicijnen die de parasieten doden.
Draag kleding die uw huid bedekt: als dat kan lange mouwen, een lange broek, schoenen en sokken. 's Avonds tegen malariamuggen, overdag tegen andere muggen. Smeer onbedekte lichaamsdelen (gezicht, hals, handen, enkels en voeten) in met DEET. Zorg dat u DEET niet in uw mond of ogen krijgt.
Vaak knapt men snel op (echt al binnen een paar uur) als je met de medicijnen begint. Let wel, het herstel vergt veel van je lijf en het kan soms maanden duren voordat je echt weer helemaal de oude bent, je systeem krijgt echt een zware tik! Al met al is malaria dus goed te behandelen.
Malaria tropica is de meest voorkomende vorm van malaria en, in het algemeen, ook de ernstigste. Het wordt veroorzaakt door de parasiet Plasmodium falciparum. Indien malaria tropica adequaat behandeld wordt is men volledig genezen.
Conclusie. Plasmodium malariae is het minst vaak verwekker van malaria, maar kan zich levenslang handhaven in het bloed. Het is mogelijk deze parasiet over te dragen via bloedtransfusie, zelfs wanneer primaire besmetting enkele jaren geleden is opgetreden, zoals de hier beschreven casus laat zien.
Als je gestoken wordt door een malariamug, komt de parasiet in je bloed.Vervolgens vermenigvuldigen ze zich eerst in je lever en daarna in je rode bloedcellen. De parasieten kun je niet zien met het blote oog. Ook de malariamuggen zelf zijn erg klein en ze maken bijna geen geluid, waardoor je ze niet goed hoort.
Malaria is een infectieziekte met periodes van koortsaanvallen. In het begin kan de ziekte erg op griep lijken. Malaria treft vooral de gebieden rond de evenaar (de tropen) waar de Anopheles-muggen leven. Op deze kaart kan je zien waar de ziekte voorkomt.
Alleen de vrouwtjes steken; de mannetjes zijn kenbaar aan grote, pluizige antennes. Malariamuggen zitten in rust met het achterlijf duidelijk hoger van de onderlaag dan met de thorax, ze hellen als het ware naar voren. Bij veel niet-malariamuggen wordt het lijf evenwijdig aan de onderlaag gehouden.
diarree; braken; hoesten met kortademigheid; griep: Vaak doet malaria zich in het begin voor als een grieperig gevoel met hoofdpijn zonder duidelijke koorts.
Artesunaat, hydroxychloroquine, chloroquine, primaquine en de combinatiepreparaten artemether/lumefantrine, artenimol/piperaquine en atovaquon/proguanil doden ook de gametocyt. Dit verhindert de overdracht van de parasiet vanuit de mens (terug) naar de mug en gaat daardoor verspreiding van malaria tegen.
Over malaria
De behandeling van malaria hangt af van de ernst en het soort Plasmodium parasiet. Bij tijdig en correct ingestelde en ingenomen behandeling is er bijna altijd definitieve genezing, zonder risico op herval.
Een volwassen mug leeft ongeveer 1 á 2 maanden.
De kans op malaria is ongelijk verdeeld over de wereld. In West-Afrika (bijvoorbeeld Ghana of Gambia) is de kans verreweg het grootst. In Oost-Afrika is de kans al wat kleiner. In de malariagebieden in Azië, Zuid- en Midden-Amerika is de kans ook lager.
Als malaria niet behandeld wordt kan iemand zelfs overlijden. Het is daarom belangrijk dat met spoed bloedonderzoek op malaria verricht wordt als iemand koorts krijgt nadat hij in een gebied is geweest waar malaria voorkomt.
Je kunt malaria namelijk nog een keer oplopen. Geen arts of ziekenhuis in de buurt? Als je langer dan 24 uur koorts hebt, en je weet niet zeker of het malaria is, dan moet je toch starten met de noodbehandeling van de GGD.
Draag 's avonds en 's nachts bedekkende kleding; lange broek, lange mouwen, sokken. Smeer de onbedekte huid in een muggenmiddel met DEET. Slaap 's nachts onder een geïmpregneerde klamboe. Zet de ventilator of airco aan: muggen hebben een hekel aan tocht en kou.
Komt malaria voor in Zuid-Afrika? In sommige delen van Zuid-Afrika komt malaria voor. In het noordoosten en oosten, met name langs de grens met Zimbabwe en Mozambique, komt seizoensgebonden malaria voor. De rest van Zuid-Afrika is malaria-vrij.
Voor malariatabletten bent u bij apotheek eFarma aan het goede adres. Voor malariatabletten heeft u een recept nodig. Als u een recept heeft kunt u dit hier uploaden. Of u vraagt uw vaccinatie-arts het recept direct aan ons door te sturen.
Malariatabletten worden enkel verstrekt op voorschrift van een arts. Mogelijke bijwerkingen zijn meestal van milde aard. De volgende tabletten kunnen gebruikt worden om malaria te voorkomen.
Op Bali, Java en op de Gili eilanden is de kans dat je geprikt wordt door een mug die malaria bij zich draagt klein, waardoor vaak geen profylaxe aangeraden worden.
Malaria komt in principe in het hele land voor (inclusief Gili eilanden) m.u.v. Bali.
Malaria komt alleen voor in bepaalde (sub)tropische gebieden in Zuid- en Midden-Amerika, Afrika en Azië. Het risico is hoog in de rode gebieden. In de oranje gebieden is het risico matig en afhankelijk van de precieze locatie (stad of platteland), de activiteiten, de verblijfsomstandigheden en de duur van het verblijf.
Jaarlijks zo'n 150-300 Nederlanders melden dat ze malaria hebben opgelopen in de (sub)tropen. Al is deze niet besmettelijke ziekte te voorkomen en te genezen, overlijden ieder jaar duizenden mensen erdoor wereldwijd.