Bloed in de urine kan een teken zijn van een aandoening die een (milde) bloeding veroorzaakt in de urinewegen (de nieren, de urineleiders, de blaas, de plasbuis, of bij mannen; de prostaat). Als de urine rood verkleurd is, komt dit vaak door bloed in de urine.
Rode urine
Voedingsmiddelen zoals bieten, bramen en rabarber kunnen urine een roodachtige, roze kleur geven. Als je niks geks gegeten hebt, dan is het tijd om je huisarts te bellen. Rode urine kan aangeven dat er bloed in je urine zit of dat je nierstenen hebt.
Er wordt onderscheid gemaakt in twee soorten hematurie: macroscopische hematurie: uw urine kleurt rood en u kunt dit zelf zien; microscopische hematurie: u merkt het bloed in uw urine niet zelf op maar de urine wordt in et laboratorium door urineonderzoek aangetoond.
Bloed in de urine kan komen door een aandoening aan de urinewegen (de nieren, de urineleiders, de blaas, de plasbuis of de prostaat). De oorzaak kan onschuldig zijn (bijvoorbeeld een blaasontsteking) of ernstiger (zoals kanker). De hoeveelheid bloed in de urine zegt weinig over de oorzaak.
Urine is samengesteld uit water, ureum en zouten. Als je weinig gedronken of veel getranspireerd hebt, is het vochtpercentage in je urine laag. Hierdoor kan je urine donkerder van kleur zijn dan normaal. Je ochtendurine is ook altijd geconcentreerder, omdat je 's nachts nauwelijks vocht tot je neemt, maar wel zweet.
"Als je urine heel donker is, colakleurig, moet je ook direct naar de huisarts. Dat kan duiden op een afsluiting van de galwegen. Vaak gaat dat gepaard met witte ontlasting en geel oogwit. Maar bij urine die iets donkerder is dan gewoonlijk, oranjekleurig, hoef je niet naar de dokter.
Bloed bij de plas kan een alarmsignaal zijn en dient daarom nader onderzocht te worden. Er zijn verschillende redenen waarom u bloed bent gaan plassen. Het kan het gevolg zijn van een blaasontsteking, een niersteen of een kwaadaardige aandoening aan de urinewegen.
Bij nierbekkenontsteking heeft u 1 of meer van deze klachten: koorts, koude rillingen. ziek gevoel of misselijkheid. pijn in uw rug of zij, aan één of beide kanten.
Een nierbekkenontsteking moet altijd behandeld worden. Na behandeling is de ontsteking vaak snel weer over. Als je de ontsteking onbehandeld laat, kan dit gevaarlijk zijn en kan er blijvende schade aan de nieren ontstaan. In het ergste geval moet een chronisch ontstoken nier zelfs verwijderd worden.
Kenmerkende klachten van een urineweginfectie zijn pijn bij het plassen, klachten van aandrang en frequent kleine beetjes plassen. Soms doen zich bijkomende klachten voor zoals troebele en/of stinkende urine, koorts, bloed in de urine en pijn in de rug, flanken, onderbuik of genitaalstreek.
Macroscopische hematurie. Hierbij is de urine roze, rood of donkerbruin. Er kunnen bloedklontertjes in de urine zitten. De hoeveelheid bloed in de urine zegt niet altijd iets over de ernst van het onderliggende probleem.
Soms wordt gedacht dat medicijnen ook bloed in de urine kunnen veroorzaken. Dit is echter niet het geval. Bloedverdunnende medicijnen (bijvoorbeeld carbasalaat, acetylsalicylzuur, fenprocoumon, acenocoumarol) zorgen er wel voor dat een bloeding, wat de reden ook is, heviger zal zijn.
Donkerbruine plas
Donkerbruine urine kan ook worden veroorzaakt door een aandoening genaamd porfyrie, waarbij een ophoping van de natuurlijke chemicaliën in de bloedbaan ontstaat. Donkerbruine urine kan ook wijzen op een leveraandoening, waardoor er gal in de urine terecht kan komen.
Als een blaasontsteking onbehandeld blijft, is het mogelijk dat deze overgaat in een prostaatontsteking of nierbekkenontsteking. Dit gaat vaak gepaard met koorts en een ziek gevoel. Indien u last heeft van een blaasontsteking, moet u ervoor zorgen dat u anderhalf tot twee liter per dag drinkt.
Klachten. Bij een nierbekkenontsteking heeft u last van pijn in de zij (flank), hoge koorts en koude rillingen. U heeft bij het plassen een branderig gevoel en moet ook vaker dan normaal plassen.
Wat zijn de verschijnselen bij een niersteen? U krijgt plotseling heftige pijn in uw zij of in uw (onder)buik. De pijn komt in golven. Dit heet koliekpijn.
Een nierbekkenontsteking gaat niet vanzelf over. Je moet daarom naar de huisarts voor een antibioticakuur. Niet iedereen doet dit echter altijd. Zij hopen het met voldoende rust, goed blijven plassen en veel drinken te verhelpen.
Je kunt een week afwachten of de klachten vanzelf overgaan. Krijg je koorts (38 graden of hoger), voel je je ziek of nemen de klachten (na een antibioticakuur) niet af? Bel dan je huisarts. Het is belangrijk om de klachten van een blaasontsteking goed in de gaten te houden.
Bruine urine
Als de urine spiereiwitten, hemoglobine of andere afgebroken eiwitten bevat, kan deze een bruinige kleur krijgen. De uitstoot van bilirubine - een stof die vrijkomt bij de afbraak van rode bloedcellen - kan ook een lichtbruine kleur veroorzaken. Dit is soms bij leveraandoeningen het geval.
Verder bevat ze veel rode kleurstof, waaronder betanine. Die is niet afbreekbaar in het lichaam en kan daardoor rode urine en ontlasting veroorzaken, wat volledig onschuldig is. Rode bieten bevatten ook veel nitraten, dat sportprestaties zou verbeteren.
Er wordt aangeraden om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Bij deze vochtinname gaat een volwassene gemiddeld 5 tot 8 keer per 24 uur naar het toilet. Plast u 8 keer of minder op een dag? Dan wordt dat gezien als een normale plasfrequentie.
Interstitiële cystitis (IC) noemen we ook wel blaaspijnsyndroom. Het is een chronische goedaardige aandoening van de urineblaas, die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Het gaat om een ontstekingsreactie van de blaaswand. Het lijkt op een blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet.