Antwoord van Jeroen Meus. Zuivelproducten, zoals room of boter, kan je zonder problemen invriezen. Verpak de producten in handige porties en in luchtdichte zakjes of potjes. Zorg er wel voor dat de boter goed ontdooid is vooraleer ze te gebruiken.
Hoe lang kun je boter bewaren? Boter kun je in de vriezer zes maanden goed houden. Ongezouten roomboter is ingevroren drie maanden houdbaar. In de koelkast kun je ontdooide en verse boter vrij lang bewaren.
Je kan zowel gezouten als ongezouten boter invriezen. Gezouten boter vriest (door de aanwezigheid van het zout) iets moeilijker in, maar blijft langer goed (tot zes maanden). Ongezouten boter bewaar je in de diepvries beter niet langer dan drie maanden.
Margarine invriezen doe je door het in vershoudfolie in te pakken en daarna in een diepvriesbak te verpakken. Luchtdicht afsluiten en invriezen.
Zowel gezouten als ongezouten boter kun je makkelijk in de vriezer bewaren. Daar blijft ongezouten boter zo'n zes maanden goed en houdt een gezouten variant het zo'n negen maanden vol. Je kunt boter het best invriezen als deze nog vers is.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Zuivelproducten, zoals room of boter, kan je zonder problemen invriezen. Verpak de producten in handige porties en in luchtdichte zakjes of potjes. Zorg er wel voor dat de boter goed ontdooid is vooraleer ze te gebruiken. Zo voorkom je dat de boter begint te spatten wanneer je ze opwarmt om te bakken.
Ontdooien. Doe de boter in een magnetronschaal en zet de magnetron 5 seconden aan op de ontdooistand. Als de boter meegeeft als je hem aanraakt, en de indruk van je vinger achterlaat, is-ie zacht genoeg. Zo niet, zet hem dan nogmaals vijf seconden terug in de magnetron, en herhaal dit tot hij zacht genoeg is.
Kun je Blue Band ook invriezen? Blue Band margarine in pakjes kun je in de originele verpakking maximaal 12 maanden ingevroren bewaren. Het brood en de bolletjes van Blue Band Goede Start! kun je 1 maand in de vriezer bewaren met behoud van de kwaliteit.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De boter is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
"Op zich niet verkeerd, want als je boter gewoon open zou laten liggen, wordt deze al na een week ranzig, soms zelfs eerder. Maar goed afgesloten en koel bewaard, duurt het ongeveer zes weken voordat roomboter bederft."
Boter buiten de koelkast bewaren
Boter kan buiten de koelkast ongeveer een week bewaard worden. Door het grote gehalte vet dat het bevat is het beter tegen bederven beschermd, dan andere zuivelproducten. Maar dit geldt wel voor een droge en koele plek.
Het is dus belangrijk om boter goed afgesloten te bewaren. Geopende boter kan maximaal een week buiten de koeling bewaard worden, mits op een droge en koele plek. Het Voedingscentrum geeft als advies om boter in de koeling te bewaren, dan blijft het twee weken goed.
Melk invriezen is mogelijk als je de melk niet meteen gaat gebruiken. De textuur van de melk verandert bij invriezen omdat de melk gaat schiften. Als de melk ontdooid is, kun je dit oplossen door de melk goed te mengen. Zo krijgt de melk weer de juiste textuur en kun je de melk weer prima drinken.
Botercrème kun je ook goed invriezen, het blijft dan zo'n 3 maanden goed. Ontdooi de crème in de koelkast en laat hem daarna op kamertemperatuur komen, voordat je hem verwerkt.
In principe kun je alle soorten yoghurt in de vriezer bewaren. Wel is het zo dat hoe vetter de yoghurt is, hoe wateriger deze zal zijn nadat je de yoghurt hebt ontdooid. Je kunt dus stellen dat vetarme yoghurt zijn structuur het best behoudt.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
Een deel van het maken van boter bestaat uit karnen. Het karnen brengt een ton lucht in de boter. Wanneer je het smelt, komt alle lucht vrij, dus je mag nooit verwachten dat gesmolten boter terugkeert naar dezelfde staat als voordat het werd gesmolten.
De roomboter in de magnetron verwarmen kan, maar gaat meestal wel hard en u wilt geen gesmolten boter hebben. Gesmolten boter zorgt voor een minder luchtige cake en laat koekjes uitlopen. Verwarm dus in hele korte fases op een lage stand en houd het goed in de gaten. Beter werkt het de oven te gebruiken.
Het belangrijkste verschil tussen boter en margarine is dat roomboter gemaakt is van melk en margarine van plantaardige olie. Daardoor bevat boter voornamelijk verzadigd vet, terwijl margarine juist vooral uit onverzadigde vetten bestaat.
Eieren invriezen, kan dat? Eieren invriezen in z'n geheel doe je beter niet. Ongekookte eieren gaan barsten en gekookte eieren krijgen een rubberachtige textuur. Wat wel kan, is het ei breken en klutsen om vervolgens in te vriezen.
Je kan zowel het beslag als de gebakken pannenkoeken in de diepvries bewaren. Wanneer je pannenkoeken invriest, zorg er dan voor dat je stapeltje goed van de buitenlucht is afgesloten door het in te pakken in cellofaan. Beslag kan je even goed in een plastic potje met een goed afsluitbaar deksel invriezen.
Boter kan ook gaan schimmelen. Er zitten dan zwarte stippen op de boter. Beschimmelde boter kun je niet meer te eten. Tegenwoordig verkoopt men ook een mengsel van roomboter en margarine in de winkel.