Portugal kent natuurlijk de bacalhau (wat, naar eigen zeggen, wel op 365 manieren klaargemaakt kan worden, zodat je het elke dag van het jaar op een andere manier kunt eten). Daarnaast zijn de Portugezen dol op 'gewoon' een stuk geroosterd/gegrild vlees of vis.
Verse vis, schelp- en schaaldieren vormen het hoofdbestanddeel van de Portugese keuken. Het nationale gerecht van Portugal is bacalhau. Deze stokvis kan op oneindig aantal manieren worden bereid. Zoals bij bijna alle gerechten wordt gebruik gemaakt van olijfolie en knoflook.
Portugal: het land van gegrilde sardientjes, melancholische fado, de glorierijke ontdekkingsreizen, mooie zandstranden en portwijn. Daar moet u kennis mee maken! We hebben een website vol geschreven over dit heerlijke land. We laten het beste, mooiste, lekkerste en het meest verrassende van Portugal zien.
De keuken van Portugal is eerlijk en eenvoudig: heel veel vis, vlees, heerlijke soepen. Kaneel, kruidnagel, koriander en pepertjes worden veel gebruikt. De meer exotische invloeden hebben in de loop der jaren via de verschillende koloniën in de Portugese keuken hun intrede gedaan.
Portugal kent natuurlijk de bacalhau (wat, naar eigen zeggen, wel op 365 manieren klaargemaakt kan worden, zodat je het elke dag van het jaar op een andere manier kunt eten). Daarnaast zijn de Portugezen dol op 'gewoon' een stuk geroosterd/gegrild vlees of vis.
Het ontbijt is voor de meeste Portugezen de minst belangrijke maaltijd van de dag. Een broodje hartig of iets zoets volstaat meestal wel. De koffie is onmisbaar! En hij zal nog vaak gedronken worden naarmate de dag vordert.
Portugal staat bekend om de gastvrije bevolking, de portwijn en de schitterende natuur. Er zijn verschillende nationale parken en er zijn de Azoren. Dit is een groep van 9 eilanden die bij Portugal horen.
Ontbijt. Het Portugese ontbijt is over het algemeen niet heel uitgebreid. De oudere Portugees gaat naar de pastelaria (bakkerij) voor een kop koffie (een bica of -als dat te sterk is- een galão, zie ook de drinkgewoontes) met een zoet broodje, pastel de nata of toast met wat boter.
Portugal heeft een aantal internationaal bekende bieren zoals Sagres en Super Bock, die de markt die je in elke bar kunt vinden. Hoe zit het met de ambachtelijke bieren van Portugal? Hoewel het niet erg actief is, zijn hier een aantal Portugese ambachtelijke bieren die je kunt proberen.
Portugal neemt op de Cost of Living Index een plek in de middenmoot in. Leven in Portugal is net iets voordeliger dan in Spanje of Griekenland, en zelfs een stuk goedkoper dan in Duitsland, Italië, Nederland, Frankrijk of de Scandinavische landen.
Elke regio heeft zij eigen traditionele gerechten, vaak bereid met verschillende soorten vlees, zeevruchten of verse vis. In heel Portugal wordt gedroogde en gezouten kabeljauw (bacalhau) op verschillende manieren bereid. Een Portugese stoofpot genaamd cozido à portuguesa (zie foto) is ook populair.
In de meeste Portugese restaurants wordt er voor het eten standaard een mandje brood gebracht met daarbij een schaaltje olijven en een beetje boter. Vaak zitten er ook diverse soorten vispaté bij plus een stukje kaas. Een dergelijk couvert is ook een prima borrelhapje voor bij een fles wijn.
Portugezen zijn dol op varkensvlees en mosselen. Carne de Porco Alentejana is een combinatie van deze twee 'ingrediënten'. Het typische gerecht wordt geserveerd in de meeste visrestaurants van Lissabon, waarbij er vaak groenten en koriander worden toegevoegd.
Diner (Jantar)
Portugezen dineren tussen 20:00 en 22:00. De meeste restaurants openen hun deuren rond 20:00. Let wel op dat veel restaurants op zondag- of maandagavond gesloten zijn. Uit eten gaan is overigens in Portugal (ten opzichte van andere landen in Europa) goedkoop.
Restaurants gaan pas rond 19.00 uur open voor het diner. Ook deze maaltijd is erg uitgebreid en de meeste restaurants zijn dan ook open tot middernacht. Fooi geven is in Portugal niet verplicht, maar wel gebruikelijk.
Over het algemeen is het kraanwater van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.
Stranden van de Algarve – De mooiste plek in Portugal!
Gelegen in het uiterste zuiden van Portugal, is de adembenemend Algarve kustlijn. In tegenstelling tot de meeste andere Zuid-Europese landen heeft Portugal een Atlantische kust, met enorme gele kalkstenen kliffen en grotten.
Halverwege volgend jaar kan men in Portugal alleen nog thuis of op straat roken. De regering heeft vorige maand een nieuwe wet aangenomen die roken op het werk, in de vrije tijd en in openbare gelegenheden verbiedt. In scholen, hotels, sportkantines, bars, restaurants en discotheken mag dan niet meer worden gerookt.
In eenvoudige eettentjes zijn fooien niet gebruikelijk. Maar in restaurants rekent het personeel wel op een fooi. Je kunt na het afrekenen een bedrag op tafel achterlaten, ga daarbij uit van 5 tot 10 procent.
Traditioneel Portugees brood wordt gemaakt met volkorenmeel, met de hand gekneed en gebakken in een houtoven. In de meer traditionele dorpen hebben de ouderlingen nog steeds de gewoonte om het brood te zegenen aan het einde van het kneden, een kruis te maken met hun handen terwijl ze bidden voor het deeg om te groeien.
De Portugese taal heeft veel verwantschap met andere Romaanse talen en toch klinkt de taal heel anders dan bijvoorbeeld het Spaans. Als je geen Portugees spreekt en toch af en toe een Portugese uitdrukking wilt kunnen gebruiken als je communiceert met Portugezen of Brazilianen, put dan eens uit deze lijst.