Kan je de broedtijd beïnvloeden? Je kan de broedtijd van een kip niet korter of langer dan 21 dagen maken door middel van bijvoorbeeld de temperatuur. Hennen broeden net zo lang op de eieren totdat ze uitkomen. Bij de één duurt dit wat langer of korter dan de ander.
De oorzaak dat de eieren niet uitkomen kan ook met het klimaat in de broedmachine te maken hebben. De verkeerde luchtvochtigheid of temperatuur kan het uitkomen van het de broedeieren al in gevaar brengen. Zoals je waarschijnlijk al weet moet de luchtvochtigheid in de broedmachine vanaf dag 18 worden opgevoerd.
Leg je ei voorzichtig in de kom met water en wacht even af. Als het ei naar beneden zakt en op zijn zijkant gaat liggen, is het nog vers en helemaal oké om op te smullen. Zinkt het ei, maar staat het rechtop, dan kun je het nog best zonder problemen opeten, al moet je dat wel zo snel mogelijk doen.
Bevrucht ei: Een bevrucht ei herken je aan een donker vlekje in het midden van het ei. Dit donkere vlekje zijn de eerste bloedvaatjes. Onbevrucht ei: Als het ei na 5 dagen nog steeds egaal geel is vanbinnen, dan is het ei onbevrucht.
Ook bevruchte eieren zijn overigens gewoon eetbaar en het verschil kun je niet proeven. 'Het ei is gewoon goed. '
Zolang de hen er niet op heeft gebroed is er niets aan de hand. Eenmaal begonnen met broeden dan zal de hen af en toe ook het nest even verlaten maar dat duurt hooguit een 30 min. Een 1 à 2 uur zal geen kwaad kunnen maar dan houdt het wel op. Dit afhankelijk van de temperatuur natuurlijk.
Een besmetting kan klachten geven zoals diarree, buikpijn en koorts. Hoe ziek iemand wordt, hangt af van de hoeveelheid salmonella, de soort salmonella (bijvoorbeeld salmonella Goldcoast) en de weerstand van de persoon. Een besmetting kan maag- en darmklachten veroorzaken, die na enkele dagen vanzelf overgaan.
Voor de eerste 18 dagen adviseren wij een luchtvochtigheid van 40-50% en voor de laatste 3 dagen een luchtvochtigheid van 70%. De luchtvochtigheid meet je met een hygrometer. 3. In de eerste 18 dagen van het broeden moeten de eieren minimaal twee keer per dag gedraaid worden.
Je kunt het best na veertien dagen nogmaals beoordelen. Eieren schouwen betekent dat je weet wat er gebeurt met je kuikens. Door een goede registratie te maken, houd je precies de vorderingen van de jongen bij. Zo weet je dus ook of het goed groeit en of het de juiste kant opgaat.
Als het kuiken bijna volgroeid is, komt het op een bepaalde manier in het ei te liggen, met snaveltje richting het luchtzakje. Wanneer het volgroeid is, prikt het kuikentje met zijn snaveltje in het luchtzakje en haalt het voor het eerst adem. Zodra het kuiken adem kan halen, kan het kleine wezentje piepen.
De ideale temperatuur tijdens het broedproces is 37,8 graden. De luchtvochtigheid moet tijdens het broedproces 50% zijn en na de 17e dag 65%. De eieren moeten dagelijks gekeerd worden. Op deze manier groeit het kuiken goed in het ei.
Zoals troeltje al schrijft: eerst op gewone eieren broeds laten worden, dan verplaatsen met de gewone eieren. Blijft ze goed zitten, dán pas de broedeieren er onder leggen. Wat ook kan helpen: dagelijks alle eitjes rapen en op de plaats waar je de hen wil laten broeden een paar supermarkt eitjes laten liggen.
Eieren leggen en bevruchting
Doordat het sperma van de haan meerdere dagen intact blijft, leggen kippen soms tot tien dagen na de paring nog bevruchte eieren. Een kip legt ook eieren als er geen haan in de buurt is of als een dooier onbevrucht is. Daar komen dus geen kuikens uit.
Eieren die in de supermarkt terechtkomen zijn normaal gesproken niet bevrucht. Daardoor kan er eigenlijk geen kuiken uit een supermarktei komen. Toch gebeurt het heel soms wel. Volgens de Britse supermarkt is het bij witte eenden bijvoorbeeld heel lastig om mannetjes en vrouwtjes uit elkaar te houden.
Er zijn twee dingen die je kunt doen met een ongewenst broedse kip: de kip haar gang laten gaan en wachten totdat het broeden vanzelf ophoudt, of de kip proberen broeds af te maken. In het eerste geval is het belangrijk om de kip elke dag van het nest te halen zodat de kip even kan eten, drinken en scharrelen.
Vervolgens gaat de kip 3 weken broeden op zijn nest met eieren. Dus even een rekensommetje: De krielkip legt ongeveer 30 eieren per jaar die hij ook kan uitbroeden. Aangezien de krielkip ongeveer 5 jaar oud kan worden, zijn dat dus 150 kuikens die uit een krielkip kunnen komen!
Om eieren uit te laten broeden heb je bevruchte eieren nodig. Je hebt hiervoor wel een haan nodig. Het is ook mogelijk om bevruchte eieren te kopen van een hobbyfokker. Je kunt de bevruchte eieren laten uitbroeden in een speciale broedmachine of door de kip zelf.
Sommige kippen leggen één ei per dag, maar er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel eieren een kip legt. Dit kan aan de leeftijd liggen of aan de periode van het jaar, want met meer daglicht leggen ze meer eieren. Dus lekker weer betekent: meer lekkere eitjes!
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
,,Liggen je voedselwaren in de zon, dan gaan ze nog sneller slecht worden. De hitte zorgt er immers voor dat de voeding sneller opwarmt en in de temperatuurgevarenzone komt. Zodra de temperaturen richting 30 graden graden stijgen, laat je ze dan ook beter maximum een uurtje liggen om er nog veilig van te kunnen eten.”
Salmonella in eieren
Ongeveer 3 op de tienduizend eieren zijn besmet met salmonella. Zo'n besmetting komt dus gelukkig maar weinig voor in Nederland. De bacterie kan ín een ei zitten maar ook op de eierschaal. Door koken gaan de bacteriën dood.
De gemiddelde kip legt ongeveer vijf eieren per week. In het eerste levensjaar leggen kippen de meeste eieren. Daarna daalt met ongeveer 20% per jaar de eierproductie. De eieren worden wel steeds groter.
HOE LANG DOET EEN KIP OVER EEN EI? Een hen doet er ongeveer 25 uur over om een ei te maken. Iedere kip heeft bij haar geboorte enkele duizenden onrijpe eicellen in haar eierstok (een kip heeft één actieve eierstok en een embryonale die later gewoon verdwijnt).
Kippen houden kan zonder haan. Ze leggen dan nog steeds eieren maar deze zijn dan niet bevrucht.