Wanneer u uw huid wilt helpen om de druk van de onderhuidse puist af te halen, kunt u ervoor kiezen om met behulp van een naald een gaatje te laten prikken in de verzwakte huid. Wij raden aan om dit door een gekwalificeerde huidpraktijk zoals Cryon, te laten doen.
Heel belangrijk: probeer de onderhuidse pukkel niet zelf uit te knijpen.Dit is én vrijwel onmogelijk én maakt het alleen maar erger, want hiermee druk je de ontsteking alleen maar dieper in de huid en kun je mogelijk huidtrauma zoals littekens veroorzaken.
Wil je tóch knijpen, dan moet je het met een beetje beleid doen. Houd knijpen beperkt tot de puisten die echt op knappen staan en waar het pus al bijna aan de oppervlakte ligt. Ook kun je met een gedesinfecteerd naaldje eerst door de huid prikken. Dan vindt het pus een makkelijke weg naar buiten.
Zo druk je een puistje uit (wat je eigenlijk niet moet doen, maar als je er dan toch niet kan afblijven ...) Je moet het eigenlijk gewoon écht niet doen. Het uitknijpen van puistjes zorgt negen van de tien keer dat je huid alleen maar onrustiger wordt.
Hoelang duurt het tot een onderhuidse puist weg is? Dit varieert, meestal verdwijnt de puist binnen ongeveer een week.
Een van de ergste dingen die je kunt doen is proberen een onderhuids puistje uit te knijpen of te blijven aanraken. Dat maakt het gebied alleen maar geïrriteerder en kan leiden tot infectie of littekens. Als je je hebt gereinigd en producten hebt aangebracht, moet je het gebied met rust laten.
Hou puistjes onder controle
Niet wrijven, dat irriteert je huid nog meer. Niet aan je puistjes krabben, anders krijg je ontstekingen en littekens. Van rode puistjes moet je afblijven. Alleen een wit of geel puistje mag je eventueel uitduwen als het je echt stoort in je gezicht.
Leg een tissue of wat toiletpapier op de puist om te voorkomen dat het pus op je huid of kleding komt. Druk zachtjes met de vingertoppen aan op de zijkanten van de puist.Probeer niet te hard te drukken en knijp niet te veel uit tegelijk.Was het gebied na het uitknijpen met water en een reiniger.
De rijping van een steenpuist kan versneld worden door een warm kompres (bijvoorbeeld een in warm water gedrenkte schone doek of pluk verbandwatten) op het ontstoken gebied te leggen, dit werkt bovendien pijnstillend. Was je handen regelmatig met water en zeep. Draag liever geen knellende of schurende kleding.
Ook belangrijk: a;s de pukkel begint te bloeden, is het tijd om te stoppen, en wanneer er alleen vocht uit je pukkel komt, stop je ook. Dan is je pukkel nog niet rijp om uitgeknepen te worden.
Door krabben en knijpen kan de huid beschadigen en kunnen bacteriën binnendringen waardoor het probleem zich alleen maar verspreidt. Alleen als je écht iets belangrijks hebt, en als het puistje al een wit puntje heeft, dan zou je er heel voorzichtig met een gesteriliseerd naaldje in kunnen prikken en hem uitdrukken.
Steenpuisten nooit uitknijpen ! U verhoogt daarmee de risico of zelfbesmetting en een bloedvergiftiging.
Een onderhuidse puist kun je herkennen aan een bultje op de plek waar de ontsteking zit en komt vaak voor op de kin of neus. Knijp onderhuidse puisten niet uit, want dan is de kans groot dat je de huid eromheen ook beschadigt.
Tandpasta helpt niet tegen acne, écht niet
Dit is echt een fabeltje; een hardnekkige ook. De werkelijkheid is namelijk dat tandpasta acneklachten juist kan verergeren, net zoals huismiddeltjes als citroensap, azijn en alcohol.
Uw huid niet goed geneest. Er meerdere steenpuisten op een plek zitten. Dan kan de huisarts u naar de chirurg in het ziekenhuis verwijzen. Dit is vooral nodig als de ontstekingen diep zitten.
Verstopte talgklieren kunnen ook onder de huid openbarsten, en dan is er sprake van een onderhuidse puist. Het zal aanvoelen als een kleine harde knobbel onder de huid. Als een onderhuidse puist openbarst, kan er een infectie ontstaan en loop je de kans dat je een litteken krijgt.
Acne is een onschuldige aandoening, die meestal na enkele jaren vanzelf verdwijnt. Meestal verdwijnt acne voor het vijfentwintigste jaar, maar soms blijft de aandoening bestaan tot op oudere leeftijd.
Een steenpuist herken je aan een diepe onderhuidse puist met etter en een gele 'puskop'.Qua uiterlijk ziet een steenpuist er wat roder, pijnlijker en groter uit dan een gewone puist. Je herkent een gewone puist aan een onderhuids bultje of aan een wit kopje aan de oppervlakte van je huid.
Een steenpuist begint als een harde, rode en warme bult onder de huid. In de loop van een aantal dagen wordt de steenpuist rijper en ontstaat er een witte of gele puskop. De bult wordt ook groter en in het midden kun je een zwart puntje zien. Uiteindelijk barst de steenpuist spontaan open, waarbij er veel pus vrijkomt.
Honing schiet te hulp! Reinig je gezicht eerste goed en dep dan wat honing op het puistje. Laat het zo'n 15 tot 30 minuten zitten en spoel de boel dan weer af. De roodheid is meteen verdwenen en het puistje gaat sneller weg.
Ongeveer een theelepel honing is genoeg om je gezicht, en eventueel je nek, in te smeren. Laat het minimaal een kwartier inwerken en spoel het daarna af met water. Onzuiverheden worden aangepakt en je huid wordt intensief gevoed. De rode, gevoelige huid wordt rustiger en vertoont minder puistjes.
IJs. De eerste stap om een pijnlijk puistje te kalmeren is er ijs op aanbrengen. Wikkel wat ijs in een doek of plastic zak en druk dit gedurende 3 tot 4 minuten tegen het ontstoken gebied.
Zout water heeft van nature een antiseptisch en antibacterieel effect, waardoor talg en huidcellen kunnen worden verwijderd. Er is echter geen medisch bewijs dat zout water een positief effect heeft op acne. Het nadeel van zout water aanbrengen op de huid is dat de huid erg wordt uitgedroogd.
Een onderhuidse puist is een ontsteking die zich onder de huid bevindt.Deze ontsteking is gevuld met bloed en etter. Er is bij een onderhuidse puist geen wit of zwart kopje te zien.
Een onderhuidse puist is een ontsteking die zich diep onder de huid heeft genesteld. Net als bij een normale puist hopen talg en dode huidcellen zich op waardoor de huid ontstoken raakt. Zo'n ontsteking is een van de meest vervelende die er zijn. Ze zijn gevoelig, rood en hardnekkig.