Daarom kan een YMvK-kabel iets zwaarder worden belast dan een VMvK- kabel. In het isolatiemateriaal van de VMvK-kabel en de YMvK-kabel zijn stofjes toegevoegd die de kabel zelfdovende eigenschappen geven. Dat is een mooie eigenschap, maar het maakt het materiaal wel wat dikker.
De norm beschrijft de berekening van de verliezen in de kabel en de thermische weerstanden van de kabel en de omgeving.
YMVK kabels zijn geschikt voor laagspanningsvoedingen en stuurstroom tot 1kV. XMVK kabels worden voornamelijk gebruikt voor lichte voedingen tot 450/750V. Ze zijn dunner en minder goed geïsoleerd, maar zijn daardoor ook makkelijker verwerkbaar. XMVK kabels zijn bovendien niet geschikt voor het bundelen.
YMVK-kabels mogen, in tegenstelling tot andere installatiekabels, gebundeld worden. Niet alle kabels mogen gebundeld worden omdat ze hitte afgeven en dit gevaar kan opleveren. Bij de YMvK kabel is dit dus niet het geval. Hierdoor zijn ze o.a. te verwerken in kabelgoten.
Bij twijfel: een te dikke kabel is altijd beter dan een te dunne kabel. Een dunne kabel geeft spanningsverlies waardoor de omvormer/12 volt apparatuur eerder afslaat, vermogensverlies, wordt warm etc.
Sterkstroomkabels 0,6/1kV die geschikt zijn voor alle in de NEN1010 beschreven toepassingen voor laagspanningsinstallaties en daar waar hoge eisen worden gesteld aan de brandveiligheid.
YMvK is een 600/1000 Volt voedingskabel die geschikt is voor laagspanningsinstallaties tot 1000V. De kabel is zeer geschikt voor woning- en bedrijfsruimtes, voor ruimtes waar het vochtig kan zijn en ruimtes met hoge brandveiligheidseisen.
Alle YMvK kabels zijn moeilijk brandbaar, vandaar de afkorting mb. De YMvK kabel is geschikt om bij hoge omgevingstemperaturen te gebruiken waarbij de maximale continue geleidertemperatuur mag oplopen tot 90°C. Daarbij mag de de temperatuur tijdelijk overbelast worden tot 130°C.
Ben je op zoek naar een installatiekabel die je aan kunt sluiten op krachtstroom, dan is de YMVK stroomkabel 5-aderig geschikt. Deze YMVK 5-aderig is verkrijgbaar per meter, 100 meter en 500 meter.
Installatiedraad met een diameter van 2,5 mm2 (millimeter-kwadraat) voor 12 en 24 volt installaties, en tevens voor 230 volt installaties. Geschikt voor maximaal ca. 10 ampere in 12 en 24 volt installaties.
Over een 4mm² kan je 25A stroom sturen. Voor mono of driefase geldt dezelfde regel. Enkel heb je bij driefase 25A meer vermogen (uitgedrukt in Watt) dan bij een monofase 25A.
Diameter ader: 1.5 mm² Lengte: 100 meter. Maximale vermogen: 3600 watt.
Een (XVB kabel 3G6mm of XVB 5G6) en een automaat van 32 A wordt gebruikt voor de elektrische kookplaat. In de regel worden lichtkringen en stopcontacten afzonderlijk afgezekerd.
Bij huis tuin en keuken verwarmings heb je ook een 1,5 kwadraats stekker/kabel wat hooguit 3000 watt vraagt. want als dit niet langer dan 2 meter is dan kan het wel. 2.5mm2 is van belang als je lange afstand moet overbruggen met max 16A aan vermogen. 1.5mm2 is voldoende voor 16A over korte afstanden.
Leg de kabel op de juiste diepte
Omdat een grondkabel aan de nodige weersomstandigheden wordt blootgesteld, moet deze kabel wel veilig zijn. Daarom mag u een grondkabel alleen maar zonder bescherming gebruiken wanneer deze op minimaal zestig centimeter onder de grond ligt.
Wanneer u een standaard aansluiting voor schakelaars of stopcontacten gaat maken, dan heeft u een 2-aderige grondkabel nodig. Voor meer uitgebreide aansluitingen kiest u voor een minimaal 3-aderige grondkabel.
Wanneer je echter besluit om voor dezelfde aansluiting de kabel in de grond te leggen, bijvoorbeeld wanneer je verlichting of een wandcontactdoos in de tuin gaat aansluiten, gebruik je een 4 aderige grondkabel aangezien je de aardlitze van de grondkabel gebruikt als de 'aarde'.
Diepte grondkabel
Wanneer u bijvoorbeeld uw tuinverlichting gaat aansluiten waarbij een grondkabel nodig is, is het van belang dat u weet hoe diep u uw grondkabel legt. Een grondkabel moet op een diepte van ongeveer 60 cm worden gelegd. Op die manier legt u uw verbinding veilig weg.
Rubberkabels worden gebruikt voor het aansluiten van zware apparaten bij hoge belastingen in droge en vochtige ruimten, in de vrije natuur en in proceswater. Bij een beschermde en vaste legging in buizen of apparaten is de kabel toegestaan tot 1000 volt wisselspanning.
het verschil tussen buitenkabel en een grondkabel is dat er in een grondkabel direct onder de buitenmantel een gegalvaniseerde staaldraadomvlechting of een loodmantel zit. Deze staaldraadomvlechting of een loodmantel is ter bescherming van de aders, zoals mechanische belasting.
Kort daarna zullen ook de kabels voor gebruik in gebouwen met middelgroot (Dca), groot (Cca) en zeer groot (B2ca) risico volgen. Maar liefst 90% van de slachtoffers van brand bevinden zich in gebouwen. De EU-lidstaten hebben daarom veiligheidseisen geformuleerd waaraan een bouwwerk moet voldoen.
Cca is een norm die slaat op de brandveiligheid en is verplicht in sommige gevallen. Het AREI stipuleert immers sinds 2020 dat Cca classificatie verplicht is bij opbouw of hollewand-plaatsing. De standaard Eca mag als deze tenminste 3cm in een volle muur zit.
Het is vrij simpel: op langere termijn (enkele jaren) en voor een betere performance op langere afstanden is een kabel van 100% koper het meest geschikt. Bij CCA kabels nemen de prestaties al af vanaf 10 meter en ze zijn zeker niet geschikt voor meer dan 50 meter lengte.