Een EEG gebeurt met een aantal kleine elektroden die op het hoofd worden geplakt. Zo'n elektrode ziet eruit als een plat schijfje dat verbonden is met een draadje. Het vastmaken van de elektroden doet geen pijn, maar kan wel vervelend voelen.
Bij een EEG wordt de hersenfunctie gemeten. De hersenen geven continu kleine elektrische activiteiten af. Tijdens een EEG onderzoek worden deze elektrische activiteiten gemeten en kan het functioneren van de hersenen beoordeeld worden.
Een EEG-onderzoek duurt ongeveer een uur.
Verder kun je een EEG-onderzoek krijgen als je hersentumor hebt. Dan wordt er gekeken hoe de tumor je hersenactiviteit beïnvloedt. EEG wordt soms ook gebruikt om te kijken of iemand hersendood is. Ook kan EEG worden gebruikt bij mensen die in een coma liggen.
Het EEG-apparaat meet de elektrische signalen in de hersenen. Wat er gemeten wordt aan elektrische hersenactiviteit wordt op papier geprint. U ziet dan allemaal lijnen naast elkaar met pieken en dalen. Bij een epileptische aanval wordt het doorgeven van deze elektrische signalen verstoord.
Het meest bekend zijn de EEG-afwijkingen bij leverziekten. De EEG-afwijkingen kunnen aanwezig zijn met of zonder klinische tekenen van encefalopathie, maar over het algemeenis de elektroklinische overeenkomst goed. Hoe dieper het bewustzijn daalt, hoe trager het EEG wordt.
Een aanval kan komen door spanning, stress en slaaptekort. Meestal is er geen duidelijke aanleiding. Het is niet mogelijk om na één aanval te zeggen of u epilepsie heeft. Vraag de mensen in uw omgeving goed op te letten als u weer een aanval krijgt.
Doordat er een gezwel groeit, komt er meer druk op je hersenen te staan. Daardoor kun je hoofdpijn krijgen. Soms heb je daar last van als je bepaalde dingen doet, zoals niezen, bukken of persen. Je kunt de hoofdpijn op verschillende plekken in je hoofd voelen.
Heel wat hersentumoren worden ontdekt naar aanleiding van aanhoudende, met de tijd erger wordende hoofdpijn die al dan niet gepaard gaat met misselijkheid, braken, slechter zien en bewustzijnsdalingen. Die symptomen komen hoofdzakelijk voor door een drukstijging in het hoofd.
QEEG brainmap is een methode, waarbij uw hersenactiviteit (EEG) wordt vergeleken met de hersenactiviteit van een grote groep mensen zonder psychische klachten van dezelfde leeftijd (dit heet een QEEG). Een QEEG brainmap kan zonder verwijzing worden aangevraagd en kost 500 euro.
De elektroden worden met een pasta of lijm op het hoofd geplakt, los of in een soort badmuts. Daarnaast worden er ook nog elektroden bij de oren, ogen, borst, en op armen en benen geplakt om bewegingen van ogen en ledematen te meten. Op een computer worden de signalen verwerkt en opgeslagen.
Een MRI-scan van het hoofd (schedel en hersenen) geeft inzicht in de gezondheid van je hersenen. We kunnen bijvoorbeeld zien of er een herseninfarct is doorgemaakt, of er hersentumoren of hersenbeschadigingen zijn en of er risicofactoren zijn voor een vaataneurysma.
Elektro-encefalografie (eeg) is een methode om de elektrische activiteit van de hersenen te meten. Het is een non-invasieve ingreep, waarbij de elektroden doorgaans op de hoofdhuid worden geplakt. Eeg meet potentiaalverschillen die ontstaan door de ionenstroom in de zenuwcellen van de hersenen.
Een neurologisch onderzoek is een onderzoek van het zenuwstelsel. Tijdens dit lichamelijk onderzoek controleert de arts of de hersenen je lichaam nog goed besturen. En of er nog andere problemen zijn met functies die in de hersenen worden geregeld.
Aangezien een menselijk brein uit ongeveer 100 miljard neuronen bestaat, is er een heleboel communicatie gaande die hersenactiviteit (of hersenactiviteit) wordt genoemd. Dus informatie flitst constant heen en weer in de hersenen. Zelfs als we slapen, is er een verbazingwekkende hoeveelheid hersenactiviteit.
De tumoren ontstaan meestal rond het 50e tot 60e levensjaar, maar kunnen ook veel eerder of later optreden. Wat dat betreft is er een grote spreiding. Mannen en vrouwen lopen min of meer in gelijke mate het risico een hersentumor te krijgen.
Bloedonderzoek. Je kunt ook onderzoek doen naar de hoeveelheid stoffen in je bloed; is er precies genoeg of is er juist te veel of te weinig. Bij een hersentumor klopt soms de hoeveelheid van bepaalde stoffen niet, bijvoorbeeld als de tumor in het gebied van de hypofyse zit kan de hoeveelheid hormonen veranderen.
Door de verhoogde hersendruk krijg je last van hoofdpijn, misselijkheid en overgeven. Je oogzenuw kan door de druk in de hersenen ook opzwellen, dat noemen we papiloedeem. De oogarts kan dat zien. Je kunt ook prikkelbaar worden en je gedrag en je ontwikkeling kunnen veranderen.
Voor de definitieve diagnose neemt de arts een stukje weefsel uit de tumor. Een neurochirurg doet deze ingreep. Dit is een chirurg die gespecialiseerd is in operaties van het zenuwstelsel. De ingreep kan gebeuren via een stereotactische biopsie of een grotere operatie (craniotomie).
Episodische spanningshoofdpijn
Men heeft een stijve nek, vermoeide ogen of een drukkend gevoel op het voorhoofd. Een paracetamol en het leed is weer geleden. Deze vorm van hoofdpijn is onschuldig, en heeft geen enkele neurologische oorzaak. Het is belangrijk je weer te ontspannen en over te gaan tot de orde van de dag.
In het kort
Een licht gevoel in het hoofd kan komen door : snel opstaan uit een stoel of bed. heftige emoties, stress, angst. medicijnen.
Slaaptekort verhoogt het risico van epilepsieaanvallen. Werkbelasting en stress te beperken. Stimulerende middelen zoals koffie, alcohol, drugs en lawaai te mijden.
Epilepsie is een aandoening waarbij aanvallen voorkomen. Die aanvallen ontstaan door een plotselinge, tijdelijke verstoring van de elektrische prikkeloverdracht in de hersenen. Epilepsie kent verschillende vormen en ook verschillende soorten aanvallen. Er is ook verschil in oorzaak waardoor epilepsie kan ontstaan.
Het heeft met suiker in je hersenen te maken, dat dat niet helemaal goed gaat en dat je daar epilepsie van kunt krijgen of aanvallen. Het probleem zit in de suiker, die komt niet in je hersenen.