De minister-president en de overige ministers worden bij koninklijk besluit benoemd en ontslagen.
De Grondwet bepaalt dat de Koning ministers en staatssecretarissen benoemt en ontslaat en dat zij ten overstaan van het staatshoofd worden beëdigd. Uit hoofde van die grondwettelijke rol én op verzoek van de Tweede Kamer, kan het staatshoofd bij kabinetsformaties regelmatig geïnformeerd worden over de gang van zaken.
De ministeriële verantwoordelijkheid houdt in dat ministers , gezamenlijk en afzonderlijk, verantwoording aan het parlement afleggen voor hun beleidsdaden. Zij alleen zijn (politiek) verantwoordelijk voor wetgeving en beleid. De Koning , die tevens deel uitmaakt van de regering, is dat niet.
Macht heeft de koning niet. Voor het uitvaardigen van wetten en besluiten zijn de handtekening van zowel de koning als een minister nodig. De minister(s) zijn verantwoordelijk. De positie van de koning en de opvolging zijn geregeld in de Grondwet, vandaar dat in Nederland sprake is van een 'constitutionele monarchie'.
Taken van de Koning
bekrachtigen van internationale verdragen; beëdiging van ministers en staatssecretarissen en van andere hoge functionarissen; ceremonieel voorzitterschap van de Raad van State; jaarlijks op de derde dinsdag van september uiteenzetten van het beleid dat de regering wil voeren (de Troonrede).
De koning kan dus weigeren een wet te ondertekenen, maar alleen wanneer een minister bereid is hiervoor de politieke verantwoordelijkheid op zich te nemen. Dit komt erop neer dat een koninklijk veto eigenlijk een regeringsveto is.
Vanaf de grondwetsherziening van 1840 werden alle koninklijke besluiten mede ondertekend door een minister, het zogenoemde contraseign. Artikel 43 stelt dat benoeming en ontslag van alle ministers, inclusief de minister-president, geschiedt bij koninklijk besluit.
Hij is tevens minister van Algemene Zaken. De minister-president draagt de ministeriële verantwoordelijkheid voor het optreden van de leden van het Koninklijk Huis. Daarnaast vertegenwoordigt hij Nederland in de Europese Raad. Sinds 14 oktober 2010 vervult Mark Rutte deze functie.
Kroonprins Willem-Alexander heeft jaren de ziekte van Bes-nier-Boeck gehad. Hij is ervan genezen, heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) meegedeeld. De ziekte van Besnier-Boeck kan erg vervelend zijn en zelfs tot de dood leiden....
De Staten-Generaal, bestaande uit de Eerste Kamer en de Tweede Kamer, vormen het parlement van Nederland en zijn het hoogste bestuursorgaan. De Staten-Generaal hebben, tezamen met de regering, de wetgevende macht in Nederland. Het is een overheidsorgaan dat zijn bevoegdheden heeft gekregen op basis van de Grondwet.
Immuniteit. Leden van de Staten-Generaal , ministers , staatssecretarissen en andere personen die deelnemen aan parlementaire debatten kunnen niet strafrechtelijk worden vervolgd of aangesproken voor hetgeen zij daar zeggen of voor wat ze aan het parlement schrijven.
Maar wat als de koning nu echt iets heel ergs doet, zoals een moord plegen? Wordt hij dan vervolgd? In het uiterste geval kan in Nederland het staatshoofd buiten het gezag worden geplaatst. Dat noemen we een 'buitenstaatverklaring'.
De minister-president is de voorzitter van de ministerraad én minister van Algemene Zaken. De minister-president draagt de ministeriële verantwoordelijkheid voor het optreden van de leden van het Koninklijk Huis. Daarnaast heeft hij een internationale rol als vertegenwoordiger van de Nederlandse regering.
Sinds 1848 staat in de Grondwet dat de Koning onschendbaar is en dat de ministers verantwoordelijk zijn. Dit wil zeggen dat de ministers verantwoording moeten afleggen aan het parlement over het beleid van de regering. De ministers zijn ook politiek verantwoordelijk voor de uitspraken en het handelen van de Koning.
Koning heeft geen afwijkend paspoort
Of hem altijd om zijn paspoort wordt gevraagd, weten we nu nog niet zeker. Grappig genoeg staat er in het paspoort gewoon vermeld dat het is uitgegeven 'in naam van Zijne Majesteit de koning der Nederlanden'. In naam van hemzelf dus.
Het wachtgeld is in het algemeen in het eerste jaar 80%, en in het tweede jaar en daarna 70% van het laatste salaris als politicus Het gaat hier om het volledige salaris (vergelijk de hoogte van een WW-uitkering, voor de bepaling waarvan een bruto jaarsalaris boven de grofweg € 50,000 niet meetelt).
Koning Willem-Alexander
Willem-Alexander werd in 1991 gediagnosticeerd met sarcoïdose, lezen we in Weekend. Toen klonk het dat sarcoïdose niet te genezen valt, maar in 1999 meldde de RVD plots dat de ziekte van Willem-Alexander 'eigenlijk verdwenen is'.
heeft kanker. Prins Bernhard Junior, de tweede zoon van prinses Margriet en professor Pieter van Vollenhoven, lijdt aan lymfklierkanker. Dat heeft de RVD donderdagavond laten weten in een verklaring.
Als de Koning geen wettige nakomelingen heeft, gaat de troon op gelijke wijze over op de nakomelingen van zijn ouder of eventueel grootouder. Een voorwaarde is dat deze nakomeling wel tot in de 3e graad verwant is aan de laatste Koning. Als er een opvolger ontbreekt, kan deze benoemd worden bij wet.
Tussen 1588 en 1795 heette Nederland de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Ook de Verenigde Provinciën of de Zeven Verenigde Gewesten waren gangbare benamingen voor Nederland in deze tijd. Tussen 1795 en 1801 werd Nederland de Bataafse Republiek genoemd.
Staatsbestel. Nederland is een parlementaire democratie en constitutionele monarchie met een regeringsleider (de minister-president) en een staatshoofd (de koning). De uitvoerende macht ligt bij de ministers. Het land is verdeeld in 12 provincies en 388 gemeenten.
De koning uitschelden is een speciale vorm van beledigen geworden. Je mag de koning niet beledigen, maar nu gaat het om de koning als ambtenaar. Maxima en Amalia zijn bijvoorbeeld ook ambtenaren.
Willem-Alexander en Máxima hebben drie kinderen: Catharina-Amalia der Nederlanden (geboren in 2003) Alexia der Nederlanden (geboren in 2005) Ariane der Nederlanden (geboren in 2007)
De koning staat schaak en er is nergens veiligheid. De koning kan zichzelf ook niet beschermen met andere stukken want die heeft hij niet. De koning kan de dame die hem schaak heeft gezet, ook niet slaan.