Semola is het Italiaanse woord voor bloem.Semolina is het Engelse woord voor griesmeel.
Met Tarwe Griesmeel kun je onder andere een heerlijke ouderwetse griesmeelpudding of griesmeelpap maken. Je kunt met griesmeel onder andere ook brood bakken en pasta maken. De Franse naam voor tarwegriesmeel is semoule, de Italiaanse naam is semolina, de Turkse naam Irmik en de Arabische naam is Smida.
Polenta is gemaakt van maïs, durummeel net als semolina van harde tarwe. In essentie is er geen verschil tussen semolina en durummeel. Durummeel is een fijne maling, vrij van zemelen, zeer geschikt om brood mee te bakken en voor het maken van pasta's die elastisch moeten zijn, zoals spaghetti of linguini.
Waarvoor gebruik je semolina? Pizza- en broodbakkers gebruiken semolina graag om hun werkblad mee te bestrooien en zo te voorkomen dat het deeg gaat plakken. Nog leuker is het echter om een beetje aan het deeg toe te voegen. Zo worden de bodem en korst lekker knapperig.
Semolina is griesmeel. Vermoedelijk heb je griesmeel van durum (harde) tarwe nodig, semola di grano duro. Sommige supermarkten verkopen het wel, maar kijk anders eens bij een Turkse/Marrokaanse winkel die hebben vaak ook nog keus uit fijnere of minder fijne semolina.
De Cecco Semola di grano duro rimacinata reserveren | Albert Heijn.
Semola di grano duro (tarwegries ) is grof meel van durumtarwe of harde tarwe (Triticum durum), een tarwesoort met een grote en harde korrel, waardoor het meel een hoog gehalte aan gluten bevat. Durumtarwe groeit alleen goed in een warm klimaat en wordt in Europa voornamelijk in het Zuiden verbouwd.
Het is een supergezond meel. Je kunt het op allerlei manieren inzetten in de keuken maar er zijn ook medicinale aanwendingsmogelijkheden. Durum remt ontstekingen doordat het antioxidanten bevat. Semolina gebruiken kan helpen bij preventie van diabetes en hart- en vaatziekten.
Griesmeel wordt soms aangeboden als semolina (Italiaans) of semoule (Frans) en dat betreft vaak het griesmeel van durumtarwe, maar het kan ook gries zijn van andere graansoorten. Thuisbakkers gebruiken griesmeel van bijvoorbeeld mais, om het plakken van het deeg te voorkomen.
Type 00-bloem, of '00-bloem', is een tarwebloem gemaakt van gemalen, gezeefde tarwe. Bij type 00 is die tarwebloem héél fijn gemalen. Het is daardoor de meest verfijnde soort van alle bloem- en meelsoorten. Type 00 is enigszins vergelijkbaar met wat wij in Nederland 'patentbloem' noemen, maar is fijner gemalen.
Als je de korrels uit de tarwe haalt en je zeeft het fijnere meel eruit, hou je een grof soort tarwemeel over. Dat is griesmeel. En daarvan wordt couscous gemaakt.
Het is rijk aan koolhydraten ( per 100 gram ongeveer 70 gram) maar laag in suikers ( per 100 gram ongeveer 1 gram) Het bevat geen gluten. Maïsgries is dus zeer geschikt voor mensen die graag op hun voeding letten. Door de vrij hoge koolhydraten wordt maïsgries afgeraden in een koolhydraat beperkt dieet.
Polenta is een (bij)gerecht op basis van maïsmeel of maïsgriesmeel. Het lijkt een beetje op pap. In onder meer (Noord-)Italië, Oostenrijk, Kroatië en Slovenië zijn ze er gek op, maar in Nederland staat het niet vaak op het menu. Zonde, want deze “pap” vormt de basis van een diverse lekkere gerechten!
Polenta is in feite griesmeel van maïs. De maïs wordt gemalen tot een meel-achtige substantie. En mocht je denken: wat is griesmeel ook alweer? Griesmeel kan grof gemalen tarwe, spelt, mais of rijst zijn.
De Italianen gebruiken de aanduiding “00” om de zogeheten uitmalingsgraad van de bloem aan te geven. Zowel patentbloem als 00-bloem is heel fijn van structuur. 00 wil zeggen dat de bloem zeer fijn gemalen is en een lage uitmalingsgraad heeft. De uitmalingsgraad is laag omdat er veel deeltjes weggezeefd zijn.
Meel is gedeeltelijk gezeefd: er zitten nog kiemen en zemelen van het graan in, en daardoor is meel niet donker en ook niet licht van kleur. We spreken van tarwemeel, roggemeel, maïsmeel, enzovoort. Als de maling grof is, spreken we van griesmeel.
Italiaanse bloem speciaal voor pizzadeeg heeft vaak een fijnere maling dan gewone bloemsoorten en daarmee zou je dus een betere pizzakorst krijgen. Veel supermarkten verkopen daarom inmiddels type 00 bloem voor pizza. Dat type bloem heeft een hele fijne structuur en is daarom ideaal voor het bakken van pizza.
Durumgries is gemaakt van de graansoort durumtarwe, harde tarwe. Deze tarwe wordt hoofdzakelijk gebruikt voor pastaproducten maar in de landen rond de Middelandse zee wordt en ook brood en pizza's van gebakken. Durumtarwe heeft een hele volle smaak en een gele kleur en is daarom onderscheidend.
Volkorenpasta bevat veel meer vezels dan gewone pasta omdat het gemaakt is van de hele (vermalen) graankorrel. Volkorenpasta past in een gezond voedingspatroon. Voor volkorenpasta gelden dezelfde gezondheidseffecten als voor andere volkoren producten.
Volkorenpasta met meeste vezels
Zoals in de tabel hierboven te lezen bevat Demeter speltvolkoren tagiatelle de meeste vezels, namelijk wel 4 gram vezels per 100 gram. Hierna volgen de volkorenpasta's van Grand'Italia met gemiddeld de meeste vezels, 3,6 gram vezels per 100 gram.
Er zijn globaal twee soorten tarwegries: gries gemaakt van harde tarwe (durum) en gries gemaakt van zachte tarwe. De laatste is bekend onder de naam griesmeel, een product dat in Noord-Europa vooral geassocieerd wordt met desserts.
Als het op pasta aankomt, geloven we Italianen blindelings. Hoewel de schappen in de supermarkt vol liggen met verschillende merken pasta is er volgens de meeste Italianen maar één merk die ze kopen als ze gedroogde pasta nodig hebben. En dat is De Cecco.
Meestal wordt aangeraden om Durum meel te gebruiken. Dit meel is een harde tarwe en geeft een grovere structuur aan de pasta, tevens geeft dit meel een lekkere smaak aan de pasta. Let er wel op dat als je dit meel wilt gebruiken, dat er op de verpakking semola di granoduro of Semola rimacinata di grano duro staat.
De standaard verkrijgbare tarwebloem of patentbloem is niet geschikt voor pastadeeg. Hiervoor is durum tarwe (griesmeel) nodig, een hardere tarwe die verbouwd wordt rond de middellandse zee.