Ceylon of Cassia/Chinese kaneel: welke is gezonder? Koop je kaneel, ga dan voor de Ceylon-variant. De Chinese variant bevat namelijk hogere niveaus van het stofje coumarine, wat schadelijk voor de gezondheid is in grotere hoeveelheden en/of wanneer je dit met regelmaat eet [2,3].
Cassia-kaneel blijkt effectiever te zijn om Diabetes type2 te bestrijden of cholesterol te verlagen. Helaas bevat deze kaneel coumarine wat oa leverschade kan veroorzaken. Ceylon-kaneel is veiliger in gebruik en heeft al is het in mindere mate dezelfde gezondheidsvoordelen. Ceylon-kaneel is zachter en zoet van smaak.
Wel staat vast dat ceylon kaneel ontstekingstremmende effecten heeft. Zo kan het de bloeddruk onder controle houden en draagt het bij aan een gezonde hartfunctie. Verder heeft het volgens de wetenschap ook invloed op je bloedsuikerspiegel, wat belangrijk is voor mensen met bijvoorbeeld PCOS of diabetes.
Ceylon kaneel wordt beschouwd als de hoogste kwaliteit kaneelsoort en onderscheidt zich van goedkopere soorten in smaak en gezondheidsvoordelen.
Ze smaken uiteraard allebei naar kaneel, maar er zijn verschillen. Zo heeft cassia een wat scherpere en bittere smaak en is Ceylon kaneel daarentegen subtiel, warm en aangenaam. De kleur van deze specerijen is ook verschillend; Ceylon kaneel heeft een lichtbruine kleur en cassia een dieprode.
Kaneel zit vol met polyfenolen. Dit zijn antioxidanten die uw lichaam beschermen tegen bacteriën en infecties die ontstekingen veroorzaken. Kaneel helpt zelfs beschadigde cellen herstellen, doordat het enzymen activeert die cel-herstel versnellen. Ook kan kaneel verlichtend werken bij jeuk.
De gang naar de biowinkel om je kaneel in te kopen is dus de beste. Gelukkig zijn de verschillen tussen Cassia en Ceylon goed te herkennen. Om te beginnen: kies dus voor biologische Ceylon kaneel, liefst afkomstig uit Sri Lanka, en zorg dat ze de namen “ CEYLON KANEEL” of “ CINNAMOMUM VERUM,” dragen.
Omdat Verstegen haar producten bij de oorsprong vandaan haalt, komt de kaneel van Verstegen uit Sri Lanka en Indonesië. De Verstegen gemalen kaneel is kaneel van Cassia (van origine Indonesië). De Verstegen kaneelstokjes is Ceylon kaneel (van origine Sri Lanka).
Advies. Uit voorzorg adviseert het Voedingscentrum om niet langdurig veel Chinese kaneel of producten waar het in zit te eten. Gebruik niet overal kaneel in, maar wissel het af met andere kruiden en specerijen. Eet je gevarieerd, dan loopt je gezondheid geen gevaar.
Ceylon kaneel is afkomstig uit Sri Lanka, voorheen Ceylon, en uit het zuiden van India. Het wordt ook wel de 'echte' kaneel genoemd. De kaneel komt uit de Cinnamomum Verum en kenmerkt zich doordat het pijpje van slechts één kant naar binnen is gerold.
Heeft u van deze combinatie al gehoord. Wilt u bijvoorbeeld snel afvallen of het immuunsysteem versterken? Een mix van honing en kaneel kan u veel gezondheidsvoordelen opleveren.
Honing en kaneel versterken elkaar en vullen elkaar aan. De combinatie van honing en kaneel is niet alleen lekker, maar ook super gezond en goed tegen allerlei kwalen. Maak een mengsel van honing en kaneel, besmeer hiermee bij het ontbijt een boterham, het werkt cholesterol verlagend en houdt de aderen flexibel.
Voeg kaneel toe
Je kan bijvoorbeeld kiezen om meer kaneel toe te voegen aan je eten. Kaneel laad de spieren vol met glucose. Glucose wil je dan ook niet als vet opslaan, glucose gebruik je als brandstof voor je spieren. Kaneel is het niet enige 'middel' met deze eigenschap.
Cassia en ceylon hebben evenveel gezondheidsvoordelen. Door de verschillende olieverhoudingen kunnen deze voordelen een beetje verschillen. Maar er is helaas (nog) geen enkel dat de gezondheidsvoordelen van Ceylon en cassiakaneel heeft vergeleken. Wel staat vast dat cassia de schadelijke stof coumarine bevat.
De gedroogde binnenbast, krult op en dát is onze kaneel. Het eerste deel van zijn wetenschappelijke naam, Cinnamomum, heeft natuurlijk dezelfde oorsprong als het Engelse woord voor hiervoor: cinnamon.
De fabrikanten van deze producten adviseren een dagdosis variërend van 900 tot wel 2000 milligram kaneel. ,,De Europese Voedselveiligheidsautoriteit heeft een toelaatbare dagelijkse inname voor coumarine vastgesteld op 0,1 milligram per kilo lichaamsgewicht. Voor iemand van 70 kilo dus zeven milligram.”
Wist je dat kaneel je haar lichter kan maken? Meng gewoon wat kaneelpoeder met je conditioner en breng het gelijkmatig aan op je haar. Laat het vervolgens een nachtje intrekken en spoel het de volgende ochtend weer uit je lokken. Na verloop van tijd zal je coupe een stuk lichter zijn.
Kaneel veroorzaakt meestal geen bijwerkingen. Doch als je zeer veel kaneel gebruikt, dan kan het kruid je mond en lippen irriteren en zweren veroorzaken. Sommige mensen zijn er allergisch voor. Het kan roodheid en irritatie veroorzaken als je huid ermee in aanraking komt.
1. Kaneel. Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat kaneel indirect helpt bij het verliezen van lichaamsvet. In die onderzoeken bleek dat mensen die ongeveer 6 gram kaneel per dag namen een lagere bloedsuikerspiegel hadden en minder insuline aanmaakten.
Het is lastig voor kaneel een alternatief te vinden, omdat er geen ander specerij heeft wat een gelijkende, zoete en aromatische geur en smaak heeft. Wanneer je kaneel nodig hebt in zoete gerechten kun je het soms vervangen door honing, basterdsuiker of een klein beetje cacao.
Kaneel is rijk aan antioxidanten, heeft zoals gezegd een ontstekingsremmende werking, en kan samen met de honing inderdaad een zuiverend effect geven bij puistjes. Maar pas écht op als je zelf aan de slag gaat met kaneel(olietjes). Deze kunnen heel ernstige allergische huidreacties en eczeemklachten veroorzaken.
Het komt van nature voor in kaneel, tonkabonen, bergamot en reukgras. Coumarine zit vaak in persoonlijke verzorgingsproducten zoals scheerschuim, shampoo en zonnebrandcrème. Het komt ook voor in was- en reinigingsmiddelen, bijvoorbeeld wasmiddel en wasverzachter. Soms zit coumarine ook in wierook.
Kaneelstokjes en het gemalen poeder ervan bevatten tussen de 1,5-2 mg coumarine per gram.
Kaneel is de gedroogde en opgerolde binnenste bast van de kaneelboom (Cinnamomum verum). De rest van de bast wordt vermalen tot het bekende kaneelpoeder.