Bedrijven als Alter Eco en Divine maken geen gebruik van kinderarbeid, betalen eerlijke prijzen aan cacaoboeren, nemen maatregelen om ontbossing tegen te gaan en doneren aan goede doelen. Ook het Nederlandse Chocolonely behoort tot de top als het gaat om duurzaamheid.
Fair is het eigen logo en keurmerk van Zotter chocolade.
Volgens de organisatie Slave Free Chocolate voldoet Tony's Chocolonely niet meer aan de voorwaarden om bestempeld te worden als chocolade die zonder illegale arbeid is geproduceerd. Sinds een paar maanden staat het Nederlandse merk niet meer op de lijst van de Amerikaanse NGO.
De repen van Milka hebben geen Fairtrade, Biologisch of Rainforest Alliance keurmerk. Milka is wel aangesloten bij Cocoa Life en heeft als doel om uitsluitend duurzaam geteelde cacao te gebruiken.
Onze chocoladerepen worden gemaakt van 100% gecertificeerde duurzame cacao en dragen het Rainforest Alliance keurmerk. Sinds 2018 is 100% van de cacao die wij gebruiken duurzaam gecertificeerd volgens het Rainforest Alliance / UTZ Cocoa of Fairtrade Cocoa Program.
De merken hebben echter nog een flinke slag te slaan om echt duurzaam te worden. Dit geldt helemaal voor de merken die een E-label halen. Hieronder vallen onder meer Droste, Verkade, Merci, Penotti,Toblerone en Milka. De lijst van onderzochte merken vind je op de overzichtspagina van chocolademerken.
Tony's Chocolonely staat niet meer op de lijst van bedrijven die slaafvrije chocolade maken. De Amerikaanse organisatie Slave Free Chocolate heeft de Nederlandse chocolademaker verwijderd omdat ze samenwerkt met een grote producent die cacao gebruikt die is geproduceerd met behulp van kinderarbeid.
Jep, 1,56 miljoen kinderen werken illegaal op cacaoplantages in Ghana en Ivoorkust. Wij zijn opgericht om hier 'n einde aan te maken. Hoe we dat doen? Via onze 5 samenwerkingsprincipes voor slaafvrije cacao en door proactief te zoeken naar kinderarbeid in onze keten.
Tony repen zijn Fairtrade gecertificeerd. Dit betekent dat de boeren een eerlijke prijs krijgen voor de cacao, aan allerlei voorwaarden moeten voldoen om duurzaam te boeren, zorg te dragen voor arbeidsrechten, en moeten zorgen voor een democratische werkwijze binnen de cooperaties.
Voor wie dus vraagt naar de beste chocolades kunnen we absoluut niet één merk aanraden. Ja, we hebben zo onze voorkeuren, momenteel vinden we Dandelion bijvoorbeeld helemaal geweldig. En Soma, wereldtoppers uit Canada . En ohja, de Guasare van Soma is ook bekroond tot beste chocolade ter wereld…
Keurmerken op cacao
Cacao met een keurmerk is geproduceerd met aandacht voor mens en milieu. Bij chocola kun je letten op de volgende topkeurmerken: Fairtrade en Rainforest Alliance. Het ene keurmerk legt meer de nadruk op mens en werk, het andere op milieu.
De cacao context
Als ze goed worden verzorgd, bereiken cacaobomen na vijf jaar hun beste productiepeil, en blijven tien tot vijftien jaar daarna optimaal cacaobonen produceren. De geoogste bonen worden gefermenteerd en gedroogd, waarna ze worden geëxporteerd.
Er is geen kinderarbeid, de lonen in de fabriek zijn fair en er zijn goede arbeidsvoorwaarde. Het Fairtrade logo op een verpakking maakt dus echt een verschil. De cacaoboeren in ontwikkelingslanden worden hierdoor geholpen aan een toekomst en jij kan daaraan bijdragen!
In 2012 lanceerde Mondelēz International het Cocoa Life initiatief om de werk- en leefomstandigheden van cacaoboeren in de groeiende landen te verbeteren en de duurzame teelt van hoogwaardige cacao te bevorderen. Ons primaire doel is om uitsluitend duurzaam geteelde cacao te betrekken, voornamelijk via Cocoa Life.
In Nederland zijn er bijna 10.000 Fairtrade producten te vinden, te herkennen aan het keurmerk van hiernaast. Producten zoals rijst, bananen, thee, koffie, chocolade, bloemen, wijn, sap, katoen, rietsuiker, maar ook cosmetica, specerijen en broodbeleg.
Tony's Chocolonely werd in 2006 opgericht door journalist Teun van de Keuken in het programma Keuringsdienst van Waarde. Henk Jan Beltman leidt Tony's Chocolonely sinds 2010 en nam in 2011 een meerderheidsbelang.
Boeren profiteren bijna niet van het extra geld dat betaald wordt voor de cacao, doordat het meeste geld blijft plakken bij instanties en tussenpersonen. Daarom staat er nu op de chocoladerepen: 'Op weg naar 100% slaafvrije chocolade'.
Tony's Chocolonely is een Nederlands bedrijf dat streeft naar 100% slaafvrije chocolade.
Woehoe! We zijn voor de vierde keer door jullie uitgeroepen tot het meest duurzame merk van Nederland in de Sustainable Brand Index.
Beter kan. Onze 5 samenwerkingsprincipes zorgen ervoor dat onze keten transparant is van boon tot reep. We kunnen het niet alleen. Alleen kunnen we onze eigen chocolade slaafvrij maken maar alleen samen kunnen we álle chocolade wereldwijd 100% slaafvrij maken.
Afgelopen jaar kwam 88% van onze omzet uit Nederland, een kleine 7% uit de gouden markt VS en net boven 3% uit onze zilveren markten, met België, Zweden, Finland, Duitsland. Verkoop in andere – onze bronzen – markten is net iets meer dan 1%.
100% duurzame cacao aanleveren en tegen 2022 zo'n 200 000 cacaoboeren en 1 miljoen leden van cacaogemeenschappen helpen. Dankzij het Cocoa Life label ben je dus zeker dat je favoriete Côte d'Or product een duurzame weg heeft afgelegd. Klimaatverandering tegengaan is hierbij een belangrijk onderdeel.
Cocoa Life is een beeldmerk van Mondeléz International, moederbedrijf van onder andere Milka, Côte d'Or en Toblerone. Welke eisen stelt het beeldmerk? Cocoa Life schrijft op de website milieuvriendelijk te willen werken, en kinderarbeid tegen te willen gaan.
Belgische chocolade is chocolade die gemaakt is in België. Het is dus een aanduiding van in welk land de cacao tot chocolade verwerkt is. Niets meer en niets minder.