Death Valley National Park is de heetste plek op het westelijk halfrond en de droogste plek van Noord-Amerika. In de maanden juli en augustus loopt de temperatuur regelmatig op tot 50 graden Celsius of hoger. De hoogste gemiddelde maximumtemperatuur is 46,6 °C in de maand juli.
Gevolg van de geografische ligging van Death Valley: onder het zeeniveau en gevangen tussen hoge, roestkleurige bergen die de warme lucht binnenhouden. Dat was al zo in 1913, toen het huidige warmterecord werd gevestigd.
In 1913 werd in Death Valley in Californië een hitterecord verbroken: het werd er toen maar liefst 134 graden Fahrenheit (56,6 °C).
Het gebied is zo droog omdat er een aantal bergruggen ligt tussen de vallei en de Stille Oceaan. Wolken regenen leeg op deze bergruggen, waardoor er in Death Valley vrijwel nooit regen valt, minder dan 50 mm per jaar.
Death Valley National Park is de heetste plek op het westelijk halfrond en de droogste plek van Noord-Amerika. In de maanden juli en augustus loopt de temperatuur regelmatig op tot 50 graden Celsius of hoger.
In Death Valley in de VS is het ruim 53 graden. De hoogste temperatuur ooit gemeten op aarde was 56,67 graden Celsius in juli 1913 in Furnace Creek bij Death Valley (in de Amerikaanse staat Californië), zegt Randy Ceverny van de World Meteorological Organization, het weerinstituut dat wereldwijd alle cijfers bijhoudt.
Death Valley NP bereiken
Je kunt Death Valley NP inrijden via drie ingangen, namelijk bij Panamint Springs in het westen, bij Death Valley Junction in het oosten en bij de noordingang vanaf Beatty.
Death Valley staat bekend als de warmste en droogste plaats van Noord-Amerika. De jaarlijkse regenval is een fractie van de neerslag die in een gemiddelde woestijn valt. In de zomer kan het 45 tot 50 graden worden en is het 's nachts circa dertig graden.
De afstand bedraagt ongeveer 200 km en je doet er zo'n 2,5 uur over. Vanuit Los Angeles is het 4 uur (360 km) rijden tot aan de westelijke ingang van het park, via Ridgecrest.
Onbetwist de heetste plek op onze aardbol is de Dasht-e Lut woestijn in Iran. Hier werd ooit een record temperatuur gemeten van 70,7°C. Leven is er niet, zelfs bacteriën houden het hier voor gezien op deze een na droogste plek op aarde (alleen delen van de Atacama-woestijn in Chili zijn droger).
Met temperaturen rond de -40 °C in de winter wordt het leven in het Siberische Jakoetsk bepaald door de kou. Minstens drie maanden per jaar is het in Jakoetsk, in het oosten van Siberië, rond de veertig graden onder nul. Daarmee is dit de koudste stad op aarde.
We zeiden eerder al dat je in Death Valley in Furnace Creek Ranch kan slapen. Maar er zijn nog meer mogelijkheden! Je kan ook in het iets luxere (en duurdere) Furnace Creek Inn slapen, of op een camping. Daarnaast kan je ook in Stovepipe Wells overnachten.
Hoogste temperaturen ooit gemeten
Records per continent: Noord-Amerika: 56,7°C op 10 juli 1913 in Furnace Creek, Death Valley, Verenigde Staten. Afrika: 55,0°C op 7 juli 1931 in Kébili, Tunesië Azië: 55°C, in Al Majmaah, Saoedi-Arabië, op 8 juni 2019.
Op de heetste plek op aarde werd zondag weer een gigantisch hoge temperatuur gemeten. Tientallen toeristen poseren in Death Valley naast een thermometer die 56 graden aangeeft.
Death Valley ligt in de Amerikaanse staat Californië, tegen de grens met Nevada aan, in de Mojave-woestijn. Dat laatste suggereert een oneindig uitgestrekte zand- en zoutvlakte te zijn, maar niets is minder waar. Het is een gebied met woeste bergen, zeldzame rotsformaties en een krakende bodem.
Het woestijnlandschap dat vandaag de dag in Death Valley de boventoon voert is ontstaan uit de meren, die opdroogden doordat de Sierra Nevada ze niet langer van smeltwater voorzag. Hierdoor concentreerden zout en mineralen zich en werd Death Valley de droge, hete plek die het nu is.
Op stedelijke wegen mag u over het algemeen niet harder dan 25-35 mijl per uur (56 km/u); op snelwegen loopt de toegestane snelheid uiteen van een maximum van 55 tot 65-70 mijl per uur (88 - 112 km/u). Vooral als toerist kunt u in de VS beter niet harder rijden dan toegestaan.
80,8 graden Celsius
En die data schetsen een heel duidelijk beeld. Niet in Death Valley, maar in de Iraanse Dasht-e Lut of Mexicaanse Sonorawoestijn vallen de temperaturen het hoogst uit. In deze woestijngebieden hebben de satellieten een recordbrekende landtemperatuur van wel 80,8 graden Celsius gemeten.
Extreme hitte van wel 50 graden Celsius teistert nu al landen als Iran, Saoedi-Arabië en Irak, maar in de toekomst kan de temperatuur daar nog verder oplopen, tot wel 60 graden Celsius, zegt klimaatwetenschapper Jos Lelieveld van het Max-Planck Instituut, die al jaren klimaatverandering in het Midden-Oosten onderzoekt.
Hawaii. Hawaii is de meest tropische bestemming van de Verenigde Staten en er heerst een tropisch klimaat. De temperatuur is hele jaar door aangenaam: tussen de 24 en 30 graden Celsius. Houdt u er wel rekening mee dat het veel regent op Hawaii.
Als je niet van de warmte houdt, dan kan je in Europa het beste op vakantie gaan in bijvoorbeeld IJsland, Scandinavië of de Baltische Staten. Hoewel de temperatuur in augustus hier soms ook flink op kan lopen, is de kans op koele temperaturen in het noorden van Europa het grootst.