Er wordt wel eens gezegd dat stekelvarkens hun stekels af kunnen schieten, maar dit is niet waar. De stekels laten gemakkelijk los, en groeien daarna ook snel weer aan. Door de kleine weerhaakjes die aan de stekels zitten, krijgt de vijand de stekels maar moeilijk uit zijn huid.
Het mannetje loopt een paar keer rond het vrouwtje, waarop het vrouwtje agressief haar stekels opzet. Vaak zet ze het op een lopen en dwingt ze het mannetje tot een achtervolging. Als hij daardoor niet ontmoedigd is en haar bijgehaald heeft, omcirkelt hij haar met veel gesnuffel en gehijg.
Er wordt wel gezegd dat stekelvarkens hun stekels kunnen afschieten als zij belaagd worden door een roofdier. Dit is echter niet waar en ook zijn de stekels niet giftig. Toch kunnen de stekels op de staart en het achterlijf diepe wonden veroorzaken.
Na een jaar zijn de stekelvarkens geslachtsrijp. Stekelvarkens kunnen een jaar of twintig worden in gevangenschap.
Gewone stekelvarkens zijn monogaam. Dat betekent dat een mannetje en een vrouwtje hun hele leven als koppeltje bij elkaar blijven. Jongen blijven vaak een paar jaar bij hun ouders wonen. Een familiegroep leeft samen in een groot hol onder de grond.
Let op: egels kunnen bijten. Plaats de egel in een hoge kartonnen doos, kist of kattenmandje.
De egel heeft voor de mens een hoge aaibaarheidsfactor. Toch houdt het dier niet van aanrakingen. Dan trekt het zijn snuit in en verandert in een 'hondsegel'. Hoe hoger de aaibaarheidsfac-tor, des te meer is de mens bereid iets voor het dier te doen.
Kenmerken. De oerzon heeft een stevig lichaam met een hoge rug en korte poten. Op de nek, romp en staart zitten stekels die het dier beschermen tegen vijanden. Hij heeft zo'n dertigduizend stekels over zijn lichaam, die losjes vastzitten in een laag van spieren onder de huid.
De lange stekels zijn hol en daarmee kan het stekelvarken een ratelend geluid maken als hij zich bedreigd voelt door een naderend roofdier. Ook kan hij de lange stekels uitspreiden zodat hij er groter uitziet.
Verschillende diersoorten gebruiken gif om zichzelf te beschermen of om aan te vallen. Denk maar eens aan de prik van een wesp of de beet van een slang! Er zijn ook dieren die zichzelf beschermen met hun stekels. Het bekendste voorbeeld hiervan is de egel...
De egel is een heel leuk en bijzonder diertje waar geen kwaad in zit. De egel herken je aan zijn bruine wildkleur en zijn stekels.
Bij stekels in je voet hoef je niet naar de dokter, tenzij je de stekels er zelf niet uitkrijgt, je vermoedt dat je een infectie hebt opgelopen of dat je het gevoel hebt dat het er geen herstel te zien is of de pijn juist erger wordt. Bij stekels in je hand is het wel verstandig naar een dokter te gaan.
Zeven- tot achtduizend stekels beschermen de egel tegen hun vijanden: dassen, vossen, honden en roofvogels. Toch zitten stekels soms ook in de weg. Bij de paring leggen vrouwtjes de stekels plat.
Ze vermijden vochtige gebieden en naaldbossen zonder onder begroeiing, egels hebben een hekel aan nattigheid en prefereren droge schuilplaatsen.
Dat is de blauwe vinvis, die kan geluiden maken tot wel 180 decibel. De geluiden kunnen zelfs 800 kilometer verder nog worden waargenomen. De blauwe vinvis is niet alleen de winnaar van de hardste geluidencompetitie, het is ook nog eens het grootste dier ter wereld.
Als een egel werkelijk in nood raakt, kunnen ze luid en doordringend gillen. Soms doet het geluid van jongen denken aan vogels, tijdens het spelen maken ze kwettergeluiden. Jongen in nood, als ze hun moeder bijvoorbeeld kwijt zijn, produceren een herhaald, kort gefluit.
Ransuilen broeden vaak in halfopen (natuur)gebieden, waar ook veel campings zijn te vinden. Je hoort ze 's nachts al van ver met hun typische hoge, piepende, bijna klagende aanhoudende geluid. Ransuilen zijn tijdens de zomer zo luidruchtig omdat de uilskuikens hun nest verlaten en door de omgeving gaan zwerven.
Vossen en dassen vinden het lastig om een opgerolde egel te pakken, maar soms lukt het wel. Grote roofvogels, zoals sperwers en uilen, hebben er minder moeite mee. Bovendien zijn die lastiger te horen en te ruiken. De grootste vijand van de egel is de mens.
Ondanks zijn stekels is de egel geen familie van het stekelvarken. Egels zijn insecteneters, net als spitsmuizen en mollen. Het stekelvarken is een knaagdier. Egels hebben een staartje, 2 tot 4 cm lang en licht behaard.
Een egel kan slecht zien maar des te beter kan hij ruiken. Buiten de normale zintuigen heeft de egel net als bijv. slangen nog een zesde zintuig, nl. het orgaan van Jacobson.
Spirituele betekenis egel
Dit dier laat je zien dat je niet bang moet zijn om dingen te delen. Met andere woorden: het is noodzakelijk om jezelf te zijn en om zelfrespect te hebben. Neem de dingen persoonlijk. Vooral als de mensen om je heen niet kunnen zien wat je bedoelingen zijn of je woorden verkeerd begrijpen.
Breng de egel zo snel mogelijk naar de opvang of laat dit doen door de dierenambulance. Je kunt bij ons 24 uur per dag een egel komen brengen.
Het beste antwoord. Ik heb er vaak verbaasd van gestaan hoe goed egels kunnen klimmen, dus via de trap is geen enkel probleem voor het beestje.
Kortweg: egels kunnen wel degelijk een kip doden, maar het is niet hun gebruikelijke prooi. In mijn voorbeeld waren ze gewoon een erg makkelijke prooi die voorhanden was terwijl hij opgesloten was en geen ander voedsel kon vinden.