Verschillen tussen een drysuit en wetsuit In de zomermaanden is het warmer en dan volstaat vaak een wetsuit van minder dik materiaal (2 mm). Een drysuit is volledig waterdicht. Het zit losser om het lichaam van een gebruiker dan een wetsuit. Hierdoor is het ideaal voor gebruikers om aan te trekken tijdens het werk.
Een wetsuit (ook wel surfpak of duikpak) is een pak dat zijn drager beschermt tegen onderkoeling. Wetsuits worden van neopreen gemaakt, ze zijn vooral populair bij sportduiken, zee- en wildwaterkajakken, windsurfen, kitesurfen en golfsurfen maar ze worden ook gebruikt bij de triathlon.
Een wetsuit is een speciaal pak gemaakt om jou te beschermen tegen onderkoeling tijdens het zwemmen. Ze zijn gemaakt van neopreen, een waterdicht materiaal dat zorgt voor isolerende lagen lucht. Dat zorgt er weer voor dat je warmte vast kunt houden en je lichaamstemperatuur op peil kan blijven.
Op het water verbrand je extra snel, let dus op de uv bescherming! In warme gebieden waar de zeewatertemperatuur onder de 23℃ is, kun je het best wel een neoprenen wetsuit dragen. Zo hou je je lichaam warm en kun je langer surfen.
Draag onder je wetsuit eventueel je tri-suit, zwembroek of badpak. Bij het aantrekken gebruik je zachte handschoenen en trek je het wetsuit langzaam omhoog vanuit de binnenkant. Trek je het wetsuit toch op aan de buitenkant gebruik dan géén nagels maar pak het neopreen beet tussen de breedte van je duim en wijsvinger.
In ieder geval goed doorspoelen dus als je moet plassen, voor en na het plassen! Waarschijnlijk zal je de eerste keer plassen in je nieuwe wetsuit zo lang mogelijk uitstellen, maar wees eerlijk. Er komt een dag dat de golven ongekend goed zijn en het toilet wel erg ver weg, dan is de keuze toch snel gemaakt.
Tip 1: Wetsuit afspoelen
Dit helpt om zout, zand en vuil te verwijderen. Daarnaast wordt voorkomen dat het neopreen wordt beschadigd. Ons advies is om het wetsuit niet te wassen in de wasmachine, want dit beschadigd jouw wetsuit.
Wetsuits voor vrouwen zijn zo gemaakt dat ze iets wijder zijn aan de bovenbenen en heupen en smaller aan de schouders. Het tegenovergestelde is voor de mannen, mannen hebben bredere schouders en smallere heupen. Waarbij het wetsuit dus meer neopreen nodig zal hebben aan de schouders dan aan de heupen.
Wil je het hele jaar door blijven surfen in Nederland? Dan raden wij aan om een tweede wetsuit te kopen naast je 4/3mm wetsuit. Een echt winterwetsuit van 5/4mm of zelfs 6/5mm met cap geven je de warmte die je nodig hebt om de kou te trotseren in het midden van de winter!
Neopreen is het beste materiaal
Een wetsuit van kwalitatief neopreen materiaal is elastisch, heeft een isolerende werking en zorgt voor veel bewegingsvrijheid in het water. Vrijwel iedere wetsuit die je online tegenkomt is gemaakt van neopreen.
Een natpak van goede kwaliteit gaat een tot vijf jaar mee, afhankelijk van hoe vaak je ermee duikt en hoe je het pak onderhoudt. Om je natpak een zo lang mogelijk leven te geven, moet je het natpak na elke duik (of na elke duikvakantie) wassen met neopreenshampoo.
Wanneer zit een wetsuit dan goed? Een wetsuit zit goed als deze overal goed aansluit. Het is niet de bedoeling dat er water je pak in kan stromen. Een wetsuit hoort vrij strak te zitten als 'ie droog is, maar het moet je niet belemmeren in je bewegingen.
Hoe duur is een wetsuit? Een goede wetsuit hoeft niet duur te zijn! De goedkoopste wetsuits die we verkopen kost €40,-.Een shorty wetsuit kun je al vanaf €20,- kopen.
Wetsuits zijn ontworpen om water binnen te laten en dat water vervolgens vast te houden, waardoor je lichaam het opwarmt en je dus warm houdt. Droogpakken of dry suits houden je warm en droog, wetsuits houden je warm en nat.
Je bloedvaten en nieren denken dat er te veel water in je lichaam zit en je nieren gaan dit uitscheiden. Hierdoor moet je tijdens het zwemmen vaak plassen.
Met speciale wetsuitshampoo en lauwwarm water je wetsuit op een veilige manier wassen. Laat jet wetsuit niet te lang in dit water staan. Hierna spoel je het wetsuit heel goed binnenste buiten af met kraanwater. Een wetsuit mag nooit in de wasmachine of droger!
Hoe trek je een chestzip wetsuit uit
Trek je hoofd door de kraag opening. Beweeg je schouders op en neer en begin met je linkerarm uit het pak halen. Zodra de linkerarm er volledig uit is, herhaal je dit met je rechterarm. Je wetsuit moet volledig binnenstebuiten gekeerd zijn als je klaar bent.
Met een wetsuit ga je sneller; Een wetsuit geeft meer drijfvermogen waardoor je vlakker en hoger in het water komt te liggen, waardoor je gestroomlijnder door het water gaat. Het kan voor sommige zwemmers wel 10 tot 15 seconden per 100 meter schelen.
Met een wetsuit ga je sneller;
Het kan voor sommige zwemmers wel 10 tot 15 seconden per 100 meter schelen.
7: Kan een wetsuit tegen chloor? Nee. Chloor is niet goed voor je wetsuit als het uren of zelfs dagen achter elkaar in je wetsuit blijft zitten. Spoel het chloor direct na het zwemmen uit met schoon water.