Om toch een antwoord te geven op je vraag kan je stellen dat mosselen die gekoeld en vochtig bewaard worden ongeveer 7 dagen kunnen overleven zonder water.
Ook als de schelp van een mossel zich vóór het koken niet sluit of als een mossel na het koken niet open is, is het aan te raden om ze weg te gooien. Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Echt nodig is mosselen wassen dus niet meer, al blijft het een goed idee om mosselen nog even te spoelen voordat ze de pan in gaan. Koop je mosselen die nog niet schoongemaakt zijn, bijvoorbeeld bij de visboer, laat ze dan wél een uur in koud water met veel zout liggen.
De drijvende mossel
In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn drijvende mosselen niet altijd slecht. Het kan zijn dat ze bij het spoelen geschrokken zijn en zuurstof gehapt hebben. Hierdoor komt er een luchtbel in de schelp en zo blijven ze dan drijven. Je kan ze dus gewoon meekoken en opeten.
Houd de open mossel met de bolle kant onder de koude kraan en tik tegelijkertijd tegen de schelp. Na een paar minuten sluit de schelp zich. De mossel lijkt 'wakker' te worden. Mosselen waarvan de schelp stuk of beschadigd is, kunnen beter weggegooid worden.
Vooralsnog worden schaaldieren, in tegenstelling tot vissen, in de EU niet ingedeeld bij dieren die gevoel hebben.
Het mediane risico op infectie door C. lari na het eten van een enkele portie rauwe schelpdieren blijkt dan 2-10% (oesters) of 5-20% (mosselen) te zijn, afhankelijk van het tijdstip binnen het seizoen. Onzekerheidsanalyse leidt tot een 95% bovengrens voor het infectierisico van 60% .
Door die verkeerde mossel ben je besmet met Diarrheic Shellfish Poisoning (DSP), letterlijk 'diarree-veroorzakende schelpdiervergiftiging'. Vervelend, maar behalve dat je misschien nooit weer mosselen wilt eten is er geen blijvende schade.
Ongekookte mosselen, in een open verpakking of zonder verpakking, kunnen maximaal een dag bewaard worden in de koelkast. Bij een gesloten verpakking kun je het beste op de datum op de verpakking kijken. Gekookte mosselen die uit de schelp zijn gehaald, kun je afgesloten maximaal twee dagen bewaren in de koelkast.
Tussen oranje en witte mosselen is er absoluut geen smaak- noch een kwaliteitsverschil. Deze kleurvariatie hangt samen met de dikte van de schelp. Dikke schelpen laten weinig licht door en bieden daarom blekere mosselen. Mosselen die na het koken niet openen, mag je gerust eten.
Leg ze in een emmer, bedek ze met een natte doek en daarbovenop ijsblokjes. Bewaar ze op een koele plaats. Als het ijs gesmolten is, giet je het water af en vervang je het ijs. De mosselen mogen niet in het water liggen, anders verdrinken ze.
Tijdens de emersieperiode wordt de schelp met behulp van de sluitspier gesloten gehouden om uitdroging te voorkomen. Bij vloed staat de mossel onder water, de sluitspier ontspant en de kleppen openen zich waardoor voedsel uit het water kan worden gefilterd. Een mossel kan 18 tot 24 jaar oud worden.
Ongekookte Mosselen in een geopende verpakking of zonder verpakking kunnen tot 1 dag in de koelkast bewaard worden. Gekookte Mosselen uit de schelp gehaald kunnen tot 2 dagen in de koelkast bewaard worden. Gekookte Mosselen uit de schelp gehaald kunnen tot 3 maanden in de vriezer bewaard worden.
Zeeuwse mosselen kunt u na aankoop het beste, gewoon in de verpakking, in de groentelade van uw koelkast bewaren. Mosselen zijn levende beestjes. Zorg er daarom voor dat er voldoende lucht in de verpakking kan komen. Zitten ze vers in een zak, laat deze iets open.
Hoe bewaar je een restje mosselen? Mosselen die over zijn, haal je best uit hun schelp. Bewaar ze in een goed afgesloten doosje in de koelkast, of vries ze (liefst los van elkaar) in. In de koelkast blijven ze 2 dagen goed, in de diepvriezer 3 maanden.
VOORBEREIDEN (de mosselen panklaar maken, kan enkele uren van te voren, de mosselen daarna wel weer terug in de koelkast zetten): Spoel de mosselen een paar keer in een (afwas) bak met steeds schoon, koud water tot er geen zand meer vanaf komt en doe de mosselen daarna in een (afwas) bak met ruim koud water (dit is ...
Melk tegen mosselallergie
Ze worden misselijk en kunnen last krijgen van huiduitslag. Vroeger werd gezegd dat het drinken van een glas melk na de mosselmaaltijd kon helpen deze symptomen te voorkomen.
Tussen oranje en witte mosselen is er noch smaak- noch kwaliteitsverschil. Vaak wordt er verteld dat het kleurverschil te wijten is aan het geslacht van de mossel. Vrouwtjes zouden oranje zijn en mannetjes wit. Dit is echter een fabeltje.
Mosselen van bij de visboer leg je best een uur op voorhand in koud, goed gezouten water. Hierdoor gaan de mosselen zand en vuiligheid uitspuwen en blijven ze in leven. Kuis hierna ook de schelpen en snij de baard eraf.
De oneetbare deeltjes die de kieuwen hebben tegengehouden worden uitgescheiden. Een soort poep dus. Mosselbanken bestaan voor een groot deel uit mosselen, maar ook uit mosselpoep. Zeewier plakt daar aan vast en dat geeft zo'n mosselbank extra stevigheid.
ASP veroorzaakt binnen 24 uur maag-darmstoornissen, zoals misselijkheid, buikkramp en diarree. Bij ernstige vergiftiging ontstaan binnen 48 uur neurologische problemen zoals duizeligheid, hoofdpijn, stuiptrekkingen en geheugenverlies.
De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert om één keer per week een gerecht met vis en/of schaaldieren op tafel te zetten. Maar wat maakt mosselen zo gezond? Ze zijn een rijke bron van eiwitten en leveren voldoende visvetzuren voor een hele week! Het beetje vet dat ze bevatten zijn gezonde omega-3-vetzuren.
Wat in de gft-bak mag
Moet je toch wat eten weggooien, dan mag dat bij het gft-afval. Net als fruit- en aardappelschillen, eierschalen, oud brood en kaaskorsten waar geen plastic in zit. Ook vis- en vleesafval zoals mosselschelpen, botjes en graten horen thuis in de groene kliko.
Klachten en symptomen bij infectie met salmonella
Klachten die kunnen ontstaan zijn: misselijkheid, overgeven, diarree (soms met slijm en bloed), buikkrampen, koorts en hoofdpijn. Met name bij een infectie met de Salmonella typhi en de Salmonella paratyphi bacterie kunnen de klachten heel hevig zijn.
Mosselen na bereiding her-invriezen kun je beter niet doen. Als je zeevruchten tweemaal invriest en ontdooit zal de smaak- en textuur tegenvallen.