Meelmijten lijken met het blote oog nog het meest op “levende” bleke stofdeeltjes. Onder de microscoop ziet men pas dat meelmijten spinachtigen zijn. Voedingsmiddelen waarin zich mijten hebben ontwikkeld, krijgen een karakteristieke muffe geur en een smaak die ze minder geschikt maakt voor menselijke consumptie.
Enerzijds verontreinigt hij het product met zijn uitwerpselen, vervellingshuidjes, cocons en overblijfselen. Anderzijds schimmelen aangetaste kruidenierswaren eerder, veranderen ze soms van kleur en krijgen ze een muffe tot zure geur. Het product is dan niet meer eetbaar en kunt u het beste weggooien.
Rijstmeelkevers, meelmotten of stofluizen zijn kleine beestjes die niet vanuit buiten komen. Volwassen vrouwtjesinsecten leggen eitjes in de graan- of meelproducten. Eén mot, kever of worm kan tientallen tot soms wel honderden eitjes leggen.
Waar komen die beestjes vandaan? Die beestjes zitten (meestal) als eitje reeds in het meel, want in de natuur worden die eitjes in de graankorrel "gelegd" en worden door het maalproces niet allemaal kapot gemaakt.
Kleine zwarte beestjes in bed zijn mogelijk vlooien of bedwantsen. De beste aanwijzing hiervoor is als je 's morgens regelmatig opstaat met heftig jeukende rode beten. Kunnen het geen muggen zijn? Mogelijk wel als je eerst gezoem hoort.
De meest voorkomende beestjes die je in je bed tegen zult komen zijn huisstofmijten, bedwantsen (ook wel wandluis of bedluis genoemd) en vlooien. Spinnen zul je vooral rond je bed zien, omdat zij zich voeden aan de muggen, die zich weer aan jou voeden.
Als er één insect is die veel op een bedwants lijkt, dan is het wel de zwaluwwants! Deze insecten lijken identiek aan bedwantsen. Zwaluwwantsen zijn een direct familielid van bedwantsen en zien er daarom bijna hetzelfde uit.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het meel ruikt muf en is ranzig. Door vocht en warmte tref je eerder insecten aan in meel en bloem. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Je kunt beestjes in meel en bloem het beste voorkomen door graanproducten in afgesloten bakjes, bussen en trommels te bewaren van hard plastic of blik. Maak papieren zakken met meel, suiker bonen direct na aankoop open.
Hoe lang leven meelmotten? De hele levenscyclus van de meelmot beloopt zo'n 4 maanden bij gunstige omstandigheden: een temperatuur van 20 graden of hoger en genoeg voedsel. Het vervelende aan het bestrijden van meelmotten is dat larven en poppen maandenlang kunnen overleven zonder voedsel.
Meelmijten lijken met het blote oog nog het meest op “levende” bleke stofdeeltjes. Onder de microscoop ziet men pas dat meelmijten spinachtigen zijn. Voedingsmiddelen waarin zich mijten hebben ontwikkeld, krijgen een karakteristieke muffe geur en een smaak die ze minder geschikt maakt voor menselijke consumptie.
Hoe kouder de omgeving, hoe langer uw meel of bloem te gebruiken is. Bij een normale huiskamertemperatuur is uw meel niet veel langer dan twee maanden houdbaar. Bij een temperatuur rond of onder de tien graden wordt dat al een jaar. U kunt uw meel of bloem dan ook gerust in uw koelkast en zelfs uw vriezer bewaren.
Meel is echter niet de enige voedingsbron voor de meelmijt. Zij voeden zich met allerlei producten die van planten of dieren afkomstig zijn. Vaak zijn het levensmiddelen die al enige tijd in de voorraadkast liggen en tijdens het bewaren wat vochtig zijn geworden.
De larven kunnen een flink stuk kruipen en verpoppen dus niet altijd in de buurt van de voedselwaren. Zorg er dus voor dat de direct omgeving schoon is en dat eventueel voedsel goed is opgeborgen zodat een potentiële nieuwe besmetting wordt voorkomen. Gebruik een feromoonval waar de mannelijke motten op af komen.
Meelwormen zijn eigenlijk geen wormen, maar larven van de onbekendere meeltor. Het proces is te zien als een levenscyclus van ongeveer drie tot vier maanden. De meeltor legt een eitje, waar een meelworm uitgroeit. Als er na enkele weken een volgroeide meelworm is ontstaan, begint de pop fase.
Meelmotten kunnen in huis terecht komen door voedsel dat is besmet met eitjes of larve. De larve kunnen door zich door plastic en kartonnen verpakkingen heen vreten, waardoor ze zich in de kast kunnen verplaatsen.
Meelmotten durven bijvoorbeeld te smullen van de droge voeding in je voorraadkast: bloem, havermout, chocolade, gedroogd fruit, pasta … daar houden ze van en ze leggen er ook hun eitjes in. Hoewel je er niet ziek van zult worden, wil je ze liever niet in je keuken tegenkomen, toch?
Je ziet kleine witte wormpjes met een zwarte kop. Larven klimmen soms langs muren, en houden zich graag op vlak onder het plafond. Rondvliegende motten die in een soort zigzag patroon rondfladderen. Kleine gaatjes in verpakkingen die je er zelf beslist niet in hebt gemaakt.
Ze leggen eitjes in de kleinste hoekjes, je kan ze dus vinden in de hoek van een kast, achter een lijst, op blikjes met levensmiddelen of in papieren of plastic verpakkingen van droogkorrelige producten.
Dat bloem een houdbaarheidsdatum heeft, wil niet zeggen dat je ze direct moet opmaken. Je kunt bloem 1 tot 2 jaar bewaren als je het op de juiste manier doet. Wel gaat de bakkwaliteit wat achteruit. Deeg gemaakt met oudere bloem rijst bijvoorbeeld minder goed.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De bloem ruikt muf en ranzig. Als het te vochtig is bewaard dan is er kans op schimmel en insecten. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Meel is heel goed in de koelkast of vriezer te bewaren, maar verpak het dan wel zo hermetisch mogelijk in een kunststof zak. Het kunststof beschermd het meel tegen de overdracht van geurtjes omdat meel heel snel geurstoffen absorbeert. Daarnaast biedt het een bescherming tegen vocht.
Bedwantsen hebben een hekel aan extreme hitte, maar ook aan vrieskou. Daarom kun je het volgende proberen om bedwantsen te bestrijden. Warmte: Stop alle besmette spullen in een zak en was ze minimaal op zestig graden. Dit zorgt ervoor dat de beestjes dood gaan.
U herkent een plaag van bedwantsen aan donkere of zwarte vlekken aan de zoom van de matras. Dit komt door de poep van de bedwants. Ze hebben een aparte geur. Ze ruiken naar zoete amandel of koriander.
Je kunt ze terugvinden over je hele lichaam, maar vooral daar waar je lichaam het matras raakt. Bedwantsen maken het zichzelf graag gemakkelijk. Waar de huid het zachtst is, is het makkelijk toehappen voor ze. Denk daarbij aan buik, lenden, benen, billen, rug en zelfs bultjes op hoofdhuid.