Dat een pup iets makkelijker diarree krijgt dan een volwassen hond, is niet erg. Zolang uw pup blij en vrolijk is en blijft eten en drinken (en niet braakt) is dit geen reden om u zorgen te maken. Diarree gaat meestal binnen twee weken vanzelf weg. Als dat niet het geval is, raden wij aan uw dierenarts te raadplegen.
Behandeling van diarree bij pups
Puppies met diarree behandel je door op regelmatige tijden een kleine hoeveelheid licht verteerbare voeding te geven zodat de het maag-darmkanaal tot rust kan komen. Verder is het belangrijk het beestje voldoende te laten drinken en natuurlijk de oorzaak te bestrijden.
Vaak wordt geadviseerd om honden met diarree gekookte rijst met kip te geven, omdat dit licht verteerbaar zou zijn en de darmen van de hond zo de kans krijgen om tot rust te komen.
Geef bijvoorbeeld gekookte witte rijst met water en een kleine hoeveelheid proteïne. Een andere goede optie is gekookte kip met gekookte rijst of pasta, vermengd met probiotica. Als de ontlasting weer enigszins normaal wordt, kun je weer langzaam teruggaan op het voer dat je hond normaal krijgt.
Diarree is te herkennen aan dunne of vloeibare ontlasting. Meestal ontlast het hondje zich ook vaker dan gebruikelijk. Diarree kan verschillende onderliggende oorzaken hebben. Meestal is er niets aan de hand zolang je puppy speels blijft, nog steeds eet en drinkt en niet braakt.
Pups zijn, net als kleine kinderen, gevoeliger voor infecties. Dat een pup iets makkelijker diarree krijgt dan een volwassen hond, is niet erg. Zolang uw pup blij en vrolijk is en blijft eten en drinken (en niet braakt) is dit geen reden om u zorgen te maken. Diarree gaat meestal binnen twee weken vanzelf weg.
Bananen bevatten veel koolhydraten in de vorm van zetmeel, iets waarvan je hond bij grote hoeveelheden snel zwaarder kan worden. Geef dus nooit te veel, maar gebruik een stukje banaan bijvoorbeeld als traktatie of als beloning bij goed gedrag in plaats van een koekje.
Maar de puppytijd is voorbij voordat je het weet! Wanneer een pup volwassen is verschilt per ras en per hond. Kleine honden zijn gemiddeld eerder volwassen dan grote rassen. Zo zijn kleine rassen vaak met 10-12 maanden al uitgegroeid en grotere rassen pas met 12-18 maanden.
Voeg vezels toe aan het voedingspatroon van je hond.
Sommige honden met een zachte ontlasting hebben er baat bij als ze meer vezels te eten krijgen. Vezels zuigen het vocht op als een spons en kunnen helpen om de ontlasting er weer normaal uit te laten zien, diarree op te drogen en zachte ontlasting steviger te maken.
Hoewel ongekruide, gekookte kip misschien niet erg lekker lijkt, zal je viervoeter deze flauwe beloning erg waarderen. Gekookte kip zit vol met proteïnes, vitamines en mineralen die nodig zijn in het dieet van je hond en is licht genoeg om te voeren aan honden met gevoelige maag of maagklachten.
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Het is normaal dat een puppy in begin 5-6 keer per dag zijn ontlasting doet. Sommige pups poepen zelfs vaker. Het goede nieuws is dat dit minder wordt naarmate de hond ouder wordt. Hoewel een puppy van 2 weken bij elke voeding poept, zal dat na 12 weken nog maar 4 keer per dag zijn.
Rijstwater drinken
Jazeker! Het zou helpen tegen diarree, de spijsvertering verbeteren en allerlei andere kwalen voorkomen. Kortom, een glas water van gekookte rijst kan zeker geen kwaad.
Je pup plast veel, wanneer je pup meer drinkt. Dit is normaal gedrag bij puppy's. Houdt dit langer dan een aantal dagen aan, dan is het wel belangrijk aan de bel te trekken bij je dierenarts. Kortom, overmatig drink- en plasgedrag van je viervoeter vraagt om jouw aandacht.
Voor een gezonde darmflora moet er een goede balans zijn tussen slechte en goede bacteriën in de darmen. Die balans is door het ontwormen verstoord, waardoor je hond diarree kan krijgen. Het algemene advies is om jouw hond vier keer per jaar te ontwormen.
Een hond, en zeker een vreemde hond, ervaart het als onaangenaam wanneer we op hem afkomen en zonder te knipperen recht in de ogen kijken. Dit komt over als dominant gedrag en aan hun reactie is dat meteen te zien.
De tijd tussen eten en de ontlasting van de hond verschilt per keer en verschilt per hond. De gemiddelde duur van de spijsvertering van de hond van A tot Z kan 12 tot ongeveer 24 uur duren, dus een tot twee keer per dag ontlasting is normaal.
Komt je pup naar je toe en bijt hij in je handen, dan wil hij vaak uitdagen tot spel. Dit kan komen omdat hij zich verveelt. Het is belangrijk dat je op dit moment de pup niet wegduwt of tegen hem praat. Hij heeft dan namelijk bereikt waar hij voor kwam, namelijk aandacht!
Een puppy van 8-10 weken langer dan 30 minuten alleen laten is niet raadzaam in verband met de zindelijkheidstraining. In deze situatie biedt de bench een prima uitkomst voor jullie. Mits de pup de bench op een positieve manier is aangeleerd kan hij zich met gemak 30 minuten alleen redden in de bench.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.
Gezonde groenten
Broccoli, erwten, bonen, komkommer, selderij, spinazie, spruitjes en wortels zijn allemaal groentes die je hond zonder problemen kan eten. Het beste kun je groenten als lekker tussendoortje geven aan je hond. Let wel altijd op dat je dit met mate doet.