Ze is niet winterhard en kan dus beter in een pot geplant worden. Het blad sterft af in november, geef dan geen water meer en zet de pot op koele, vorstvrije plaats om te overwinteren.
Het is een plant met mooie roze bloemen dat je in de tuinkas kan houden of in de woonkamer onder de juiste omstandigheden. Eens het buiten warmer is dan 15°C mag de plant ook op het terras of balkon staan. Kurkuma houdt van een plekje in de zon met veel daglicht.
Een Curcuma kan 2 tot 5 nieuwe bloemen geven, die ongeveer 3 weken per bloem bloeien.
De Curcuma geeft bloemen in de lente en zomer. Gemiddeld blijft een bloem ongeveer drie weken bloeien voordat het afsterft. De bloem wordt dan geel en droog.
Curcuma wordt ongeveer tachtig centimeter hoog. De plant heeft geregeld water nodig, zowel aan de voet als over de kop. Een permanent vochtige plaats is de meest ideale situatie. Veel licht en zon zijn nodig voor een goede groei en bloei.
De meest voorkomende bijwerkingen van kurkuma zijn maagklachten, misselijkheid, diarree en duizeligheid. In de meeste gevallen komen deze klachten voor als je kurkuma dagelijks in de vorm van een hoog gedoseerd supplement inneemt.
VERZORGING CURCUMA
Geef twee keer per week water, maar laat de grond tussentijds wel droog worden. Geef regelmatig wat voeding in het water en verwijder uitgebloeide bloemen, om de bloemgroei te stimuleren. Zorg ervoor dat er geen water in de bloemkelken komt, daar kan ze niet tegen.
Je kunt kurkuma in een pot met aarde planten en in de vensterbank houden, als je vensterbank daar (ook qua zonlicht) geschikt voor is. Kurkuma kan gedurende de zomer ook buiten in de tuin staan, maar plant de wortels dan bij voorkeur in een plantenbak en niet in de volle grond.
Nee, kurkuma en curcumine zijn niet giftig voor je hond. Er zijn studies waarbij 12 gram curcumine (dat is ongeveer een kilo kurkuma) geen nadelige gevolgen gaf. Echter geldt voor het geven van een kruid en specerij wel dat bij overdosering er schadelijke gevolgen kunnen optreden.
Kurkuma is bloedverdunnend, helpt om de samenklontering van bloedplaatjes te voorkomen en verlaagt de cholesterol. Verlicht gewrichtspijn bij reuma, artrose en artritis. Kurkuma wordt in Azië al eeuwenlang gebruikt als natuurlijke pijnstiller.
Slappe bladeren kunnen vele oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat je plant te weinig water krijgt, te weinig daglicht of te weinig voeding. Maar ook piepkleine plaagdieren zoals trips, spint en rouwvliegjes kunnen slappe bladeren veroorzaken.
Een mooi oranje gekleurde wortelstok. Deze plant heeft vele namen, zoals, curcuma, kurkuma, geelwortel, koenir, koenjit, kunyit, tarmeriek, kentjoer, Kurkuma, de wortel van de zon etc. Daarnaast zijn er 75 verschillende soorten van deze kurkuma planten.
Kruidenproducten met geelwortel of kurkuma zijn als geneesmiddel goedgekeurd voor verlichting van maag- en darmklachten. Kruidenproducten met geelwortel worden als supplement daarnaast ook gebruikt bij andere klachten, zoals pijnklachten, menstruatieklachten en insectenbeten.
Let op: je kunt verse kurkuma niet rauw eten! Dat is giftig. Je kunt kurkuma vermalen en meekoken. Dus je kunt de verse kurkuma ook niet rauw in een smoothie verwerken!
Verse Kurkuma kun je in de meeste indische winkels kopen, het kan zijn dat je moet vragen naar deze specerij onder de naam geelwortel. Ik raad je wel aan om rubberen handschoenen te dragen bij het verwerken daar je riskeert enkele dagen gele handjes te hebben.
Dit kruid is vooral heel goed voor je hond zijn huid, hersenen en spijsverteringssysteem. Gember is een megagezonde wortel met een ontstekingsremmende werking. Ook is gember goed te gebruiken bij een onrustige maag.
Bij paarden wordt kurkuma vaak ingezet ter verlichting en ondersteuning. Je kunt kurkuma ook gebruiken ter verlichting van de spieren door een kompres met kurkuma, citroen en zout aan te brengen bij je paard.
Dosering: 1 maatschepje per 10 kg lichaamsgewicht door het dagelijkse voer mengen. Gebruiksaanwijzing: Kurkuma kunt u vermengen met de dagelijkse voeding van uw hond.
De Curcuma Longa plant behoort tot de gemberfamilie. Dit is ook wel te zien aan het uiterlijk van de wortel. Kurkuma ziet er hetzelfde uit als gember, maar heeft van binnen een donker gele bijna oranje kleur; vandaar ook de naam geelwortel.
De knollen en wortelstok worden gescheiden van de laterale wortels, vervolgens worden ze ondergedompeld in kokend water en daarna in de zon gelegd om te drogen. Door het droogproces krijgen de ondergrondse delen de welbekende gele kleur.
Invriezen kun je kurkuma dus ook. We gaven al aan dat het familie was van de gember, en dat kun je ook prima invriezen. Wel eerst schillen en bij voorkeur raspen. Dan in kleine hoeveelheden invriezen, het beste per portie.
Kurkuma (Curcuma longa) is de plant waarvan uit de wortelstok de specerij kurkuma, geelwortel of koenjit wordt gewonnen. Daarnaast wordt ook curcumine uit de wortel gewonnen. Het grootste deel van de kurkuma-oogst komt uit India.
Conclusie. Verschillende onderzoeken tonen aan dat supplementen op basis van kurkuma de pijn, stijfheid en beweeglijkheid bij knieartrose op korte termijn kunnen verbeteren.
Zoals we net leerden stimuleert kurkuma de werking van de galblaas. De galblaas is verbonden met de lever (en het bovenste gedeelte van de dunne darm). En de lever is het belangrijkste orgaan als je jouw lichaam wilt ontgiften. Kurkuma helpt de lever zijn werk goed te doen.
Door het vele wetenschappelijke onderzoek dat naar curcumine gebeurd is, is ontdekt dat de stof een antioxidant is. Laat dat laatste nu net een groot voordeel zijn in het geval van spieren, pezen en gewrichten, omdat de stof de normale werking van spieren, pezen en gewrichten kan ondersteunen.