Doordat de hormonen schommelen in het lichaam tijdens de cyclus kun je stemmingswisselingen ervaren. Helemaal omdat het hormoon oestrogeen twee weken voor de menstruatie daalt en het hormoon progesteron toeneemt. Vaak zorgen de hormonen als je ongesteld bent ook voor eetbuien.
Oestrogeen heeft een aantal belangrijke functies heeft in onze hersenen, die door het veranderen van de oestrogeenspiegel tijdens de menstruatie kunnen worden beïnvloed. Een daling van de hoeveelheid oestrogeen, zou deze processen nadelig kunnen beïnvloeden, waardoor stemmingswisselingen kunnen ontstaan.
Oestrogeen beïnvloedt de productie van endorfinen. Endorfinen werken in de eerste plaats pijnonderdrukkend, maar zorgen ook voor een gevoel van geluk of euforie. Oestrogeen beschermt je zenuwen tegen beschadiging.
Progesteron kan je nachtrust verstoren en nervositeit veroorzaken. Ongeveer 2 weken voor de menstruatie daalt het oestrogeengehalte en stijgt het progesteronniveau. Deze hormoonschommelingen kunnen voor stemmingswisselingen zorgen. De ene vrouw reageert meer op hormoonschommelingen dan de ander.
Denk aan gewrichtspijn, slapeloosheid, stemmingswisselingen, vermoeidheid of urineverlies. Ook deze 'vage klachten' kunnen wel degelijk door veranderende hormonen veroorzaakt worden en voor veel last zorgen zijdens de overgang, je zwangerschap of je menstruatie.
Slaapproblemen, vermoeidheid. Laag libido, vruchtbaarheidsproblemen. Gewricht- en/of spierpijn, stijve gewrichten/spieren. Onrust, opgejaagd gevoel, zweten.
De symptomen die hierbij horen zijn: een toename of afname in gewicht, vermoeidheid en concentratieverlies, weinig tot geen conditie, hartkloppingen, duizeligheid, last van kou of warmte, spierkrampen en spierverstijvingen.
Eetbuien, verandering eetlust. Meer dorst dan normaal, veel urineren. Vocht vasthouden. Spijsverteringsproblemen, opgeblazen gevoel.
- Oestrogeen staat erom bekend dat het zorgt voor een positief gevoel. Als je oestrogeen stijgt voel je je beter en kun je beter omgaan met stress. Je bent optimistisch en vol energie.
Te weinig oestrogeen kan vooral in de overgang voorkomen en dit kan een lange lijst van klachten geven: opvliegers, watten in het hoofd, stemmingswisselingen, depressieve klachten, laag libido, botontkalking, pijnlijke gewrichten en slaapproblemen, om er enkele te noemen.
Worstel je met stemmingswisselingen, gewichtstoename, een laag libido of enorm ongemak tijdens je menstruatie? Als dat zo is, dan kun je te maken hebben met een hormonale disbalans die we 'oestrogeendominantie' noemen.
Welke emoties ervaren worden wordt bepaald door het type hormoon of neurotransmitter dat afgescheiden wordt in dat specifieke gebied van het limbisch systeem. Adrenaline, Noradrenaline, serotonine, dopamine, endorfine, oxytocine en cortisol zijn de belangrijkste stofjes die het type emotie bepalen.
En dat is precies wat hormonen doen in je lichaam, ze reguleren, controleren en stimuleren verschillende weefsels en organen in je lichaam. Van voortplanting, groei, stofwisseling, bloedsuiker tot immuunsysteem je hormonen hebben een vinger in de pap.
In de overgang verandert het lichaam doordat de eierstokken minder hormonen oestrogeen gaan produceren. De hormonen moeten in die periode een nieuw evenwicht zoeken. Dat zorgt voor allerlei symptomen en klachten en kan ook zorgen voor depressieve klachten.
Vitamine B12 heeft ook invloed op je psychische gesteldheid: het speelt een rol bij de vorming van de neurotransmitters als dopamine en serotonine, ook wel 'de gelukshormonen' genoemd. Hierdoor kan een tekort aan vitamine B12 voor psychische klachten zoals somberheid, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen zorgen.
Waar zit oestrogeen in? Oestrogeen wordt dus onder andere aangemaakt in je eierstokken en vetcellen, maar kan ook uit je voeding worden gehaald. Dit wordt plantaardig oestrogeen, of fyto-oestrogeen, genoemd. Je vindt fyto oestrogeen onder andere in sojaproducten en diverse groenten, zoals asperges en broccoli.
We noemen deze plantaardige hormonen ook wel fyto-oestrogenen. Ze zitten in allerlei voedingsmiddelen, waaronder lijnzaad, humus, knoflook, sojabonen, linzen en koffie. Het hangt af van je eigen oestrogeenbalans of je deze fyto-oestrogenen zo veel mogelijk moet eten of dat je ze juist beter kunt vermijden.
Er zijn een aantal maatregelen die je zelf kunt treffen om je oestrogeen te verlagen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan afvallen, verminderen van de alcoholinname, eten van kruisbloemige groenten en verminderen van stress.
De hormonen die bij het afvallen een belangrijke rol spelen zijn insuline, ghreline, leptine, cortisol, oestrogeen en serotonine. Als deze hormonen in balans zijn, zal je merken dat afslanken makkelijker en sneller gaat.
Ze stimuleren reflexen, ze verhogen de hartslag en de bloeddruk, en ze zorgen ervoor dat er extra energie vrijkomt in de spieren zodat je op de situatie kan reageren door te 'vluchten' of te 'vechten'. De belangrijkste drie stresshormonen zijn cortisol, adrenaline en noradrenaline.
Hormonen worden gemaakt in de klieren van verschillende lichaamsdelen, o.a.: Het hoofd: hypothalamus en hypofyse. De hals: schildklier en bijschildklieren. De buik: bijnieren, alvleesklier (pancreas)
Zodra we opgewonden raken worden de hormonen oxytocine en vasopressine in hoog tempo aangemaakt. Deze stoffen zorgen ervoor dat de partners zich verbonden voelen, wat uiterst belangrijk is in een gezonde relatie. Oxytocine heeft ook een rustgevende werking.