Gebruik maximaal 75% van de beschikbare ruimte in je voorraadkast, anders kun je de spullen er niet meer makkelijk in vinden of uithalen! Zet verpakkingsdozen zoveel mogelijk verticaal in plaats van horizontaal weg; maak dus geen torenhoge stapels van dozen rijst, macaroni en pasta, maar zet ze naast elkaar.
De standaard kast is 30 cm diep en 200cm hoog. Als dit te diep is kan de kast ook op een andere dieptemaat geleverd worden. Wanneer de doorgang 65cm of smaller is maken wij de kast 25cm diep. Voor trap- en gangkasten die lager zijn dan 200cm is een aanpassing van de inzetkast ook mogelijk.
De ruimte onder de trap als opbergruimte
Je kunt de ruimte bijvoorbeeld met gipsplaten dichtmaken en hierin één of meerdere binnendeuren of kastdeuren plaatsen. Je kunt ook kasten op maat laten maken die precies in de ruimte passen. In de opbergruimte onder de trap kun je op deze manier heel wat spulletjes opbergen.
De ruimte onder de trap is ook heel geschikt om een zitplek te creëren. Je kunt bijvoorbeeld een bank(je) of een fauteuil neerzetten. Zet er een vloerlamp bij, en je hebt een leeshoek gecreëerd. Eventueel kun je er ook nog een vloerkleed neerleggen en wat posters ophangen.
Maak de trap extra vrolijk door de muur te behangen. Kies voor een print of kunstwerk dat zich uitstrekt over de hele muur in het trapgat. Zo geef je de hal, waar de trap zich vaak bevindt, meteen een upgrade en hoef je er verder nog maar weinig aan te doen. Het behang zal genoeg aandacht trekken.
Maatvoering van een kledingkast: interieur
De meeste kastsystemen waarmee ik werk houden een ruimte aan tussen de legplanken van ongeveer 35 cm. Hangroedes kunnen op verschillende maten, maar minimaal wordt er een maat aangehouden van ongeveer 105 cm. Dat is voldoende voor blouses/overhemden en jasjes.
Een paar mogelijkheden: Spaanplaat, MDF en multiplex zijn relatief goedkoop en makkelijk te zagen en te schroeven. MDF moet je vooraf in de grondverf zetten om kromtrekken te voorkomen. Een nadeel van deze materialen is dat ze niet zo goed tegen vocht kunnen en dus minder geschikt zijn voor keuken of badkamer.
De gemiddelde prijs voor een trapkast op maat bedraagt € 500 – 1.000 per lopende meter (incl. btw en plaatsing). Voor een kast van 3 meter kom je dus aan een kostprijs van ca. 1500 tot 3.000 euro.
Maak makkelijke stapeltjes
Wanneer je hebt uitgezocht wat je houdt en wat er weg kan is het tijd om de kleding die je houdt op te delen in makkelijke stapeltjes. Het beste kun je dit doen door soort per soort te stapelen. Dus per kledingstuk, maar het liefst ook gesorteerd op stofsoort of kleur en print.
Leg de kledingstukken op je bed en begin met uitzoeken. Vieze kleding mag gelijk de wasmand in. Vervolgens maak je drie stapels: “houden”, “twijfel” en “weg”. De “houden” stapel is voor je favoriete items die je regelmatig draagt, deze kleding mag direct weer terug in de kast.
Je kunt jouw meubel laten maken in verschillende houtsoorten, waaronder een kast van MDF. We gebruiken standaard een materiaaldikte van 9 mm, waarvan we holle planken maken die stevig zijn en toch licht van gewicht. Om deze mooi en sterk te rijgen, is de minimale dikte van de staande en liggende delen 3,0 cm.
De fineerlagen van Multiplex Berken zijn namelijk erg dun, waardoor er in een plaat veel lagen worden gebruikt. Hierdoor is de plaat erg sterk en zal het niet buigen onder druk. Hierdoor wordt het veel gebruikt voor meubels en andere projecten binnenshuis die relatief zwaar belast kunnen worden.
Welk hout werkt het minst? Alle soorten hout kunnen kromtrekken. Hout met een open celstructuur zoals vuren zal sneller kromtrekken dan hout met een dichte structuur zoals Red Cedar of Lariks. Teakhout trekt het minste krom.
Je boort ronde gaten in de zijwanden (niet te diep) en klemt hierin een busje waarin stiften passen, waarop de legplank rust. Rechtstreeks stiften of houten deuvels in de zijwand plaatsen kan natuurlijk ook. Vaste steunen of dragers met bevestiging door schroeven of spijkers, zowel in de kastwand als onder de legplank.
De standaard hoogte van de kastinterieurs is 222 cm.
Het meest gebruikte materiaal voor kastplanken is spaanplaat. Dit is vaak versterkt doordat het voorzien is van fineer of kunststof aan beide zijden. Spaanplaat heeft de neiging om al bij lichte belasting door te buigen.
Een gemakkelijker oplossing is werken met opspanschroeven. Je schroeft ze in de bovenkant van de trede en door het aandraaien spant de trede zich op het stootbord. Als de achterzijde van de trap goed toegankelijk is, kun je ook kraak-latten gebruiken. Of eigenlijk antikraaklatten, en niet duur.
De maten van het trapgat horen altijd iets groter te zijn dan de trap zelf. Dit is ook afhankelijk van het soort trap u gaat plaatsen. Voor één persoon hoort de breedte van een trap minimaal 600 mm te zijn, voor twee personen is dit 800 mm. Maar de meest aangename maat om een trap omhoog te lopen is 900mm.
Definities die `trapkast` bevatten:
onder de trap valt en de ruimte onder de trap benut kan worden voor een afgesloten ruimte (bij een trapkast e.d.). Verder geven de stootborden enigszins stevigheid en stijfheid aan de trap.
Het minimum aantal kledingstukken dat je in je bezit moet hebben, verschilt echt van persoon tot persoon. Het hangt af van je leefstijl, je werk, of en hoeveel je sport en je andere hobby's en bezigheden, hoeveel je zweet, hoe vaak je kunt en wilt wassen en veel nog meer factoren.