Ze denken negatief over zichzelf en presteren daardoor vaak onder hun niveau. Hierdoor worden zij bevestigd in het negatieve beeld dat ze van zichzelf hebben en kan een negatieve spiraal ontstaan. Hetzelfde kan gebeuren bij faalangst in sociale situaties.
Faalangst is de angst om te falen. Je bent bang dat je iets niet kan. Bijna iedereen heeft hier in zekere mate last van in bepaalde situaties waarin gepresteerd moet worden. Je ervaart deze angst wanneer je iets moet doen wat je lastig vindt, maar wel graag goed wil doen.
Angst zorgt er namelijk voor dat je lichaam in actie komt en dat maakt goede prestaties mogelijk. Deze angst ontstaat uit de wil om te presteren. Negatieve faalangst zorgt er juist voor dat je bevriest en dat je te gespannen raakt om nog goed te presteren. Deze angst komt vooral voort uit de angst om af te gaan.
Als je faalangst problemen veroorzaakt in je dagelijkse leven, is het goed om contact met je huisarts op te nemen. Hij of zij kan je doorsturen naar een deskundige zoals een faalangsttrainer of een psycholoog. Deze helpt je vervelende gebeurtenissen die hebben geleid tot je faalangst te verwerken.
De meeste mensen kennen faalangst. Maar sommigen hebben er zoveel last van dat ze eronder lijden. Het staat hun dagelijks leven in de weg. Dan is het vaak onderdeel van een angststoornis: een gegeneraliseerde angststoornis of sociale fobie.
De oorzaak van faalangst is vaak de angst om waardering te verliezen, te hoge verwachtingen van de omgeving of moeilijkheden door een leerstoornis zoals dyslexie. Veelvoorkomende lichamelijke symptomen bij faalangst zijn hartkloppingen, zweten en hoofdpijn.
Faalangst kan veel oorzaken hebben. Hoewel faalangst waarschijnlijk ook erfelijk is, kunnen kinderen faalangst ontwikkelen door onzekerheid, een reeks vervelende gebeurtenissen op school of problemen thuis. Ook een stoornis als dyslexie kan een aanleiding zijn om faalangstig te worden.
Als eerste moet je het gedrag bij jezelf herkennen. Vervolgens moet je stoppen met de ander de schuld gaan geven. Daarna moet je langzaam maar zeker gaan oefenen in situaties waar je bang bent. Er is geen andere manier om je faalangst te overwinnen.
Er geen energie verspild wordt: alle onnodige verbindingen in jouw hersenen worden verbroken. Het mentale deel en het emotionele deel in jouw hersenen wordt uitgeschakeld. Het wordt dan moeilijk om na te denken of emoties als liefde te ervaren.
Wees niet te positief maar ook niet te negatief. Laat uw kind veel dingen zelf doen en veel zelf kiezen. Geef uw kind een compliment als het iets doet wat het spannend vindt, ook als het niet perfect gaat. Geef zelf het goede voorbeeld door ook dingen te doen waar u tegenop ziet.
Deze faalangst kan positief of negatief zijn. Positieve faalangst is een extra stimulans. Het verlangen om succes te bereiken wordt er alleen maar sterker door. Bij negatieve faalangst blijf je alleen maar denken aan wat er fout kan gaan.
Als passief faalangstige spendeer je veel tijd aan andere activiteiten of aan de randvoorwaarden van het studeren, zonder echt te studeren.
Hoeveel mensen hebben last van faalangst? Onderzoek wijst steeds weer uit dat tussen de 10% en 13% van alle jongeren tussen 12 en 14 jaar last hebben van faalangst.
Een zelfbeeld ontstaat in de loop van je leven door de ervaringen die je meemaakt, de omgeving waarin je opgroeit en de mensen waar je mee opgroeit. Als deze ervaringen negatief zijn geweest, omdat je bijvoorbeeld bent gepest of vaak bent buitengesloten, ontwikkel je hiermee vaak een negatief of laag zelfbeeld.
Tijdens de training leren de kinderen hoe ze met hun faalangst om kunnen gaan. Eerst wordt er gekeken naar de specifieke problemen van de leerling, en hoe hij of zij deze problemen ervaart. Vervolgens wordt ere en specifiek faalangst reductie plan gemaakt.
Verschijnselen van een sociale-angststoornis
Als u een sociale-angststoornis heeft, bent u heel erg bang voor wat anderen van u denken. U bent bijvoorbeeld bang dat anderen u raar vinden of vinden dat u zich slecht gedraagt. Die angst kan klachten geven, zoals hartkloppingen en benauwdheid.
Als je een sociale fobie hebt, ook wel sociale angst genoemd, ben je erg onzeker en bang dat andere mensen je niet aardig vinden. Je bent bang om kritiek te krijgen, of om gepest of uitgelachen te worden. Sociale contacten en sociale bezigheden ga je daarom liever uit de weg.
Bij een beetje onzekerheid is er geen reden om naar een psycholoog te gaan. Als je echt zó onzeker bent of te negatief bent over jezelf dat je sociale leven eronder lijdt, is het raadzaam hulp te zoeken. Door middel van cognitieve gedragstherapie kun je positiever leren denken en doen.
Enkele tips om passieve faalangst te bestrijden: - Stel studeren niet uit tot het (aller)laatste moment. Stel deadlines voor jezelf en probeer om je hier aan te houden. - Indien je enkel onder druk kan presteren, leg jezelf dan druk op.
In je brein is er een verbinding gemaakt tussen de gebeurtenis (die wiskunde toets) die je als totale mislukking hebt ervaren, en de emotie (faalangst).
Boodschapperstoffen (neurotransmitters) spelen een grote rol in het angstcircuit in de hersenen. Het gaat vooral om de stoffen serotonine, dopamine en noradrenaline. Bij mensen met een angststoornis werken deze boodschapperstoffen niet goed. Dan is de verwerking van angstsignalen uit balans.
Overactieve amygdala kalmeren en resetten
Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit hersengebied te kalmeren, door het duidelijk te maken dat er geen acuut gevaar dreigt. Denk hierbij met name aan activiteiten die je parasympatische zenuwstelsel stimuleren, zoals yoga, mediteren en wandelen in de natuur.