In Nederlandstalig België is witloof het gebruikelijkst, maar witlof komt ook regelmatig voor.
Witlof, ook wel 'Brussels lof' genoemd, is van oorsprong omstreeks 1830 vlakbij Brussel ontdekt. Het tweejarig bladgewas wordt in het eerste jaar in mei geteeld door de wortelen te zaaien, waarna het in de herfst wordt geoogst. Na het trekken worden ze in een donkere ruimte geplaatst.
Terug naar Actualiteit >Witloof, een typisch Belgische wintergroente! In de koudste maanden van het jaar zijn wintergroenten niet weg te denken van ons weekmenu. Witloof is één van die typisch Belgische wintergroenten die dan bij veel gezinnen op tafel komt en dan ook op zijn lekkerst is.
Witlof is familie van andijvie. Witlof wordt in het donker geteeld. De afgesneden krop kun je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
De plant is 30-120 cm hoog, heeft een sterke penwortel en een sterk vertakte stengel. De 3-5 cm grote bloemhoofdjes zijn lichtblauw en bevatten alleen lintbloemen. Het hoofdje is enkel in de ochtend geopend. De vruchten zijn nootjes.
Cichorei (Cichorium) is een geslacht uit de composietenfamilie (Compositae of Asteraceae). Tot dit geslacht behoren onder meer witlof (witloof) en andijvie.
Witlof bereiden & bewaren
Witlof kun je 7 tot 10 dagen in de koelkast bewaren. Rauwe witlof kun je ook invriezen. Blancheer (= kort verhitten) de groente 2-5 minuten kort voor invriezen. Je kunt de groente dan tot 1 jaar in de diepvries bewaren.
De asperge behoort tot de familie van de lelieachtigen, net als de lelie, narcis, knoflook en prei.
Witlof, ook wel Brussels lof genoemd, is een bladgroente die in het donker wordt geteeld, in het licht zou de krop namelijk groen worden. Witlof is een heerlijke, frisse, bittere groente de je zowel rauw als gekookt kan eten. Waar komt de witlof vandaan: De witlof is afkomstig uit Nederland, België en Frankrijk.
Snijd je bij WITlof aan de onderkant het bittere stukje eruit, de doorgeschoten of te vroeg uit het donker dus aan licht blootgestelde groene witlof is BITTER van smaak. Afhankelijk van je eigen smaak is het eetbaar , rauw of gekookt of als stamppotje , gewoon uitproberen.
Het traditionele witloof groeit in volle grond en is slechts van oktober tot april beschikbaar. Die grond zorgt voor de échte, volle witloofsmaak. Er bestaat Brussels en Brabants grondwitloof. Brabants grondwitloof is iets breder verspreid dan Brussels grondwitloof.
Op elke verpakking kan je een sticker vinden met het label van Brussels Grondwitloof of Brabants Grondwitloof. Op dit label staat ook steeds de naam van de teler vermeld.
Jaarrond verkrijgbaar. Witlof is jaarrond uit Nederland verkrijgbaar.
Maak het witloof wat minder bitter
Snijd onderaan de kern het kegeltje uit de stronk. Je kan de bittere smaak van witloof ook verzachten door melk aan het kookwater toe te voegen. Witloof karamelliseren met wat honing is een goede manier om witloof te introduceren bij je kinderen.
Stronkjes rauw witloof lenen zich niet goed om zomaar ingevroren te worden. Je kan ze beter enkele minuten blancheren (kort koken), laten uitlekken en nadien in een goed afgesloten container invriezen. De complete schotel witloofrolletjes met saus kan je best garen in de oven, laten afkoelen en nadien invriezen.
Witlof dag van tevoren koken
Dan kun je de groente al een dag van tevoren koken. Laat de stronkjes witlof goed uitlekken en wanneer ze zijn afgekoeld, zet je ze in de koelkast. Zo kun je ze de volgende dag direct verwerken in een lekker gerecht.
De jonge bladeren kunnen rauw of gestoofd gegeten worden. Om de smaak van de bladeren wat te verzachten wordt cichorei wel eens gebleekt, in de culinaire wereld spreekt men dan over molsla. Dit gebleekte blad is net als witlof te eten. Ook de bloemen zijn eetbaar en een mooie toevoeging aan salades.
Cichorei is te koop als poeder in de supermarkt of de natuurvoedingswinkel.
Cichorei bestaat voornamelijk uit inuline, wat zoals we eerder al aangaven een oplosbare koolhydraat is. Deze moedigt goede bacteriën aan om in de darmen te groeien. Deze micro-organismen helpen bij de spijsvertering en houden je lichaam vrij van vrije radicalen.
Het is een natuurlijke zoetstof en een probioticum en is daarom goed voor onze spijsvertering. Een ander onderzoek wees uit dat cichorei ook een gunstige invloed heeft op het LDL of wel het 'slechte' cholesterol en dat het helpt bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Hierdoor verkleint het risico op diabetes.
Cichorei kent een lange geschiedenis wat betreft het gebruik als heilzaam kruid. Het zou vooral waardevol zijn vanwege het opwekkende effect op de lever en het spijsverteringsstelsel. De wortel bevat inuline, een caloriearm, oplosbaar voedingsvezel, die geschikt is voor diabetici.
Cichorei is één van de plantensoorten die inuline in wortels opslaat tot een niveau dat winning aantrekkelijk maakt. Aan wilde cichorei werden geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven, met name ook door de bittere smaak. Ook werd cichorei in het verleden gebruikt als surrogaat voor koffie.