Alle stemmen zijn geteld: GroenLinks-PvdA veruit de grootste partij in Utrecht, PVV op 'plek vier' GroenLinks-PvdA is met 35 procent van de stemmen de grote winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen in Utrecht.
Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 is de PVV met 37 (+20) zetels de grootste partij geworden. GroenLinks/PvdA is met 25 zetels (+8 t.o.v. GroenLinks en de PvdA samen in 2021) de tweede partij, op de voet gevolgd door de VVD met 24 (-10) zetels.
GroenLinks en PvdA namen met een gezamenlijke lijst deel aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 en behaalden 25 zetels. De fractie van GroenLinks heeft momenteel 8 zetels in de Tweede Kamer. De fractie van PvdA heeft momenteel 9 zetels in de Tweede Kamer.
De PVV behaalde in de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 37 zetels, een winst van 20 zetels ten opzichte van hun resultaat in 2021. De PVV werd hiermee voor het eerst in haar bestaan de grootste fractie in de Tweede Kamer. De partij heeft 4 zetels in de Eerste Kamer en 0 zetels in het Europees Parlement.
De fractie GroenLinks-PvdA behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 25 zetels. Dat zijn 8 zetels meer dan GroenLinks (8) en PvdA (9) opgeteld bij de verkiezingen in 2021. De partij behaalde in 2023 zeven zetels in de Eerste Kamer en vormt samen met de PvdA een gezamenlijke fractie van 14 zetels.
Dat zijn 8 zetels meer dan GroenLinks (8) en PvdA (9) opgeteld bij de verkiezingen in 2021. De partij behaalde in 2023 zeven zetels in de Eerste Kamer en vormt samen met GroenLinks een gezamenlijke fractie in de Eerste Kamer van 14 zetels. Er zitten zes Nederlandse leden namens de PvdA in het Europees Parlement .
Verdubbeld. De steun voor de PVV is vergeleken met de vorige Kamerverkiezingen verdubbeld in Apeldoorn en daarmee is de partij het populairst. De verkiezingsuitslag komt hier vaak in de buurt van de landelijke uitslag en daarom staat de Gelderse gemeente te boek als de meest gemiddelde van Nederland.
GroenLinks-PvdA is in Amsterdam de winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen, met bijna 34 procent van de stemmen. De VVD verliest iets ten opzichte van de vorige Kamerverkiezingen en is met 11,8 procent de tweede partij. D66 deed het minder goed dan in 2021 en eindigt als derde partij met 9,9 procent.
De Tweede Kamerverkiezingen van 1994 brachten de VVD 31 zetels en ze werd bij de Provinciale-Statenverkiezingen in 1995 voor het eerst de grootste partij.
Waar komen die nieuwe stemmers vandaan? Een deel van hen is 'honkvast', laat voorlopig onderzoek van Ipsos zien. Van de PVV-kiezers stemde 40 procent in 2021 ook al op die partij. Daarnaast stapte een kleine 15 procent over van de VVD.
De VVD leverde acht ministers en drie staatssecretarissen, D66 zes ministers en drie staatssecretarissen, het CDA vier ministers en twee staatssecretarissen en de ChristenUnie twee ministers en een staatssecretaris.
Links-rechts
In Nederland zijn partijen als de SP, GroenLinks en de PvdA linkse partijen omdat zij pleiten voor onder meer het terugdringen van marktwerking in de zorg en het verhogen van het minimumloon.
Uit de grafiek van de Tweede Kamer verkiezingen van 22 november 2023 valt af te lezen dat de PVV in de helft van de gemeenten 25% van de stemmen heeft gekregen.