Stokbrood is de Nederlandse naam voor de Franse broodsoort baguette. Wat zeg ik, Franse broodsoort? Stokbrood dateert uit de 19e eeuw en de bereidingswijze van dit brood komt uit Oostenrijk.
Stokbrood is de Nederlandse naam voor de Franse broodsoort baguette wat letterlijk vertaald "Stokje" betekend. In Frankrijk wordt het stokbrood door de bakkers ook wel 'Weens brood' genoemd, omdat het dus uit brood Oostenrijk komt.
Baguette. Het bekendste brood van Frankrijk is toch echt de baguette. Je vindt ze bij elke Franse bakker en ze worden de hele dag door vers gebakken. Het lekkerste moment vind ik dat eerste puntje dat je van het brood afbreekt, vaak al direct zodra ik de boulangerie uit loop.
Baguette, flûte, pistolet
Het brood wordt snel hard en wordt daarom zo vers mogelijk gegeten en de hele dag door gebakken. De Franse bakker verkoopt ook een petit pain * (een kort formaat stokbrood) en een flûte (fluit, een dubbelbrede en -zware variant). De 'flûte' heet in sommige streken gewoon een 'pain' (brood).
Door het lange rijsproces is onder andere de suikervorming anders. Dit resulteert in een betere smaak en sterker aroma. Daarom ruikt het Franse brood zo lekker. Het is in Frankrijk wettelijk niet toegestaan om vet toe te voegen aan het 'gewone' brood.
De baguette is een brood dat je elke dag vers haalt bij de bakker. Je hoort het dezelfde dag nog op te eten, binnen acht tot tien uur, anders is hij niet lekker meer. De Fransen eten het brood daarom ook de hele dag door. De baguette is neutraal van smaak en past overal bij: ontbijt, lunch en avondeten.
Vanaf 2000 is Turkije het land met de grootste broodconsumptie per hoofd van de bevolking met 199.6 kg (440 lb) per persoon. Turken eten jaarlijks meer dan drie keer hun eigen lichaamsgewicht aan brood.
De gemiddelde baguette kostte vorig jaar 90 cent en de komende tijd kan de 'psychologische grens' van 1 euro wel eens overschreden worden. Voor Fransen, die meestal dagelijks een stokbrood kopen, is die prijs van 1 euro een belangrijke symbolische drempel.
1. La baguette (standaard wit stokbrood) Tuurlijk, een Fransman koopt 'une baguette'. Dit is inderdaad de manier om een 'gewoon' stokbrood te vragen, het witste en eenvoudigste in zijn soort.
Onder meer Fransen, Engelsen, Duitsers en Amerikanen zijn geregeld blijven spreken van Holland als aanduiding voor Nederland.
Het pain complet is de Franse variant van ons volkorenbrood. Voor het deeg wordt niet alleen de graankorrel gebruikt, maar ook het vliesje dat eromheen zit. Dat maakt dit brood wat compacter en ook smeuïger dan broden die zijn gebakken met geraffineerd meel.
Mensen denken vaak dat de croissant uit Frankrijk afkomstig is, maar niets is minder waar. De croissant komt oorspronkelijk uit Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk, en dus niet uit Frankrijk.
Roggebrood is een voedzaam brood gemaakt van rogge, water, zout en soms gist of zuurdesem. Een plakje roggebrood levert 15 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan voedingsvezels en ijzer op.
De stokbroden wegen per stuk 125 gram.
Officieel hoor je voor een baguette iets van 250 gram deeg te gebruiken, en worden ze zo'n 60 cm lang.
Het ontbijt
Het klassieke Franse ontbijt bestaat uit een grote kom koffie en een stuk stokbrood dat men in de koffie doopt. Per regio verschilt het of hieraan nog boter en croissants worden toegevoegd. De "café au lait", koffie met veel warme melk, hoort echt bij het ontbijt.
Le petit déjeuner (het ontbijt)
Maar traditioneel bestaat een ontbijtje in Frankrijk uit een grote mok koffie met melk (café au lait). Daarbij eten de Fransen dan een stuk stokbrood met boter en jam dat in die koffie wordt gesopt. Soms wordt ook wel eens een croissantje of pain-au-chocolatgegeten.
Het avondeten bestaat in Frankrijk traditioneel uit een voorgerecht, een hoofdgerecht, eventueel een kaasplankje en een toetje... Als Fransen hun maaltijd beginnen met een voorgerecht dat bestaat deze vaak uit soep, stokbrood of een salade.
Voor het meest Volmaakte Stokbrood hebben we dus patentbloem nodig of bloem van harde tarwe. Misschien komt die er nog aan, Marjoleine. Maar anders weet je het dus: Volmaakt Stokbrood wordt gemaakt van tarwebloem van harde tarwe.
De baguettes van Lidl eindigden met het rapportcijfer 6,3 op de eerste plaats, meldt Distrifood. De jury, bestaande uit Franse bakkers, was over het algemeen niet te spreken over de kwaliteit van het Nederlandse stokbrood.
Groenten zijn niet zo doorgedrongen, die moet je echt apart bestellen. De Fransen zien aardappels en patat als groenten. Natuurlijk zit er baguette bij de maaltijd, de bedoeling is dat je met stukjes daarvan 'sopt' en je bord schoonveegt."
In Frankrijk bent u goedkoper uit voor flessenwater, vlees, cosmetica en wijn. In de Koppenreportage bleek ook hetzelfde televisietoestel in Frankrijk 35 % voordeliger dan in België. Luxemburg blijft voorlopig nog altijd iets voordeliger voor brandstof. Ook koffie en dierenvoeding zijn er minder duur.
De Nederlander ontbijt best uitgebreid; een bammetje met kaas en vleeswaren, of een bakje yoghurt met fruit muesli, enz. Een kop koffie of thee erbij en we zijn content. De Fransman daarentegen doet het veel bescheidener met een stukje stokbrood of een croissant, wat jam met koffie of thee of warme chocolademelk.