Hoe sterker een veer is, hoe hoger de veerconstante.
De veerconstante is dus voor elke veer anders, sommige springveren zijn sterker dan andere. De veerconstante wordt bepaald door te kijken hoeveel kracht er nodig is om een veer een bepaalde afstand uit te rekken.
De uitrekking van een veer is recht evenredig met de kracht waarmee je trekt. Als je een grafiek zou maken van het verband tussen kracht en uitrekking van een veer, zou de grafiek dus een rechte lijn zijn door de oorsprong. Als de kracht 2x zo groot wordt, wordt de uitrekking ook 2x zo groot.
Soepele veer
- Rek de veer uit over verschillende afstanden.
De meest toegepaste veren zijn schroefveren en bladveren. De bladveer komt alleen bij de achteras voor. Hij bestaat uit een of meer smalle stalen bladen. Zij zijn in de lengterichting onder de auto gemonteerd met gebruik van afstandsbussen.
Veerkracht is het vermogen om te herstellen van stress en tegenslag. Als er iets naars of verdrietigs gebeurt, kun je je knap beroerd voelen.
De gemiddelde veerconstante blijkt 19,5 Nm-1.
In de formule F = C x u, is F de kracht op de veer (N), C is de zogenaamde veerconstante of ook wel de stugheid van de veer genoemd (N/cm) en u is de uitrekking van de veer (cm). Met deze formule kun je volgens de wet van Hooke de uitrekking van de veer bereken.
K, voor kelvin, de eenheid van thermodynamische temperatuur. k, symbool voor het decimale voorvoegsel kilo (103) in de natuurwetenschappen. K, een informele afkorting voor kilobyte.
De veerconstante hangt samen met de vier bovenstaande factoren, en zolang als je die factoren niet wijzigt (en dat doet niemand, want niemand gaat aan een veer klungelen) zolang blijft de veerconstante gelijk. Ook als je gewicht aan de veer hangt verandert de constante niet.
De veerconstante [R] geeft aan hoeveel kracht een veer levert afhankelijk van de indrukking / uitrekking / hoekverdraaiing. De veerconstante wordt voor een drukveer en trekveer uitgedrukt in [Newton per millimeter] en voor torsieveren in [Newton per graad hoekverdraaiing].
Een systeem met negatieve veerconstante geeft b i j een grotere uitwijking een groter meewerkend koppel of een grotere meewerkende kracht. Dergelijke systemen zijn fysisch realiseerbaar, z i j het met de beperking dat negatieve veerwerking slechts over een bepaald traject mogelijk i s .
Welke twee meetgegevens heb je nodig om de uitrekking te kunnen bepalen? - de nulstand (de lengte van de veer zonder gewichtjes); - de lengte van de veer met een of meer gewichtjes eraan.
In een veerunster zit een veer die je tegenwerkt als je de twee uiteinden uit elkaar probeert te trekken. Hoe verder je de veer uitrekt hoe groter deze tegenwerkende kracht. Veerunsters zijn er in verschillende soorten. Hoe groter en dikker de veer hoe meer kracht je moet zetten om de veer uit te rekken.
Bij een massaveersysteem is er sprake van een massa die aan een veer hangt. Bij een dergelijk systeem is er sprake van een harmonische trilling, omdat er aan twee voorwaarden wordt voldaan: 1) Kracht en uitwijking zijn recht evenredig met elkaar. 2) De trilling is sinusvormig.
Wel: de nieuwe lengte min de oorspronkelijke lengte van de veer. En diezelfde afstand noemen bij een veer ook wel de "uitrekking".
Veerkracht bevorderen doe je door:
de cliënt te helpen in het ontdekken van mogelijk- heden (en niet in belemmeringen), en hoe hij die kan gebruiken. samen met de cliënt op zoek te gaan naar andere hulpbronnen. Dit kunnen andere mensen zijn, zoals familie, vrienden, buren, maar ook hulpbronnen in de omgeving.
Veerkracht is niet iets ongewoons. Iedereen heeft veerkracht in zich. Het verbeteren van je mentaal welbevinden begint ermee dat je zelfkennis hebt. Als je jezelf kent, weet je wat je kwaliteiten en valkuilen zijn, tegen welke problemen je aanloopt en op welke momenten je het even niet meer weet.
De officiële definitie is: “Veerkracht is de capaciteit om zich aan te passen en welzijn te bereiken, in weerwil van ernstige bedreigingen van de ontwikkeling”. Veerkrachtonderzoeker Portzky ontdekte dat veerkracht in hoge mate aangeboren is en dat je het niet kunt vergroten.