Bij krachtige vleesgerechten of gerechten met een milde zoete smaak is een donker abdijbier ideaal. Bij visgerechten hoort een fris of lichtzurig bier: witbier, blond abdijbier, tripel of geuze bijvoorbeeld, en bij stoofgerechten eerder een mild donker bier.
Wanneer jouw voorkeur uitgaat naar lichte, subtielere bieren zou je kunnen beginnen met mooie Blond bieren, Wit, Weizen of een drogere Saison. Houd je van meer uitgesproken smaken en een verwarmend alcoholpercentage dan zijn Barley Wines, Quadrupels of Tripels een goede optie.
Laten we breed beginnen. Ondergistende bieren schenk je het beste uit in een hoog en smal glas, dat van boven net iets breder is dan de onderkant. Ondergistende bieren zijn bijvoorbeeld pilseners. Bovengistende bieren komen het best tot hun recht in een bokaalvormig glas of een zogenaamde (trappisten)kelk.
Waar je een pilsje gewoon uit de fles kunt drinken, is dat bij speciaalbier absoluut not done. Speciaalbier drinken doe je uit een glas. Het liefst is dat een glas van hetzelfde merk als het bier dat je drinkt.
Bokbier. Bokbier is een biersoort uit Duitsland. Dat is de reden dat je vaak de Duitse spelling, bockbier, voorbij ziet komen. Bokbier heeft een zoetige smaak, weinig bitterheid en een relatief hoog alcoholpercentage: tussen de 6 en 9%.
150 Watt van Stadsbrouwerij Eindhoven werd in 2020 gekozen tot 'Beste bier van Nederland 2020'. Dit bier won de gouden medaille in de categorie 'zwaar donker' en was van alle gouden medailles het bier met de meeste punten. Hier volgt een overzicht van de beste bieren van Nederland in 2021.
Onder pils of pilsener wordt het 'normale bier' verstaan en onder speciaalbier al het bier met een smaakje. De verschillen in smaak zijn ook enorm. Het belangrijkste verschil tussen pils en speciaalbier is het gistingsproces. Zo zijn speciaalbieren bovengistend en pils eigenlijk bijna altijd ondergistend.
Bierglazen kunnen het best met de hand afgewassen worden. Zo heb je minder kalkaanslag, blijft het glas langer mooi en behoudt het bier beter zijn schuimkraag. Gebruik het best warm water (met een beetje soda) en een afwasborstel om ervoor te zorgen dat alle onzuiverheden zoals bierresten en (huid)vetten verdwijnen.
Het Vaasje
Het is een taps toelopend glas dat net wat groter is dan een fluitje en ook wat beter vasthoud. In Amerika is een soortgelijk glas wat daar bekend is als een shaker.
Het fluitje is een smal en hoog bierglas dat vernoemd is naar het champagneglas 'flute'. Het fluitje heeft niet het voetstuk van het champagneglas, maar wel dezelfde hoge, smalle vorm en het glas is erg dun.
Fris witbier met citrustonen past uitstekend bij salade met limoendressing. Amber-bier gaat prima samen met geroerbakte stukjes kip en pittige sinaasappelsaus. Abdijbier smaakt lekker bij wild in bijvoorbeeld donkere paddenstoelensaus.
Blonde ales onderscheiden zich met hun ietwat vollere, zoete moutsmaak en zijn lekker bij gerechten uit de Aziatische keuken (umami) en bij een kaasschotel. Bruine ales hebben een uitgesproken, geroosterde moutsmaak, soms met sterke toetsen van karamel of kruiden.
Bier en eten per biersegment
Pils: lichtere gerechten, zoals kip, salade, zalm en braadworst. Blond: lichtere gerechten, zoals gegrilde kip, salade, zalm, notige kaas, en groentequiche. Weizen: lichtere gerechten, zoals salade, zeevruchten, witvis, zachte geitenkaas of kruidenkaas.
Heineken staat dus duidelijk bovenaan met hun pils. Maar, de verschillen zijn erg groot per regio. Het valt ook op dat biermerken vooral populair zijn rondom de brouwerij.
1. Snow (101,2 miljoen hectoliter) Het Chinese Snow is met afstand het populairste bier ter wereld.
Pils is, zoals al eerder genoemd, in Nederland de meest gedronken bier soort. Dit geldt ook voor België. In 2004 bestond ook bijna 80 procent van de bierconsumptie uit pils. In Nederland zijn Heineken, Hertog Jan, Alfa, Amstel, Bavaria en Grolsch de meest bekende biermerken met pils.
Nadat Alfa al een prachtige award won als 'Country Winner' is het bier Alfa Edel Pils nu uitgeroepen tot het beste pils ter wereld tijdens de World Beer Awards 2021.
Enkel voor particulieren
De belangrijkste reden waarom Westvleteren zo moeilijk te verkrijgen is, is omdat de monniken het bier enkel aan particulieren willen verkopen. Ze willen iedereen zo veel mogelijk een eerlijke kans geven om hun bieren aan een correcte prijs te kunnen kopen.
Voor een lekkere pils voor een goede prijs, moet je volgens de Belgische consumentenbond naar de Aldi. Schulten Bräu is volgens de organisatie Test-Aankoop beoordeeld als Beste Keuze. Het Belgische Bockor zou volgens een smaakpanel het lekkerste zijn, maar is wel bijna twee keer zo duur.
6,0 Neus Qua geur komt er vooral wat mout op je af, verder valt er weinig te besnuffelen. 6,0 Smaak In het begin proef je vooral mout en wat hop, maar op de achtergrond zweeft een licht zoetje. Spijssuggestie Aangezien de smaak niet bijzonder uitgesproken is past dit bier bij heel veel soorten gerechten.
De Klok is een smaakvolle pilsner die wordt gebrouwen bij Grolsch. Deze pilsener is vernoemd naar de voormalige brouwerij De Klok. Dit is een pilsner zonder poeha, gewoon een goed bier.