Het gevoel kan komen door vieze geuren of het zien van bepaalde dingen, reizen, zwangerschap, migraine of door stress of angst. Maar ook te veel eten of overmatig alcohol gebruik kunnen de oorzaak van je misselijkheid zijn. Misselijkheid komt vaak voor in combinatie met braken en hoofd- of buikpijn.
Door een maagdarminfectie, maagpijn of een maagzweer kunt u misselijk worden. U kunt misselijk worden als u iets verkeerds of teveel gegeten heeft. Ook bij reisziekte kunt u misselijk worden of braken. Verder kan braken optreden bij duizeligheid, migraine of bepaalde hersenaandoeningen.
Misselijkheid is een symptoom van maag-darmaandoeningen, middenooraandoeningen, maagbreuk, migraine, alvleesklierontsteking, voedselvergiftiging, galstenen of een leverziekte. Misselijkheid is dus vaak niet ernstig, maar wel erg vervelend. Door dit gevoel heb je vaak geen trek en staat alles je tegen.
Misselijkheid is het gevoel te moeten braken (overgeven) zonder dat het ook effectief gebeurt. Het is een gevoel van ongemak in de maagstreek. De medische term hiervoor is het Latijnse nausea of het Griekse nautia dat verwijst naar zeeziekte, een vorm van misselijkheid veroorzaakt door beweging.
Symptomen van oververmoeidheid
Oververmoeidheid kan zich op verschillende manieren manifesteren. De belangrijkste symptomen zijn: Er bleker uitzien, wallen onder je ogen. Duizeligheid of misselijkheid.
Vermijd producten die misselijkheid kunnen veroorzaken, zoals vet eten en sterk gekruid en geurig eten. Zorg voor frisse lucht en voorkom dat je sterke etensgeuren ruikt. Haal eten en drinken dat je niet meer gaat eten of drinken uit het zicht.
Bij misselijkheid kunt u er ook voor kiezen een zetpil paracetamol te gebruiken in plaats van een tablet. Binnen een half uur merkt u dat de pijn minder wordt. Dit effect houdt drie tot zes uur aan.
Minder prettig is dat het extra druk geeft op de maag en longen, het is dus niet lekker liggen bij misselijkheid of maagzuur. Overigens is op de linkerzijde slapen beter, dit komt door de verdeling van de organen en de druk die hierop ontstaat wanneer u op uw rechterzijde slaapt.
Helaas, er is geen wetenschappelijk bewijs dat cola werkt tegen misselijkheid. En volgens het Voedingscentrum heeft het ook bij diarree of buikpijn geen zin om een glas cola te drinken. De frisdrank zou je klachten vanwege de grote hoeveelheid suiker juist erger kunnen maken.
1 Minder kunnen eten kan bijvoorbeeld komen door: vermoeidheid, pijn, benauwdheid, depressie, smaakveranderingen, klachten van de mond, problemen met slikken, maag- en darmproblemen, misselijkheid, braken, diarree, verstopping.
Thee gezet van verse gember is een wondermiddel tegen buikpijn en misselijkheid. Is de smaak van verse gember te sterk voor je? Probeer dan een gedroogde kruidenthee gember. Deze is minder pittig dan verse gember.
Veel mensen met kanker hebben last van misselijkheid en/of braken. De oorzaak kan de kanker zelf zijn of de behandelingen.
Misselijkheid en overgeven kunnen een symptoom van maagkanker zijn. Maar vaak is er een andere oorzaak voor deze klachten, bijvoorbeeld een maagzweer. Je kunt ook last krijgen van misselijkheid door eten dat sterk ruikt. Bijvoorbeeld koffie, gebraden vlees of sterk gekruide voedingsmiddelen.
Als je gezond bent, kan braken over het algemeen geen kwaad en de klachten duren meestal één tot vier dagen. Als je alleen last hebt van overgeven, dan hoef je je ook geen zorgen te maken over uitdroging.
Een tal van natuurlijke oplossingen
Melissa, munt en wilde tijm, alleen of in kruidenthee zijn eveneens een oplossing tegen misselijkheid.
Maar hoe zit het dan met mensen die misselijk worden van teveel stress? Uit onderzoek is gebleken dat waarschijnlijk een lagere activiteit van de nervus vagus ervoor zorgt dat iemand misselijkheid ervaart. Deze lagere activiteit bij deze hersenzenuw zorgt ervoor dat mensen misselijkheid ervaren.
In het algemeen geldt dat een vezelrijke, gevarieerde voeding, rustig kauwen, regelmatig eten en een goede mondverzorging kunnen helpen om maag-darmklachten te voorkomen of te verminderen.
Vooral (dierlijke) vetten, transvetten en suikers kunnen misselijkheid veroorzaken na het eten. Tip: als dit bij jou het geval is doe je er verstandig aan om verzadigde vetten en (geraffineerde) suikers zo veel mogelijk te mijden of met mate te eten.
De klachten van een migraine-aanval zijn meestal goed te bestrijden met paracetamol in combinatie met een medicijn tegen misselijkheid. Als paracetamol niet voldoende werkt, kan de arts ibuprofen voorschrijven, ook in combinatie met een medicijn tegen misselijkheid.
Stress kan leiden tot psychische klachten zoals slaapproblemen en moeheid, somberheid en psychose.Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel, een hoge bloeddruk en veel zweten. Dit zijn signalen dat de stress te veel wordt of te lang duurt.
Foliumzuur (vitamine B11)
Zo ondersteunt het je weerstand, heeft het een positieve invloed op je immuunsysteem en kan het helpen om de vermoeidheid te verminderen. Ook levert vitamine B11 een bijdrage aan de weerstand tegen stress, is het goed voor je concentratievermogen, je geheugen en gemoedstoestand.