Vertel het slachtoffer dat hij of zij zich niet moet bewegen. Bel of laat 112 bellen. Zet je telefoon op de luidspreker. Hou zo nodig het hoofd van het slachtoffer vast in de positie waarin je hem of haar gevonden hebt om het slachtoffer er steeds aan te herinneren dat niet bewogen moet worden.
Draai het slachtoffer snel op de zij wanneer deze op de rug ligt en moet braken of bloedverlies uit de mond heeft. Is iemand overduidelijk zwanger? Draai het slachtoffer dan bij voorkeur op de linkerzij. Controleer continu het bewustzijn en de ademhaling.
Immobiliseren wervelkolom
Immobiliseer een patiënt die verdacht wordt van het hebben van een cervicaal acuut traumatisch wervelletsel. Gebruik het stroomschema om te bepalen er sprake is van een verdenking op een acuut traumatisch cervicaal wervelletsel.
Bel of laat 112 bellen. Zet je telefoon op de luidspreker. Hou zo nodig het hoofd van het slachtoffer vast in de positie waarin je hem of haar gevonden hebt om het slachtoffer er steeds aan te herinneren dat niet bewogen moet worden. Als het slachtoffer onrustig is of tegenwerkt: ondersteun het hoofd dan niet.
Symptomen. Een botbreuk geeft pijn, ook een wervelbreuk geeft pijn. De pijn is het hevigst bij bewegen, bijvoorbeeld als u gaat staan of lopen of als u opstaat van bed en stoel. De meeste pijn zit aan de rugkant en straalt uit naar boven en beneden, rond de gebroken of ingezakte wervel.
Een fractuur van de occiputale condylen (C0) en de atlas (C1) ontstaat meestal door een direct trauma van het hoofd, zoals een val met het hoofd pal naar beneden en een gestrekte nek, of door een klap op het hoofd. De occiput condylen onder compressie kunnen de atlas barsten of verbrijzelen.
Dragen van de halskraag
Anders vergroot u de kans dat de halswervels verplaatsen. Daardoor ontstaat druk op de zenuwwortels of het ruggenmerg. Dat kan leiden tot blijvende schade aan de zenuwen.
De functie van de nek is het stabiliseren en laten bewegen van je hoofd. De spieren van de nek maken het mogelijk om je hoofd naar voren en achteren te bewegen en te laten draaien, zodat je over je schouder kunt kijken. Maar de nekspieren zorgen ook ervoor dat je je hoofd kunt stilhouden bijvoorbeeld tijdens het lezen.
Als je een slachtoffer met mogelijk wervelletsel gaat helpen, moet je daar rekening meehouden. Want als je een slachtoffer met letsel in de nek of rug beweegt, kunnen de wervels verschuiven en kan het letsel verergeren. Daarom wordt wervelletsel bij BHV apart behandeld.
Een beoordeling van de ademhaling is niet goed mogelijk, terwijl dat wel noodzakelijk is om de ernst van de situatie in te kunnen schatten. Bovendien zal het slachtoffer in ieder geval op de rug moeten liggen als er reanimatie nodig is. Daarom is het van buik naar rug draaien één van de eerste dingen die je moet doen.
Bij een ingezakte wervel is een van uw ruggenwervels gebroken. We noemen dit ook wel een stabiele wervelbreuk.
Meestal vermindert de pijn binnen enkele weken en verdwijnt in enkele maanden tot een half jaar. Als een wervel eenmaal is ingezakt, blijft dit ook zo. De wervel kan hersteld en verstevigd worden door een operatie.
Daardoor kan het ruggenmerg beklemd of beschadigd raken. Dit kan leiden tot een vreemd gevoel, verlamming en zelfs problemen met de ademhaling. Neem bij een ongeluk waarbij er mogelijk wervelletsel kan zijn ontstaan het zekere voor het onzekere en laat het slachtoffer controleren door professionele hulp (ambulance).
Het kan prettig zijn om in een ligstoel te slapen.Gebruik bij voorkeur een dun kussen dat u onder uw hoofd en schouders plaatst. Bij een kussen onder alleen uw hoofd, heeft u kans dat uw hoofd en daarmee ook uw nek te ver naar voren buigen. Voor het wassen van uw hals, moet de halskraag losgemaakt worden.
Een gebroken nekwervel kan ontstaan door een harde klap of val, of een abnormale beweging van het hoofd. De symptomen van een gebroken nekwervel kunnen heel divers zijn. De eerste aanwijzing is vaak een enorme pijn rondom de hals en het hoofd, welke kan uitstrekken naar de schouders en rug.
Een breuk in het wervellichaam wordt meestal behandeld met een aantal dagen bedrust en het dragen van een korset. Als u veel pijn heeft, wordt u opgenomen in het ziekenhuis. Hoeveel dagen u blijft, hangt af van het advies van de arts en de ernst van de pijnklachten.
Het is van belang dat de gebroken wervel de gelegenheid krijgt te herstellen. De revalidatieperiode is zes tot twaalf weken. Voor een goed herstel moet u zich houden aan de volgende adviezen: Wij adviseren u te stoppen met roken.
De L1 is de overgang van de thoracale wervelkolom naar de lumbale wervelkolom, en informeert een deel van de thoracale lumbale verbinding.De L1 is de kleinste van de lendenwervels, maar groter en sterker dan de laatste borstwervels.
Dijbeenbreuk. Een dijbeenbreuk (femurfractuur) is meestal het gevolg van een grote kracht of ongeval. Er is aanzienlijke kracht voor nodig om een normaal dijbeen te breken – het is het langste en sterkste bot in het lichaam. De gebruikelijke behandeling voor deze breuk is een operatie.
Hierbij komt het uitsteeksel los van de wervel. Wervelbreuken worden doorgaans veroorzaakt door een trauma, bvb. een val van zekere hoogte of zelfs in zittende houding (bij een oudere persoon). Ouderdom, botontkalking (osteoporose) en de ziekte van Bechterew vormen een extra risico.
Als u een ingezakte wervel heeft, kunt u het volgende voelen: Pijn in de rug die plotseling opkomt of langzaamaan ontstaat en die erger wordt bij het rechtop zitten of staan en minder wordt als u gaat liggen. Pijn, gevoelloosheid of verlamming in de benen. Pijn bij het hoesten, niezen, lachen of diep ademhalen.