Het topsegment LED producten heeft een levensduur van meer dan 70.000 uur. De beste TL verlichting heeft een levensduur van maximaal 17.000 uur. Tegen de tijd dat LED aan vervanging toe is heeft u een TL dus al 4 keer moeten vervangen.
Een LED TL buis is qua aanschafprijs duurder dan een standaard TL buis. Een eenmalige investering is echter wel nodig om op de lange termijn niet alleen op energiekosten, maar ook kosten voor onderhoud en vervanging te besparen. Doorgaans verdien je dit binnen 1 of 2 jaar alweer terug!
Je bespaart verder 90 procent op de elektriciteitskosten, omdat de ledlamp veel minder stroom gebruikt dan de gloeilamp. Een halogeenlamp is iets minder onzuinig en gaat minder snel stuk dan een gloeilamp. Led bespaart 85 procent energie ten opzichte van halogeen en gaat 7,5 keer zo lang mee.
Moderne TL-lampen hebben een T5-fitting (dunnere buis) en werken op hogere frequentie. Deze TL-lampen zijn zelfs zuiniger dan ledlampen, maar ook wat duurder in aanschaf. Ze worden vooral in zakelijke toepassingen gebruikt, zoals kantoren en winkels.
Omdat de meeste lampen tegenwoordi gebruik maken van LED (filament) techniek heeft de EU de nieuwe labels van LED lampen veranderd naar F of G. Dit doen ze om fabrikanten te stimuleren om nieuwe technieken te ontwikkelen die nog zuiniger zijn.
LED-tl-buizen verbruiken ruim 50% minder energie dan conventionele TL buizen. De meest gebruikte TL buis, 150 cm, heeft een vermogen van 58 Watt terwijl de LED-tl-buis van 150 cm nog slechts een vermogen van 23 Watt nodig heeft om hetzelfde licht te genereren.
LED lampen kunnen verschillende voltages hebben. Wanneer u een lamp heeft met 230V, kunt u deze direct op het stopcontact aansluiten. Maar wanneer u een lamp heeft met 12V, 24V, 350mA of 700mA, dan heeft u een driver of transformator nodig.
Een nadeel is dat het een ander soort licht is en vaak ook minder licht geeft als een gewone gloeilamp. Als je bijvoorbeeld een ledlamp hebt van 8 watt, dan heb je pas na 125 uur één kilowattuur verbruikt. Dat betekent dat het je per uur dat de lamp brandt, 0,002 euro kost. Dat is wat kost een ledlamp per uur.
Gloeilamp is uitontwikkeld en spaarlamp ook behoorlijk. De LED lamp heeft nog een deel ontwikkeling te gaan dus zal nog beter worden. De gloeilamp wordt heet en de andere 2 niet, efficiënter energieverbruik. Spaarlamp heeft een slechtere kleurweergave (<70) dan een LED lamp (80), de gloeilamp heeft de beste (>90)
Ja, het is mogelijk om een TL-lamp te vervangen door LED. De manier waarop dit kan, is afhankelijk van het soort TL-lamp dat je gebruikt. We maken een onderscheid tussen conventionele TL-lampen en hoogfrequente TL-verlichting. Conventionele TL-buizen hebben een starter nodig.
Een led-lamp van 6 Watt, eveneens vergelijkbaar met een gloeilamp van 40 Watt, verbruikt op jaarbasis slechts 8,5 kWh (2 euro) bij vier branduren per dag. Laat je de lamp 24 uur per dag aan, dan kost dit je 12 euro per jaar.
Het ombouwen van de armatuur is niet noodzakelijk en de TL buizen kunnen dus één-op-één vervangen worden door LED-tl-buizen in het bestaande armatuur. Dit is de gemakkelijkste manier van energie besparen. In sommige gevallen loont het om het voorschakelapparaat (vsa) te verwijderen.
Een klassieke TL-lamp van 58W (1m50 lang) verbruikt op de conventionele manier ongeveer 73W. Diezelfde lamp verbruikt met een elektronisch voorschakelapparaat slechts 56W voor ongeveer dezelfde lichtopbrengst.
Productomschrijving. De Philips TL-buis 36W warm wit is een fluorescentielamp van 36 watt. De lamp is 120 centimeter lang en heeft een lichtopbrengst van 3350 lumen. Hierdoor is de TL-buis geschikt als heldere verlichtingsbron.
Het is geen verrassing: de verwarming is de grootste energievreter in huis. Bijna 60% van al je energie gaat op aan warmte. Bespaartip! Onderhoud je ketel (twee)jaarlijks en vervang het toestel wanneer nodig.
Stroomverbruik tv per uur berekenen
Uw tv verbruikt 66 kWh per 1.000 uur. Om het aantal kWh per uur te berekenen, deelt u 66 door 1.000 uur. Dus: 66 kWh / 1.000 uur = 0,066 kWh per uur. Als u weet hoeveel kWh uw tv per uur verbruikt, kunt u de energiekosten per uur makkelijk berekenen.
Hoeveel een led lamp per jaar exact kost, is moeilijk te zeggen. Dit hangt natuurlijk af van hoeveel je ze gebruikt per dag. Eentje van 8 watt met een gebruik van 4 uur per dag, kost 2,50 euro per jaar. Eentje van 6 watt dat ook 4 uur per dag brandt, kost zelfs maar 2 euro per jaar.
Wordt een CC-led verkeerd aangesloten, dan brandt de led in het algemeen door zodra de stroom wordt aangesloten. Wordt een CC-led aangesloten op het moment dat er al stroom op de kring staat, dan is schade aan een of meer leds aannemelijk.
De meeste gewone leds worden aangestuurd met een stroom van maximaal 20 mA (milli-ampère), oftewel 0,02 ampère.
Kies daarom altijd voor een directe aansluiting op 220/230V. Je kunt kiezen voor spotjes met een los LED lampje, spots met een externe driver en spots met een interne driver. Vooral dat laatste is heel interessant wanneer je geen ruimte in het plafond hebt voor een trafo.
Doordat LED lampen doorgaans een aanzienlijk langere levensduur hebben en daarnaast veel minder energie verbruiken, zijn deze lampen een stuk beter voor het milieu dan bijvoorbeeld gloeilampen of halogeenlampen. Ook worden er bij LED lampen minder schadelijke materialen gebruikt (zoals lood).
Ledlampen zijn stukken zuiniger dan de traditionele gloeilampen. Ze gebruiken maar liefst 85 procent minder stroom. U bespaart er zelfs zó veel energie mee dat uw huidige gloeilampen vervangen zuiniger is dan ze opgebruiken.
LED verlichting is momenteel de meest duurzame vorm van verlichting. De meest zuinige LED lampen verbruiken tot 90% minder energie dan een gloeilamp met een gelijke lichtopbrengst. Daarnaast hebben LED lampen ook een langere levensduur.