Hun hersenen veranderen plotseling drastisch, waardoor de zintuigen een snelle ontwikkeling doormaken. Dit noemen we de sprongen, de mentale sprongen van Oei, ik groei! In totaal zijn er tien sprongen, waarvan er acht in het eerste jaar plaatsvinden.
Vanaf week 70 kan je dreumes een nieuwe sprong maken in de wereld van systemen; sprong 10. De laatste sprong, althans de laatste sprong die door ons vastgelegd is.
De lastige fase van sprong 4: verandering brengt weerstand
Dat noemen we de lastige fase van de sprong. Deze lastige fase duurt meestal 5 weken, maar kan ook 1 of 6 weken duren, dit kan per baby verschillen. Behalve de drie bovengenoemde H's kan je baby nog een aantal kenmerken vertonen als hij de lastige fase ingaat.
Tussen week 7 en week 10 na de uitgerekende datum kan je baby de eerste signalen van een sprong gaan tonen. Rond week 8 is de grootste kans dat je baby de lastige fase ervaart. Na het nemen van sprong 2 ziet je baby de wereld niet meer als een groot soepje, maar begint hij steeds meer patronen te ontdekken.
Het kan zijn dat je baby eerder aan een sprong is begonnen, maar dat betekent niet dat je baby ook eerder aan de volgende sprong begint. Lees hier over de sprongetjes duur en de start hiervan.
Het snelle moment van de groeispurt wordt een sprongetje genoemd. Op deze momenten zal je baby dit ook laten merken; Ze kunnen wat aanhankelijker, humeuriger en onrustiger zijn dan normaal. Maar geen zorgen, want dit is compleet normaal en een teken dat je kindje zich goed aan het ontwikkelen is.
In het totaal komen er ongeveer 8 sprongetjes voor bij ieder baby in hun eerste levensjaar. Ieder baby kan hier anders mee omgaan en er weer anders uitkomen, dit is afhankelijk van zijn fysieke ontwikkeling en zijn voorkeuren.
In het begin van deze sprong is je kindje sowieso wat huilerig, hangerig en humeurig, dus dat zal je ook merken als je je kindje naar bed brengt. Daarna zit de moeilijkheid vooral in de nieuwe vaardigheden. Je kindje moet natuurlijk even wennen aan minder slaapjes doen overdag.
De 6 maanden sprong is een hele heftige. Je baby heeft in het eerste halfjaar al ontzettend veel ontwikkeling doorgemaakt, maar vanaf de 6 maanden kan het échte denkwerk beginnen. Deze 'brein-groeispurt' kan er helaas wel voor zorgen dat je kindje ineens veel meer moeite heeft met slapen.
Toch zijn groeisprongen niet hetzelfde als slaapregressies. Een groeisprong heeft alles te maken met groeien. Een slaapregressie heeft veel meer te doen met enorme mentale en fysieke veranderingen. Tijdens een groeisprong merk je goed waarom je baby vaker wakker wordt (voeden).
De lastige fase van sprong 7: de 3H's
Ook typerend voor deze sprong is dat je baby slechter slaapt dan normaal, ook kan hij wat vaker last hebben van nachtmerries. Wist je dat je in onze app talloze signalen kunt terugvinden waaraan je de lastige fase van een sprong kunt herkennen?
Met de tiende, en laatste sprong, betreedt je dreumes de wereld van Systemen. Hij of zij zal in staat zijn om een eigen systeem te ontwikkelen.
Slaapregressie 12 maanden
De eerste verjaardag van je baby valt samen met een slaapregressie. Rond deze leeftijd leert je kind nieuwe vaardigheden zoals staan, lopen en de eerste woordjes. Al deze nieuwe dingen aanleren kost veel energie.
Rond de leeftijd van 18 maanden maakt je dreumes weer een flinke ontwikkeling door. Zo begint de taal van je kind zich beter te ontwikkelen en bereikt verlatingsangst vaak een piek. Deze twee ontwikkelingen kan je terugzien in het slaapgedrag. Veel kinderen gaan in deze periode minder makkelijk slapen.
Waarom slaapt mijn baby van 6 maanden niet door? Je baby van 6 maanden slaapt nog niet door omdat het kan zijn dat jouw baby er nog niet aan toe is. Daarnaast kan de combinatie van enorme fysieke groei en mentale sprongen rond 6 maanden een negatief effect hebben op het slaapritme van je baby.
Sprong zeven alweer. Hierdoor kan hij wat sneller moe en huilerig zijn. Tijdens deze 11 maanden-sprong leert je baby opeenvolgingen van verschillende gebeurtenissen en de relaties daartussen herkennen en deze zelf te beheersen.
Sommige kinderen ontdekken tijdens de 13 maanden sprong dat ze hun stem op verschillende manieren kunnen gebruiken en dat ze dus ook kunnen schreeuwen. Tip: naast oordoppen indoen kun je ook beginnen met zachtjes te zingen en ga steeds harder totdat je luid genoeg zingt zodat hij het net kan horen.
De vaardigheden fase: zien, horen, ruiken, proeven, voelen
Je baby zal na het nemen van sprong 3 bijvoorbeeld graag dingen in zijn mond stoppen of zal zijn hoofd soepel naar een kant bewegen. Je zult merken dat je baby minder houterig en minder robotachtig gaat bewegen na het nemen van deze sprong.
We kunnen niet ontkennen dat sprong 5 niet heftig is, maar zolang je in je hoofd houdt dat het een fase is waar jullie even doorheen moeten, wordt het allemaal net iets makkelijker.
In de tweede sprong komt je baby in de wereld van Patronen terecht. Hij of zij zal na het maken van de sprong niet meer de wereld als één geheel zien, maar zal verschillende patronen gaan ontdekken. Waaronder het ontdekken van de handjes en een hele nieuwe manier van bewegen!
De kortste sprongen zijn slechts een week lang en de langste duurt ongeveer vijf weken. Dat klinkt heel erg lang maar veel ouders merken dat er ook tijdens een sprong pieken en dalen zijn.
De 6 maanden sprong doet er nog een schepje bovenop. Je kindje heeft het afgelopen halfjaar veel geleerd, maar nu maakt hij échte grote sprongen. Hij leert namelijk relaties tussen objecten en gebeurtenissen te herkennen en te begrijpen. Alle losse puzzelstukjes vallen nu in elkaar.
Hoelang een baby moet boeren, ligt aan de pasgeborene zelf! Houd in het algemeen rekening met de volgende tips om baby's te laten boeren: Je baby laten boeren zou niet erg lang moeten duren; meestal maar een paar minuten. De eerste zes maanden moet je baby na het voeden 10 tot 15 minuten rechtop gehouden worden.