De Titanium-Nitride (TiN) coating zorgt ervoor dat de boor minder snel warmloopt. Hierdoor hebben de boren in combinatie met snijolie een zeer lange levensduur. Zeer geschikt om te gebruiken in ongelegeerde staalsoorten zoals plaatstaal, constructiestaal en gietijzer.
Bij deze boren is er een kleine hoeveelheid cobalt aan de gewone HSS legering toegevoegd. Door deze toevoeging hebben deze boren een veel betere slijtvastheid bij hogere temperaturen dan gewone HSS boren. De boren blijven dus langer scherp en behouden langer hun stevigheid.
De cobalt gelegeerde metaalboor is de metaalboor van de beste kwaliteit. Doordat deze boor met 5% cobalt is gelegeerd is deze geschikt om in RVS en inox te boren , dus geschikt voor de hardste metalen.
De Makita 9-delige Borenset D-08660 is de beste borenset als je in metaal wilt boren, maar tegelijkertijd ook boortjes voor hout en steen nodig hebt. Met deze borenset ben je in feite met één koop direct verzekerd van succesvol boorresultaat in hout, steen én metaal.
Het grote verschil tussen een steenboor en betonboor is te zien aan de punt van de boor. Bij een steenboor is het materiaal van de boor in de punt harder. Bij een betonboor is de punt er apart opgezet omdat deze van Widia metaal moet zijn.
De HSS-tin metaalboor is een tin gecoate metaalboor. Dit soort boor kan veel hitte verdragen en hoeft niet steeds te worden gekoeld. Je herkent een HSS-tin metaalboor door de goudkleurige coating. Een cobalt metaalboor (HSS-Co) bestaat uit 5 procent cobalt.
Je dient allereerst altijd te kijken naar het soort steen waar je in wilt boren. Er zijn steenboren, betonboren of diamantboreb. Voor de harde steensoorten heb je vrijwel altijd een betonboor nodig. Voor de wat zachtige soorten steen red je het vaak met een steen of betonboor.
Een metaalboor herken je aan de zeer scherpe punt die nodig is om het harde materiaal in te komen. Zonder deze scherpe kop zou je uitschieten en het metaal beschadigen. De metaalslierten die tijdens het boren ontstaan, worden langs de cilindrische schacht van de boor weggevoerd.
Bardahl Quick tap ( snijolie ) zorgt voor het sneller en eenvoudiger bewerken van harde en zachte metalen. Het is een niet -emulgeerbare, kant en klare synthetische snijolie ontwikkeld voor het bewerken van ijzer, ijzerlegeringen, nikkel, koper, koperlegeringen en magnesium.
Bent u niet in het bezit bent van speciale boortjes met hardmetaal inzet, die gemaakt zijn voor het boren in gehard staal, kunt u ook een steenboortje nemen. Het boortje moet u eerst een beetje verslijpen, zodat het dezelfde hoek heeft als een normale staalboor.
Onbedoeld boren in metaal
Een normale steen- of betonboor is namelijk niet geschikt voor gewapend beton. Hiervoor gebruik je een diamantboor of een P4S betonboor. Deze laatste heeft vier snijvlakken in plaats van twee – zoals een standaard betonboor – waardoor hij blijft boren als hij op metaal stuit.
Voor staal met een laag koolstofgehalte raden wij de hss geslepen metaalboor aan , bij harder staal kunt u beter de titanium gecoate metaalboor nemen omdat deze hogere temperaturen aankan.
Eigenlijk is het antwoord op de vraag waarmee je in beton boort heel simpel. Het is namelijk een boorhamer. Dit type boormachine heeft naast een roterende functie een klopfunctie. En ja, die functie vind je ook bij een klopboormachine.
Er wordt vaak naar dit type metaalboren verwezen als High Speed Steel boren (afgekort HSS). Wanneer het gaat om boren in harde metalen zoals bijvoorbeeld roestvast staal (RVS of Inox), dan wordt er gebruik gemaakt van HSS cobalt metaalboren.
De juiste maat plug is afhankelijk van de dikte van de schroef. Voor schroeven van 2,5 – 3,5 mm gebruikt u een plug van 6 mm, voor schroeven van 4,5 – 6 mm. een plug van 8 mm. De maat van de boor die u gebruikt, is hetzelfde als de maat plug: dus heeft u een plug van 6 mm doorsnee dan gebruikt u een 6 mm boor.
Vanuit de constructievorm bestaat de boormachine quasi uit twee scheermessen, die om een centraal punt draaien. Deze bladen werken als een vlak dat bij elke omwenteling een dun laagje hout afschraapt. Hierdoor ontstaan ook de karakteristieke houtkrullen van de Forstner boormachine, die doen denken aan houtkrullen.
Bij elk type boormachine geldt: hoe hoger de voltage, hoe krachtiger de machine. Zo volstaan accuschroefboormachines tot 12V voor lichte klussen zoals schroeven en kleine gaten boren in hout. Maar voor zwaardere klussen, bijvoorbeeld schroeven in hout én staal, heb je een toestel van 18V - 20V nodig.
Boren in beton met stucwerk
Sommige muren zijn voorzien van een stuclaag. Dit is vrij zacht materiaal en brokkelt snel af wanneer je verkeerd boort. Om dit te voorkomen kun je het beste de muur voorboren met een kleinere boor en een boormachine zonder klopfunctie om zo min mogelijk schade te veroorzaken.
De metaalboor lijkt erg veel op een spiraalvormige houtboor, maar is toch echt anders (ook qua uiterlijk) dan een houtboor. De metaalboor is spiraalvormig met een scherpe punt, maar heeft niet zo'n scherpe naaldvormige punt als de spiraalvormige houtboor.
Niet in elk soort beton of steen kan namelijk dezelfde boor gebruikt worden. Boor je in beton, gebruik dan niets anders dan een echte boorhamer. Voor boren in steen kun je zowel een klopboormachine als een boorhamer gebruiken.
Standaard boren hebben een vrijloophoek van 11° en een punthoek van 118°, wat voor het meeste boorwerk prima voldoet.