Aanhanger trekken met rijbewijs B Heeft u rijbewijs B (autorijbewijs)? Dan mag u met een auto: een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen); een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.
In Nederland geldt een maximale snelheid van 90 kilometer per uur als het gewicht van de caravan (of aanhanger) onder de 3500 kg is.Is het gewicht hoger?Dan mag je 80 km/uur rijden.
Een gemiddelde van 70 km/uur is normaal. Moet je ook niet al teveel oponthoud hebben onderweg, want dan zit je maar zo op 60 km of minder.
In Duitsland is de maximumsnelheid voor een auto-caravan combinatie 80 km/u, tenzij je beschikt over een Tempo 100-ontheffing. Is die voor de aanhangwagen afgegeven en voldoet de hele combinatie aan de gestelde eisen, dan mag je met die combinatie 100 km/u rijden.
Zo mag u in Frankrijk met de caravan (bij goed weer) 130 km per uur rijden, waar u dan bijvoorbeeld in Italië 'slechts' 80 km per uur mag rijden met een caravan.
De snelheid in Frankrijk voor een auto met caravan op de snelweg is voor onder de 3500kg max 130 km/u en boven de 3500kg max 90. Mijn vraag is, hoe kan een flitspaal nu weten of ik zwaarder of lichter ben dan 3500 kg. Zijn er weeglussen of word het via registratie van het kenteken van mijn auto gedaan.
100 sticker op de caravan of aanhangwagen
Deze voertuigcombinaties mogen in Duitsland maximaal 100 kilometer per uur rijden! Dit geldt niet alleen voor de Duitse staatsburger, ook Nederlanders mogen, indien de voertuigcombinatie aan de eisen voldoet, ook 100 kilometer per uur rijden.
*Voor een auto met een aanhangwagen of caravan met een toegestane maximummassa van minder dan 3500 kg geldt 80 km/u op auto(snel)wegen. U mag 100 km/h rijden als de auto, de aanhanger en de wielen zijn goedgekeurd voor deze snelheid.
Hoe kom je aan een Tempo 100-ontheffing? De Tempo 100-ontheffing kun je krijgen na een keuring door DEKRA of TUV NORD. De combinatie moet daarbij aan een aantal eisen voldoen. Na goedkeuring krijg je de Tempo 100 sticker thuisgestuurd en deze plak je op de aanhangwagen.
Caravan trekken met automaat
Een auto met automatische versnellingsbak is vaak bijzonder geschikt als caravantrekker. Zeker traditionele automaten met koppelomvormer en CVT-automaten zijn geliefd bij caravanrijders.
Achteruit rijden
Focus je op een centraal punt een stuk achter de caravan, zodat je ziet waar je heen blijft gaan. Stuur dus bij met kleine stuurbewegingen. Denk aan het S-principe: net zoals dat je bij een auto achteruit rijdt, stuur je naar rechts om naar links te gaan en andersom.
Een koppel (trekkracht) van minimaal zo'n 230 Nm en een vermogen van 130 pk of meer een aardige vuistregel.
Heeft u een aanhangwagen of een caravan? Dan is de maximumsnelheid op de snelwegen 90 kilometer per uur als het gewicht van de aanhanger onder de 3500 kg blijft. Is het gewicht hoger dan 3500 kg, dan is de maximumsnelheid 80 kilometer per uur.
Wat kost een Tempo 100-keuring? 183 euro bij inspectie bij u thuis. 50 euro indien uw caravan, vouwwagen of aanhangwagen niet aan de Tempo 100-eisen voldoet en wij dus geen certificaat kunnen uitreiken.
Aanhanger trekken met rijbewijs B
Heeft u rijbewijs B (autorijbewijs)? Dan mag u met een auto: een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen); een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.
Rijbewijs BE
Een aanhanger met een toegestane maximum massa tot 750 kg mag altijd met rijbewijs B getrokken worden, ook als de totale treinmassa boven 3500 kg uitkomt.
Auto met aanhangwagen/caravan
Let op: Sinds 1 januari 2021 mag je met een aanhangwagen of caravan met een toegestane maximummassa van < 3500 kg op auto(snel)wegen 100 km/h rijden mits het trekkende voertuig, de aanhanger en de wielen zijn goedgekeurd voor deze snelheid (raadpleeg eventueel de dealer of fabrikant).
Rijden met een caravan is niet moeilijk, het is wel een kwestie van oefenen. Vaak heb je aan rijbewijs B of B plus genoeg. Bij zwaardere auto-caravancombinaties (boven de 3500 kilo) is rijbewijs BE nodig (ook wel 'E achter B'). Een ANWB Caravantraining is beslist een aanrader.
Een aanhangwagen of caravan heeft een eigen kenteken nodig als deze zwaarder is dan 750 kilo (toegestane maximummassa). Is de aanhanger lichter, dan krijgt deze hetzelfde kenteken als het voertuig dat de aanhanger trekt.
U hoeft geen motorrijtuigenbelasting te betalen voor aanhangwagens die gekoppeld zijn aan een personenauto, kampeerauto, bestelauto of autobus. Voor uw aanhangwagen die gekoppeld kan worden aan een vrachtauto betaalt u niet afzonderlijk motorrijtuigenbelasting.
Op het kentekenbewijs van de caravan of aanhanger kijkt u naar de waarde die vermeld staat bij "Maximum Massa Voertuig". Op het kentekenbewijs van uw personenauto kijkt u naar de waarde die genoemd wordt bij "Massa Ledig Gewicht".
Volgens de wet in Belgie en Frankrijk mogen uw banden van de caravan of kampeerwagen niet ouder zijn dan 6 jaar. In Nederland wordt dit geadviseerd. Bij controles wordt daar naar gekeken en mochten uw caravanbanden ouder zijn dan 6 jaar, mag u niet verder reizen.
Met een aanhangwagen rijden in Zweden
In Zweden mag u met een aanhangwagen nergens sneller rijden dan 80km per uur ook niet wanneer de borden een hogere maximumsnelheid aangeven. Daar waar de maximumsnelheid lager is dan 80km per uur dient u die lagere snelheid te hanteren als maximumsnelheid.
Voor kampeervoertuigen die als bedrijfsauto geregistreerd staan bij de RDW en een maximum toegestane massa hebben van meer dan 3.500 kg, geldt een maximum snelheid buiten de bebouwde kom van 80 km/u. Als deze maximumsnelheid beperkt wordt door een verkeersbord, geldt deze lagere maximum snelheid.