Als u een vernauwing of verstopping in een kransslagader heeft, kan de cardioloog het bloedvat oprekken met een ballonnetje. Dit heet dotteren. Meestal plaatst de cardioloog een hol buisje van gaas om te voorkomen dat het bloedvat weer vernauwt. Dit heet een stent.
Stentprocedures hebben een voordeel boven alleen dotteren, omdat stents een permanente structurele ondersteuning bieden om te voorkomen dat de kransslagader weer vernauwd raakt (ook wel restenose genoemd), hoewel restenose nog steeds kan optreden.
Een stentimplantatie verloopt ongeveer op dezelfde manier als een ballondilatatie. De stent zit gemonteerd op een ballonnetje en ontvouwt zich zodra de ballon opgeblazen wordt. Hij zet zich vast tegen uw kransslagaderwand en blijft levenslang zitten.
Dotteren en het plaatsen van een stent zijn minder-ingrijpende (minimaal-invasieve) ingrepen waarvoor u wellicht minder lang in het ziekenhuis hoeft te blijven.
Gedurende 24 uur mag u geen zware voorwerpen tillen, geen zware lichamelijke inspanningen doen en niet roken.
Na ongeveer vijf dagen kun je proberen je dagelijkse activiteiten (werk en huishouden) weer voorzichtig op te pakken. Stel zware lichamelijke inspanningen uit tot ongeveer een week nadat je thuis bent gekomen. Overleg met je arts wanneer je bijvoorbeeld weer kan sporten. Niet autorijden en fietsen.
De nu gepubliceerde vervolgstudie FAME II toont klip en klaar aan, dat het plaatsen van een stent bij een vernauwing die leidt tot zuurstofgebrek, daadwerkelijk leidt tot langer leven. Ook de kwaliteit van leven wordt sterk verbeterd ten opzichte van behandeling met uitsluitend medicatie.
Door slagaderverkalking, een stolsel of een medische ingreep kan een slagader opeens dicht gaan zitten. U krijgt plotseling heftige pijn in uw been.Het been wordt bleek, koud, voelt doof aan en verliest kracht. U moet dan snel naar het ziekenhuis en krijgt daar direct een infuus met stollingsremmende medicijnen.
De eerste drie dagen mag u niet veel doen met de arm waardoor u gedotterd bent. Dus bijvoorbeeld niet schrijven, brood snijden en bijvoorbeeld opletten met aankleden. De eerste week mag u geen zwaar werk doen. Door kracht te zetten kan de insteekopening weer gaan bloeden.
Herstel. Patiënten blijven meestal een nacht in het ziekenhuis en gaan de dag na de ingreep naar huis. Sommige patiënten gaan zelfs dezelfde dag al naar huis. Hoelang u in het ziekenhuis moet blijven, hangt af van eventuele complicaties tijdens de ingreep en de genezing van de inbrengplaats van de katheter.
Verstopping van de stent
De stent kan verstopt raken. Je kunt dan niet meer eten en je gaat braken. In het ziekenhuis kan de arts weer een doorgang maken met een endoscoop. Als dit vaker gebeurt, bespreekt je arts mogelijke andere behandelingen met je.
Daarom kunnen aan de binnenzijde van de stent soms klontertjes ontstaan die de kransslagader opnieuw kunnen afsluiten. Om dit risico te verminderen, moet u de eerste weken na een stentplaatsing meerdere bloedverdunners innemen.
Patiënten blijven meestal een nacht in het ziekenhuis en gaan de dag na de ingreep naar huis. Sommige patiënten gaan zelfs dezelfde dag al naar huis. Hoelang u in het ziekenhuis moet blijven, hangt af van eventuele complicaties tijdens de ingreep en de genezing van de inbrengplaats van de katheter.
Het is nodig om te dotteren of een stent te plaatsen als er te weinig bloed door de vernauwing kan stromen. Dit kan een cardioloog ontdekken met een FFR-meting. De cardioloog brengt via een ader of slagader in de lies of arm een dun hol slangetje (katheter) naar het hart.
Meestal verloopt de behandeling zonder problemen. Soms zijn er bijverschijnselen zoals afwijkingen van het hartritme, een overgevoeligheidsreactie op het contrastmiddel, pijn op de borst of een bloeduitstorting op de plaats waar de katheter werd ingebracht.
De dotterbehandeling en het plaatsen van de stent duurt ongeveer 1 uur.
Een dotterbehandeling is een behandeling waarbij we een vernauwing in de kransslagader behandelen. Dit doen we door een ballonnetje op te blazen en meestal daarna een stent te plaatsen. Dit heet ook wel een ballondilatatie. Met een dotterbehandeling maken we een ernstig vernauwde kransslagader weer open.
Ook kunt u een lange tijd last hebben van vermoeidheid. Dit kan soms wel enkele maanden duren, omdat het lichaam weer op conditie moet komen. Het kost tijd om het vertrouwen in uw lichaam weer terug te krijgen. Het kan zijn dat u in de eerste periode wat somber bent en moeilijk slaapt.
Is dotteren altijd mogelijk? Nee, soms is een dotterbehandeling niet mogelijk. Dit kan te maken hebben met de plaats of de vorm van de vernauwingen. Ook kunnen ze niet altijd bij de allerkleinste kransslagaders met de dotterballon.
Eet meer vis
Vooral vette vissoorten, zoals haring, makreel en zalm, bevatten veel omega-3-vetzuren. Deze vetten hebben een gunstige uitwerking op een hoge bloeddruk en verminderen de afzetting van cholesterol tegen de vaatwanden.
U kunt de doorbloeding in uw been verbeteren met: niet roken, veel bewegen en gezond eten. Bij etalagebenen helpt looptraining bij een fysiotherapeut goed. Ook krijgt u medicijnen. Bij een ernstige vernauwing of afsluiting van een beenslagader is dotteren, een stent of een operatie nodig.
Omdat coronaire hartziekte (verstopte slagaders) zich in de loop van een aantal jaren kan ontwikkelen, worden symptomen meestal niet gevoeld totdat de verstoppingen ernstig en levensbedreigend zijn. U gaat pas symptomen voelen wanneer uw hart harder werkt dan normaal, bijvoorbeeld bij het sporten.
Wat u moet weten als u wilt vliegen met een stent
Als u na de hartoperatie geen complicaties hebt, kunt u na de vereiste wachttijd met een medische escort op een commerciële vlucht vliegen.
Kan ik de stent voelen? Nee. U zult de stent zelf in uw lichaam niet voelen.