Eettips sopropo. Voor medicinale doeleinden eten mensen deze groente soms rauw maar dan moet je goed tegen de bitterheid kunnen. Sopropo is het lekkerst als je het bakt.
Daarom kost een kilo sopropo zeven euro. Sopropo kun je in stukken snijden en roerbakken, of vullen met gehakt.
De smaak is relevanter. Deze is bitter, zo bitter zelfs dat de overige smaak er niet meer zo veel toe doet, net als bij bijvoorbeeld bitter lemon of tonic. Daarnaast vinden ook zelfverklaarde kenners dat de overige smaak weinig krachtig is, als van komkommer, groene paprika of courgettes.
Waarom is de sopropo goed voor je gezondheid:
De sopropo bevat volop vitamine C, folaat (vitamine B11) en vezels. Vitamine C heeft in je lichaam een belangrijke functie als antioxidant, waardoor het cellen en weefsels helpt beschermen tegen oxidatieve schade.
Halveer sopropo in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in dunne plakken en doe samen met het zout in een kom. Laat het 15 minuten staan zodat de groente gaat zweten; dit neemt wat van de bitterheid weg.
Surinaamse Groene bladgroenten
De oplosbare vezels zijn cholesterolverlagend en de niet-oplosbare vezels zijn stimulerend voor een goede spijsvertering. Daarnaast bevatten de Surinaamse groene bladgroenten veel aminozuren, te vinden in spinazie, tayerblad, kankoen dagoeblad, enz.
Het is een ontzettend gezonde groente die boordevol zit met vitaminen en mineralen: vitamine B1, B2, B3, B11 en vitamine C, magnesium, fosfor, ijzer, mangaan en zink. De bittermeloen bevat twee keer zoveel betacaroteen als broccoli, tweemaal zoveel calcium als spinazie en tweemaal zoveel kalium als een banaan.
Sopropo is perfect bij hoge bloeddruk of bloedvergiftiging. Buitenom het feit dat sopropo een genezende werking heeft, is het ook een lekkere groente! Een gerecht als sopropo met rijst en zoutvlees of gedroogde garnalen is zeker een aanrader.
De sopropo heeft net zoveel namen als vormen. De groente staat ook wel bekend als bittermeloen, balsempeer, karela en paré. Hij kan even groot zijn als een flinke courgette.
Komkommers bevatten van nature een stof die erg bitter is, Cucurbitacin. Deze stof is meestal verdeeld over de bladeren en de stam van de plant, maar kan onder bepaalde omstandigheden in de komkommer terecht komen.
Sopropo zaaien en planten
In de meeste gevallen ligt de planthoogte tussen de 170-250 cm. Zelf sopropo zaaien en planten doe je bij voorkeur op de zonnige en warme plaats. De plantafstand die je aan moet houden is ideaal als deze 15×30 cm is. De zaden van de sopropo stop je vervolgens 1 cm diep in de grond.
Kinine. Dranken als tonic of bitter lemon, met daarin de stof kinine, verminderd beenspierkrampen. Kinine doodt ook bepaalde parasieten zoals de malariaparasiet, die zich in het bloed en in de lever innestelt. Ook zou het de weeën van een zwangere vrouw kunnen opwekken.
Gezondheid
Frisdrank zoals Bitter Lemon is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voedingspatroon. Bitter Lemon kun je wel als extraatje drinken. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Bloeddruk. Doordat komkommer veel vezels, kalium en magnesium bevat, helpt het je bloeddruk gezond te houden. Bonusfeitje is dat zowel een (te) lage als een (te) hoge bloeddruk baat kan hebben bij het eten van komkommer. Gezond voor iedereen dus!
Okers hebben een slijmerige structuur. De oker werd ingevoerd in de tijd van de slavenhandel. Oker is een goede bron van vitamine A, B complex, C en E, ijzer, kalk, en vezels. Het is caloriearm en vetvrij.
Mits goed bereid, is taroblad extreem gezond. Rauw taroblad is giftig en moet dus worden verhit voor consumptie. Het is een fantastische bron van vezels en allerlei voedingsstoffen, zoals calcium, koper, ijzer, niacine, mangaan, fosfor, kalium, riboflavine, thiamine, vitamine A, B6 en C en zink.
Amsoi is een eenjarige bladgroente met grote bladeren. Wanneer de amsoi doorgroeit, krijgt hij gele bloemen. Amsoi wordt ook weleens Indische mosterd genoemd. Het is geen kruid maar een groene plant die rauw of gestoofd wordt gegeten in veel oosterse keukens.
Surinaamse groenten in de keuken: Amsoi, Antroewa, Bitawiri, Boulanger, Dagoeblad, klaroen, wilde augurk en korilla. Surinaamse groenten brengen verassende smaken en afwisseling in de keuken. Bekende Surinaamse groenten zijn Amsoi, Antroewa, Bitawiri, Boulanger, Dagoeblad en Klaroen.
Bij bittere smaken kun je denken aan rucola, witlof, koriander, andijvie, spruitjes en grapefruit: allemaal producten die stoffen bevatten die goed zijn voor je lever.
Antroewa bevat vitamine C en B1,2,6 en 11. Het bètacaroteen wordt omgezet door het lichaam in vitamine A. Ook bevat antroewa de mineralen calcium, fosfor, kalium, magnesium, natrium en zink. In antroewa zitten antioxidanten.
De antroewa's aan de onderzijde kruisgewijs inkerven en gaar koken in water met zout. De azijn vermengen met de suiker, de kruidnagels, de pimentkorrels, stukjes peper en zout. Het azijnmengsel moet lekker van smaak zijn en dit even warm maken. De antroewa's in dit mengsel laten staan en naar behoefte gebruiken.
De buitenkant heeft vaak een 'wrattige' textuur, hoewel die soms ook gladder is. De binnenkant is wit of lichtgroen. Goed om te weten: grotere vruchten met een relatief gladde schil zijn vaak milder qua smaak. Net als de komkommer worden sopropo-vruchten onrijp gegeten.
De sopropo of bittermeloen is een exotische plant die hier lastig is om te kweken. Je hebt daarom eigenlijk altijd wel een kweekkas nodig, op een zonnige plek natuurlijk. Sopropo is met name in Suriname populair. De plant, die ook bittermeloen wordt genoemd, heeft iets nodig om langs omhoog te klimmen.