Volgens de Appellation d'Origine Contrôlée mogen de volgende druivenrassen worden gebruikt voor het maken van rode wijn in de Saint-Émilion: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Carménère en Malbec.
Grand cru is een in de wijnbouw gebruikte term die letterlijk "grote oogst" betekent. De term "groot" slaat daarbij op de kwaliteit. De term is in de Franse wetgeving vastgelegd en dan ook wettelijk beschermd.
In totaal zijn er 61 chateaux ingedeeld in vijf klassen: Premiers (1e klasse) Grands Crus Classés – 5 chateaux. Deuxièmes (2e klasse) Grands Crus Classés – 14 chateaux. Troisièmes (3e klasse) Grands Crus Classés – 14 chateaux.
Pomerol is een AOC voor rode wijnen uit een relatief klein gebied grenzend aan Saint-Émilion op de rechteroever van de Dordogne, bij Libourne. De beste wijnen uit de Pomerol kunnen zich gerust meten met die uit de Haut-Médoc. Een van die wijnen is Pétrus.
De witte Châteauneuf-du-pape maakt men met name van de druivenrassen grenache blanc, clairette, bourboulenc, roussanne, picpoul en picardan. Met name de druif roussanne zorgt voor de kwaliteit in de wijn.
Pomerol wijnen komen voornamelijk uit twee druivenrassen : Merlot en Cabernet Franc, maar ook Cabernet Sauvignon in kleine hoeveelheden. De Merlot, typische druif van de Bordeaux streek, biedt hier complexe aroma's in de mond, maar wijnen die toch zeer makkelijk te drinken zijn.
Een Grand Cru champagne is zeldzaam, duurder en heeft een hoge kwaliteit. Na Grand Cru volgt Premier Cru. 34 van de 301 champagne gemeentes mogen de aanduiding Premier Cru gebruiken. Een premier cru champagne heeft een mindere kwaliteit dan een grand cru, maar wel beter dan een cru (overige 250 gemeentes).
Vrij vertaald betekent cuvée 'tank'. Aan het gebruik van de benaming cuvée zijn geen regels verbonden. De benaming cuvée verwijst naar het mengen van verschillende druivenrassen. In de Champagne wordt de 2050 liter most, die bij de eerste persing uit een marc (4000 kilo) druiven wordt geperst, de cuvée genoemd.
Allereerst de letterlijke vertaling. Grand staat voor groot, Premier voor eerste. En Cru betekent oogst. Letterlijk vertaald dus grote of eerste oogst.
Crus Bourgeois AOC aus dem Médoc
De algemeen gebruikte term “cru bourgeois" dateert uit de middeleeuwen toen de burgers van de stad Bordeaux, de “bourg", de beste percelen van de streek opkochten, die vervolgens met de benaming “cru bourgeois" werden aangeduid.
Grand Cru verwijst eigenlijk naar een betere of superieure wijngaard; naar het terroir. De ligging, de bodem, het microklimaat, druivenras, snoei-methode, hoogte, afwatering, etc. Dit zijn allemaal aspecten die te maken hebben met het terroir en dus ook met de mogelijke kwaliteit van de wijngaard.
In 1977 was deze oppervlak- te opnieuw aangegroeid tot circa 2.000 ha en verder tot 2.225 ha in 1990, 3.500 ha in 1992, 4.500 ha in 2007 en op huidig ogenblik bedraagt deze ± 5.400 ha. Met zijn 40 miljoen flessen/jaar maakt Chablis 20% van de productie in Bour- gogne uit.
De afkorting AOC staat voor, Appellation d'origine controlée, 'Benaming van gecontroleerde herkomst'. Een AOC is een garantie dat een voedingsmiddel uit een bepaalde streek of gemeente komt en dat het product gemaakt is volgens nauwkeurig omschreven productiemethoden.
1) Bar 2) Barbaars 3) Beledigend 4) Bot 5) Buitenmatig 6) Erg 7) Grof 8) Hard 9) Hard, zonder rekening te houden met de ander 10) Hardvochtig 11) Harteloos 12) Honds 13) ...
De bekendere witte wijnen van de druivenrassen chardonnay en sauvignon blanc gaan de riesling voor qua omvang, maar qua kwaliteit behoort de riesling zeker tot de top. Ook daarom wordt de Riesling gewaardeerd door veel sommeliers en wijnliefhebbers.
Een cuvée de prestige is de meest prestigieuze, en daarom ook duurste, wijn van een champagnehuis. De flessen champagne die als cuvée de prestige worden verkocht zijn met meer zorg dan de andere producten geassembleerd. Vaak zijn alleen de druivenrassen chardonnay en pinot noir gebruikt.
Brut is een droge mousserende wijn waar bij de botteling, 6 tot maximaal 12 gram aan suiker per liter mag toegevoegd worden. Het toevoegen van de suiker gebeurd in het productieproces bij de tweede stap. Je spreekt hier van dégorgement. Na de tweede gisting, wordt namelijk de dode gist weggehaald.
Klassement Grand cru classé van 1855.
Chateau Haut-Brion.
Hoeveel Grand Cru dorpen zijn er? Als resultaat van het classificatiesysteem zijn er: 17 Grand Cru dorpen.
De Medoc is een AOC die een Franse rode wijn betreft die geproduceerd wordt in de wijngaarden van de Medoc. De appellatie strekt zich over het noorden van het schiereiland Girond.
2010. Zowel 2009 en 2010 vallen onder de superieure wijnjaren voor de meeste Bordeaux wijnen.
U koopt bij ons al een echte Barolo voor net onder de € 25. Maar ook een Barolo van meer dan € 100. En een ruime keus aan Barolo's tussen deze 2 uitersten. Ontdek eenvoudig uw favoriete Barolo met onze proefdoos.