Let bij het graven van de geul op de grootte van de kluit: de geul moet ongeveer 10 centimeter breder en dieper zijn dan de omvang van de kluit. De diepte bepaalt u zelf, als de hele kluit maar wel goed bedekt is onder de grond. De grond die u heeft uitgegraven, kunt u later nog gebruiken. Bewaar deze dus goed.
Graaf een gleuf. Hier moeten alle wortels van de planten in passen. Dat houdt in dat de gleuf minstens even diep zijn als de kluit of pot hoog is en ongeveer 10 tot 20 centimeter breder dan de kluit of pot.
In principe geldt dus voor alle Conifeer soorten dat drie planten per strekkende meter volstaat. Echter wanneer u kiest voor losse Coniferen van 175cm of hoger, dan zijn 1 à 2 stuks per meter voldoende.
Coniferen die in pot gekweekt zijn, kunnen het hele jaar door worden geplant. Coniferen met kluit kunt u het beste tussen medio september en eind mei planten.
In principe kunt u coniferen in elke soort grond planten, zowel op zandgronden als kleigronden. Zeker coniferen die gekweekt zijn in een pot doen het goed in vrijwel elke soort grond, omdat deze een beter wortelstelsel hebben ontwikkeld. Belangrijk is echter dat de grond waar een conifeer in staat, nooit uitdroogt.
Wanneer het een lange periode niet regent, kun je jouw coniferenplanten het beste 2 keer per week een volle emmer water geven. Houdt ook vooral zelf de kluit van de conifeer in de gaten. Geef je te veel water? Dan zal er een waterplas om de plant te zien zijn en kan er wortelrot ontstaan.
Magnesium is een voedingsstof die een conifeer nodig heeft. Wanneer er een tekort aan magnesium is ontstaan in de grond waarin de coniferenhaag staat, kunnen er bruine plekken in de haag ontstaan. Je herkent het magnesiumgebrek doordat de bruine plekken zich vooral onderin en in het midden van de plant bevinden.
Coniferen bemesten kunt u het beste doen met een speciale coniferen mest. Deze mest bevat de juiste voedingsstoffen voor uw coniferen, waaronder magnesium en bitterzout. Deze voedingsstoffen zorgen voor de mooie, groene kleur van de planten. Wanneer de coniferen geel verkleuren, duidt dit vaak op magnesiumgebrek.
Een goede zuurgraad in de bodem is belangrijk voor de opname van voedingsstoffen. AZ-Kalk corrigeert de zuurgraad van de bodem van de moestuin, zodat coniferen beter groeien.
Coniferen groeien ongeveer 30 cm per jaar en dienen 1 tot 2 keer per jaar gesnoeid te worden. Door dit te doen, behouden coniferen een mooie vorm en worden ze niet te breed.
Wanneer je de haag op je eigen perceel plant, hou je minstens 50 cm afstand tot de perceelgrens. Graaf een sleuf van ongeveer 40 cm diep en 40 cm breed en maak de grond goed los. Je kan de bodem verbeteren met compost.
De beste snoeitijd is mei/juni, en in september een tweede maal. Niet later snoeien dan september anders krijgt de haag te weinig tijd om zich te herstellen voordat hij de winter ingaat. Houdt u van strakke hagen of heeft u een snelgroeiende conifeer? Dan kunt u gerust vaker snoeien.
De beste snoeitijd zijn de maanden mei, juni of september. Snoei niet later dan september en ook niet te laat in september wanneer er vroege nachtvorst voorspelt is. Uw coniferen hebben tijd nodig om zich te herstellen voor de winter intreedt.
De meeste coniferen houden van een lichte plek, maar vooral Thuja en Taxus verdragen vrij veel schaduw. Vaak wordt gedacht dat coniferen graag in zure grond groeien, maar dat is meestal niet zo. Coniferen doen het in iedere normale tuingrond, maar hebben het liefst iets zwaardere lichte leem- of kleigrond.
Coniferen houden van de zon; het liefst staan ze op een plek in de volle zon of in halfschaduw. Volledig in de schaduw kan de groei van uw conifeer belemmeren.
Daarom kunt u een coniferenhaag het beste twee keer per jaar bemesten. De eerste keer kunt u uw haag bemesten tegen het einde van april. Dit kunt u nogmaals herhalen in het begin van september. Zo gaan uw coniferen goed voorbereid de winter in.
Als je ervoor zorgt dat de coniferen in jouw tuin op de juiste manier verzorgd worden, kun je dus nog heel lang van hun stijlvolle voorkomen en de beschutting die ze bieden blijven genieten. Sommige coniferen kunnen namelijk wel meer dan duizend jaar oud worden.
Wordt een conifeer als haag gebruikt kan hij ook geen echte boom worden, toch zijn er soorten die ondanks die haag, toch wel 80 jaar of zelfs ouder kunnen worden. Vooral de Taxus is hier bekend om, maar als de Taxus gewoon tot een boom kan groeien kan hij wel 2000 jaar oud worden!
Soms wordt een conifeer zelfs helemaal bruin. Het goede nieuws is dat coniferen die door aanhoudende droogte bruin geworden zijn in de meeste gevallen wel kunnen herstellen. Is een conifeer eenmaal uitgedroogd, kan het lastig zijn om weer vocht toe te dienen.
Naast schimmels kunnen ook insecten taksterfte veroorzaken. Zo vertonen de naalden en schubben van coniferen die door de (coniferen)spintmijt bezocht zijn gele vlekjes (zuigplekken). De mijten zelf zijn te klein om met het blote oog te ontdekken. De takken worden later grijsbruin en sterven af.
Een conifeer mag alleen op het nieuwe hout gesnoeit worden, en niet op oud hout. Afzagen is dus geen optie. En wilt u toch snoeien, dan in Juni, dan heeft u de meeste kans dat ze overleven.
Tast de wortels op een aantal punten aan en spray of giet daar vervolgens een herbicide op. Mocht dit onvoldoende werken, dan zou je de coniferen eerst voor een groot deel kunnen snoeien en vervolgens een middel als RoundUp kunnen injecteren in de stam hiervan.