De temperatuur van de whisky is een belangrijk aspect. Bier bewaar je in de koelkast maar whisky dus écht niet! Het beste is een constante kamertemperatuur van 15 tot 18 graden. Bij een te hoge temperatuur kan de whisky uitzetten waardoor het in contact komt met de kurk.
De smaak van de whisky wordt namelijk aangetast door de zuurstof. Een fles open whisky kan nog tussen 1,5 jaar en 3 jaar gedronken worden.
Temperatuur. Als je Whisky gaat serveren, is het belangrijk dat die op een goede temperatuur is. Whisky kan je het beste bewaren op kamertemperatuur tussen de 15 en 18 graden.
Het Center for Disease Control and Prevention zegt dat 'zwaar drinken' acht of meer drankjes per week voor vrouwen en 15 of meer drankjes per week voor mannen omvat. Dus als je elke avond whisky drinkt, voel je je misschien rustiger, maar overdrijf het niet.
WAT IS DE BESTE TEMPERATUUR OM WHISKY TE SERVEREN? Of je nu houdt van Scotch, Irish of Bourbon, alle soorten whisky's zijn op hun best op kamertemperatuur (15 tot 18 graden Celsius).
Net als rode wijn, bevat ook whisky gezonde antioxidanten die ontstekingsremmend werken en zo ziektes de kop in kunnen drukken. In 2005 gaf Dr. Jim Swan een speech waarin hij het woord verkondigde over de kracht van het levenswater. Zo blijkt dat single malt whisky's zelfs nog gezonder zijn dan rode wijn.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking.
Laat de whiskey rondgaan in je mond en merk op hoe de whiskey proeft aan de voorkant van je gehemelte, onder de tong en uiteindelijk naar achterkant van je gehemelte voordat je de whiskey doorslikt. Adem diep in en uit om de volle smaak en aroma's naar voren te laten komen.
2. Geopende flessen Ook flessen die geopend zijn, worden eigenlijk niet slecht en zijn quasi onbeperkt houdbaar. Houdt wel rekening bij het bewaren met: niet in de zon, rechtopstaand, kurk vochtig houden.
Probeer whisky op een plek te bewaren waar de temperatuur tussen de 15 en 20° C blijft. Het koelen van je whisky of het bewaren in de vriezer kan geen kwaad, maar whisky is minder smaakvol en aromatisch als het koud is.
Bulleit is een Amerikaanse whiskey: ofwel een bourbon. Bulleit combineert het subtiele en fluweelachtige met een rijk, complex en kruidig karakter. Heerlijk om puur te drinken maar ook lekker in de mix met bijvoorbeeld vruchtensap en een klein beetje jam.
Jack Daniel's is waarschijnlijk een van de bekendste whiskeymerken in de wereld en wordt vaak beschouwd als Amerika in een fles. Het achtergrondverhaal van dit merk is zo rijk als de whisky zelf.
Leeftijd
Ook kan het jaartal waarin deze is gedistilleerd en gebotteld worden aangegeven. Op bovenstaand etiket is te zien dat de whisky 15 jaar heeft gerijpt, is gedistilleerd in 1995 en gebotteld in 2010. Hoe ouder een whisky hoe beter vaak de kwaliteit en hoe hoger de prijs.
De whiskey wordt na distillatie namelijk gefilterd door een drie meter dikke laag houtskool, wat zorgt voor de bekende zachtheid. Jack Daniel's Tennessee Whiskey kent een licht fruitige mix van karamel, vanille, specerijen en geroosterd eiken.
Zeldzame flessen whisky vormen de beste investering. Het gaat dan bijvoorbeeld om gelimiteerde versies of whisky's van inmiddels opgeheven distilleerderijen. Als u de flessen heeft aangeschaft, moet u geduld opbrengen. Hoe ouder de whisky is, hoe meer rendement deze kan opleveren.
IJs maakt whisky simpelweg kouder. Het is dus een makkelijke manier om een verfrissend drankje te maken. Tegelijkertijd sluit de lagere temperatuur de aroma's in en onderdrukt het de alcoholsmaak. Met een koudere whisky haal je de scherpe randjes er dus vanaf en voorkom je een branderige keel.
Whisky kan helpen tegen hartaandoeningen en bloedpropjes
Daarnaast versterkt het tevens de hoeveelheid 'goed' cholesterol in je lijf. Van tijd tot tijd een gematigde hoeveelheid whisky over een regelmatige tijdsperiode leidt tot wel een 50% lagere kans op een beroerte of een hartaanval.
Een van de meest besproken onderwerpen is toch echt wel, doe je ijs of water in je whisky? Of drink je het toch gewoon neat. Een kenner deelde het volgende met ons: wanneer je voor het eerst whisky proeft, drink het dan neat.
Drink je de whiskey puur, ook wel 'whiskey neat' genoemd, dan wordt een klein glas aanbevolen. Bij voorkeur met een zware bodem. Dit glas is ook nog wel prima als je slechts 1 of 2 ijsklontjes door de whiskey doet, of als je de whiskey een klein beetje met water verdund.
Denk hierbij aan gerookte makreel, eend, rund, fazant of, daar hebben we hem weer, haggis. Overigens is een goed stuk biefstuk niet alleen aan te raden met een goed glas rode wijn, maar ook met een degelijke 'stevige' whisky als deze. Vaak gaat fruit ook goed samen met deze whisky's.