Hard water – of water met een hoge hoeveelheid aan kalk – kan een negatieve invloed hebben op jouw haar. Zo kan de kalk in het leidingwater zorgen voor droog, dof en gespleten haar.
Water-only methode
Door je hoofd te masseren en de natuurlijke oliën van hoofdhuid naar je haarpunten te verdelen met 2 vingers en een fijne borstel. Na enkele weken gaat je haar zichzelf reinigen en hoef je nooit meer shampoo te gebruiken.
Je haar doordrenkt laten
Water verzwakt je haar, dus hoe langer je haar nat blijft, hoe fragieler jouw lokken worden. Als je je wil wassen is het verstandig om je haar pas nat te maken wanneer je het daadwerkelijk gaat wassen.
Wanneer je erg dik haar hebt, is één keer per week je haar wassen al genoeg. Dik haar heeft de neiging om langer vocht vast te houden, waardoor je haar minder snel uitdroogt en er gezond uit blijft zien. Te vaak je haar wassen kan de vochtbalans verstoren, dus zo min mogelijk wassen is het beste.
– Zacht water is even belangrijk als een goede shampoo. Haar is soepeler, schoner en glanst beter als het met zacht in plaats van met hard water gewassen wordt. Zacht water is beter voor gezond haar. – Zacht water zorgt er voor dat wasgoed langer meegaat en zijn kwaliteiten langer behoudt.
Kalk in het water
Door de hoeveelheid kalk in het harde water raakt de huid en uw haar geïrriteerd en kunnen vocht en oliën niet meer goed doordringen. Kalk mengt zich tevens met de natuurlijke oliën van uw haar, waardoor het er vettig en futloos uit kan zien.
Regenwater is erg goed voor je haar. Het wordt een stuk zachter en je krijgt er een mooie slag of krullen van. Dit komt omdat regen niet zo hard is als leidingwater. Er zit veel minder kalk in.
Zweet bestaat uit lichaamsafval en zout, wat je haren droog en stug maakt als je het laat opdrogen in je haren. Kortom, je wilt zweet niet te lang in je haren laten zitten en lekker je haren wassen na het sporten.
Je haar wassen met alleen water is ook een natuurlijk alternatief voor het gebruik van shampoo. Door je haar te wassen met alleen water vermijd je dat je haar in aanraking komt met de sulfaten in shampoo, die je haar anders droog en broos kunnen maken.
Om je haar sterker te maken heeft je haar Biotine nodig. Dit komt veel voor in groene bladgroenten en eiwitrijke voeding. Dit kunnen bijvoorbeeld noten, zaden, vis en eieren zijn. Zo worden je haarvezels sterker en maak je je haar minder breekbaar!
Natte haren zijn gevoeliger voor beschadigingen, als breken en gespleten punten, dan droog haar. Wanneer je dus met nat haar gaat slapen en met je hoofd over je kussen wrijft, zal je haar eerder beschadigen. Ook zul je in de meeste gevallen wakker worden met futloos haar dat niet in model te krijgen is.
Dit gebeurt er als je gaat slapen met nat haar
Hierdoor wordt je haar heel poreus; breekbaar. Doordat de schacht anders opdroogt dan dat het gestyled wordt, breekt je haar gemakkelijk af of kan het zorgen voor gespleten haarpunten.
Je haar kammen als het nat is
Niet zo gek, want dit weten heel veel dames niet! Nat haar is zwakker dan droog haar en daardoor breekt het snel af. Zeker als je met een borstel je klitten gaat kammen! Tip: kam of borstel je haar voordat je gaat douchen goed door en kam het pas weer als je haar droog is na het douchen.
Je haren alleen met water wassen
Warm water verwijdert ook een groot deel van het overtollige talg in je haren en op je hoofdhuid. MAAR!! Water stript niet je gehele hoofdhuid, het laat een laagje talg achter. Daarom zul je door een overgangsfase heen moeten.
Je mag het elke dag nat maken (voor een fris gevoel), als je het maar niet elke dag met shampoo wast. Dus bijvoorbeeld: dag één shampoo, dag twee nat, en dag drie alleen conditioner. Dat is veel gezonder voor je haar en je hoofdhuid, en dat is uiteindelijk beter voor iedereen.”
Probeer het dan wel langer dan twee weken, ga voor minimaal zes weken. Tussendoor mag je wel je haar gewoon nat maken (dat heb ik deze keer niet gedaan). Als het goed is moet je dan een verandering in je haar gaan zien – een soort detoxkuur voor je hoofdhuid als het ware!
Vroeger wasten mensen hun haren niet met shampoo, maar met gewone stukken zeep. Niet erg fijn, want de combinatie van hard water en sterk ontvettende zeep zorgde ervoor dat er altijd wel een restje zeep achterbleef.
Door te wassen met koud water sluit je de poriën van de huid. Hierdoor wordt de hoofdhuid beschermt tegen vuil, vet en olie. Het behoudt ook de natuurlijke oliën en talg die je hoofdhuid beschermen. Koud water zorgt ervoor dat de haarschubben sluiten wat resulteert in een gladder en glanzend haar.
Een jeukende hoofdhuid kan komen door een ontregelde vochtbalans in de hoofdhuid. Dit kan ontstaan wanneer je ouder wordt of hormonale veranderingen ervaart, omdat je hoofdhuid dan minder natuurlijke oliën produceert. Daarnaast kan ook stress voor jeuk op het hoofd zorgen, omdat stress ontstekingen veroorzaakt.
Wist je dat sporten niet alleen goed is voor je lijf, maar ook voor je haar? Sporten zorgt voor minder stress en dus minder haaruitval. Ook zorgt beweging voor een betere bloedcirculatie. Hierdoor gaan er meer voedingsstoffen en zuurstof naar je haar.
Dus als je veel zwemt, moet je wekelijks een zuiverende behandeling (Clarifying shampoo bijvoorbeeld) nemen om dit residu te verwijderen. Probeer een spoeling met appelcider azijn voor een natuurlijke oplossing. Appelazijn helpt bij het afbreken en wegwassen van overtollig chemisch residu voor gezonder, voller haar.
Kalk stapelt zich namelijk op. Het vormt een verstikkend laagje op je haar, waardoor het een rare kleur krijgt, dof wordt en waardoor vocht, oliën en producten niet meer goed je haar in kunnen komen en je haar dus uitdroogt met alle gevolgen van dien.
Regenwater van de grond drinken is al helemaal geen goed idee. De bodem is op veel plekken bezaaid met ziekteverwekkers, vooral afkomstig uit de uitwerpselen van dieren. Hiervan kan iemand parasitaire wormen oplopen, of bacteriën die maag- en darmklachten veroorzaken.
Hoe meer vocht in de lucht hangt, hoe sterker de krul. De reden daarvoor is dat het haar het vocht opneemt, uitzet en dik wordt. Of haar krult, is genetisch bepaald, en heeft ook veel te maken met je ras en haarkleur. Blond haar krult minder vaak dan donker haar, omdat het dunner is.